Ljetna škola tehničkih aktivnosti 2017.

26.04.2017.

Hrvatska zajednica tehničke kulture poziva učenike osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da se uključe u Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.
Škola će se održati u tri termina: od 1. do 10. srpnja 2017., od 1. do 10. kolovoza 2017. te od 17. do 26. kolovoza 2017. U Školi će ukupno sudjelovati 140 učenika, od kojih 17 nagrađenih učenika s nacionalnih natjecanja (Robokup, Natjecanje mladih tehničara i Modelarska liga).
Sva tri termina su popunjena. Primamo prijave samo nagrađenih učenika (Natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga)

Hrvatska zajednica tehničke kulture organizira Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture od 2008. godine.
Ljetna škola tehničkih aktivnosti je jedinstvena škola tehničkih aktivnosti u Republici Hrvatskoj jer uključuje visoku razinu tehničkog opismenjavanja djece i mladih u različitim područjima tehničke kulture.
Nastava se održava u skupinama do 15 učenika u kojima je omogućen individualni rad, a način rada je prilagođen potrebama i interesima pojedine skupine. Program i način rada razvijaju kreativnost, motoriku, razvoj kritičkog mišljenja i promatranja, lakše pamćenje, lakšu primjenu naučenog te samostalnost u istraživanju i zaključivanju, a sve to u vrhunskim uvjetima koje omogućuje Nacionalni centar tehničke kulture
U skladu s novim prijedlogom kurikuluma Tehnička kultura, učenje i poučavanje usmjereno je na kreativnost učenika, samostalno istraživanje, prikupljanje podataka i povezivanje sadržaja. Iskustva učenja temelje se na kontekstualnom pristupu i praktičnom radu. Učenik u susretu s tehničkim tvorevinama stječe, razvija i primjenjuje znanja, vještine i stavove, samostalnost i odgovornost, koristeći se postavkama „samoostvarujuće nastave“ prema načelu „sustavno istraži“, „kritički promisli“, „stvaralački primijeni“ te „analiziraj i vrednuj“. Učenje i poučavanje treba omogućiti stjecanje radnih kompetencija pa se temelji na praktičnom radu, otkrivanju, igri i iskustvenom učenju.
Programi Ljetne škole ostvaruju se izradom projektnih zadataka.
Osnovnoškolski program uključuje desetodnevne radionice u kojima učenici kroz različita područja tehničke kulture (modelarstvo, konstruktorstvo, elektronika, elektrotehnika, robotika, automatika…) i različite informatičke i kreativne programe izrađuju tehničku tvorevinu te ukrasne i uporabne predmete.
Od 2011., u sklopu Ljetne škole pokrenut je i program za srednjoškolce s ciljem poticanja na upis tehničkih i proizvodnih fakulteta. Program je namijenjen učenicima koji su završili 8. razred ili pohađaju srednje nestrukovne škole, a imaju razvijen interes za robotiku, elektroniku, elektrotehniku, automatiku i programiranje.
Ljetna škola tehničkih aktivnosti održava se u suradnji s nacionalnim savezima i njihovim članicama, i to: Hrvatskim savezom CB radioklubova, Hrvatskim kajakaškim savezom, Kajakaškim savezom Zagreba i Hrvatskim savezom brodomaketara.
U suradnji s Hrvatskim savezom CB radioklubova, provodi se program orijentacije u prirodi i komunikacije koja uključuje osnove rukovanja CB i PMR radiouređajem te osnove orijentacije u prirodi korištenjem zemljovida i kompasa. Uz teorijsku nastavu i praktične radionice u Centru, za sve je polaznike organizirana terenska nastava na otoku Krku (poluotok Prniba) na kojoj, u realnim uvjetima, pokazuju vještinu snalaženja u prirodi i komunikacije PMR uređajem.

Hrvatski kajakaški savez provodi aktivnost samogradnje kajaka s ciljem prikaza novih tehnologija pri izradi stakloplastičnih čamaca. Nakon demonstracije, čamac se koristi na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti i donira kajakaškim klubovima diljem Republike Hrvatske, na preporuku Hrvatskog kajakaškog saveza, s ciljem poticaja razvitka djelatnosti kajakaštva. U suradnji s Kajakaškim savezom Zagreba i u slobodno vrijeme je organizirana sportsko-tehnička aktivnost - vožnja kajaka, pod vodstvom licenciranih voditelja i trenera Kajakaškog saveza Zagreba. Programski zadaci sportskog programa provede se unutar višednevnog plana rada usmjerenog na razvoj kvalitativnih motoričkih sposobnosti, razvoj naprednije tehnike zaveslaja i upoznavanje s osnovnim tehnikama zaveslaja.
U suradnji s Hrvatskim savezom brodomaketara, polaznici Škole izrađuju makete brodova, upoznaju se s tipologijom brodica te kroz priču ulaze u hrvatsku pomorsku povijest i tipologiju brodova s ciljem njegovanja pomorske kulturne baštine.
Program Škole omogućuje upravo ono što je jedan od najvažnijih temelja prijedloga novog kurikuluma predmeta Tehnička kultura u formalnom sustavu obrazovanja, odnosno ističe procese praktičnoga rada učenika, u kojem učenik upoznaje svojstva materijala, prema svojstvima odabire i obrađuje, sigurno se koristi alatima, odnosno, provodi ideje u praksu. 
Uz razvitak tehničkih kompetencija, korisnicima programa Ljetne škole tehničkih aktivnosti, omogućeno je daljnje sudjelovanje i uključivanje u različite tehničke skupine i aktivnosti u formalnom i neformalnom sustavu obrazovanja u njihovim sredinama (izbornu nastavu i grupe slobodnih aktivnosti iz područja tehnike, školske i lokalne klubove mladih tehničara…) i dugoročno, cjelokupno jačanje kapaciteta i razvitak djelatnosti tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.

TERMINI LJETNE ŠKOLE TEHNIČKIH AKTIVNOSTI 2017.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti održat će se u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici u 3 termina:
1. termin – od 1. do 10. srpnja 2017. (za učenike osnovnoškolskog uzrasta) - POPUNJEN
2. termin – od 1. do 10. kolovoza 2017. (za učenike osnovnoškolskog uzrasta) - POPUNJEN
3. termin – od 17. do 26. kolovoza 2017. (za učenike srednjoškolskog uzrasta) - POPUNJEN

CIJENE, PRIJAVE I INFORMACIJE O UPLATI

Cijena Škole je 2.500,00 kn (plativo u dvije rate). U cijenu kotizacije je uračunato:

  • organizirani prijevoz autobusom na relaciji Zagreb – Kraljevica – Zagreb
  • pedagoško vodstvo i liječnički nadzor tijekom škole i slobodnog vremena polaznika
  • korištenje opreme i materijala (radionički dio)
  • stručno vodstvo kajakaške i orijentacijsko-komunikacijske obuke
  • stručna obrada sadržaja prema programima iskusnih voditelja
  • smještaj u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama na bazi punog pansiona
  • korištenje sportskih terena i rekvizita
  • gledanje igranih i edukativnih filmova
  • kupanje uz nadzor voditelja.

Cijena za drugo dijete iz iste obitelji: 1.500,00 kn (2.000,00 kn po djetetu)
Cijena Škole (bez smještaja, s ručkom): 850,00 kn
Cijena Škole (bez smještaja, s ručkom i večerom): 1.200,00 kn

PRIJAVNICA

Molimo dostavite ispunjenu, potpisanu i skeniranu prijavnicu mailom na adresu: nctk@hztk.hr, najkasnije do 16. lipnja 2017. (prvi termin) ili 21. srpnja (drugi i treći termin). Prijave se primaju do ispunjenja upisne kvote. Prijava se smatra pravovaljanom nakon primitka povratne informacije o zaprimanju prijave.
Prijavljenim učenicima javit ćemo se tjedan dana prije polaska u Kraljevicu radi dogovora o prijevozu i drugim potankostima.
Imate li dodatnih pitanja o Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti, slobodno ih uputite radnim danom od 9.00 do 17.00 sati na: Biljana Trifunović, 091/465-6771; 051/282-ili-ili biljana.trifunovic@hztk.hr .

Uplate Hrvatskoj zajednici tehničke kulture, Zagreb, Dalmatinska 12 treba izvršiti do tjedan dana do početka izabranog termina i programa Ljetne škole u najviše dvije rate na IBAN broj HR6823600001101559470, Zagrebačka banka, s naznakom: „10. ljetna ŠTA_IME I PREZIME UČENIKA – kotizacija. U poziv na broj upisati OIB učenika.


OSTALE INFORMACIJE O LJETNOJ ŠKOLI TEHNIČKIH AKTIVNOSTI

Tijekom boravka u Kraljevici, učenici su pod stalnim pedagoškim i liječničkim nadzorom. Voditelji radionica su iskusni učitelji tehničke kulture koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture te su mentori učenicima na natjecanjima mladih tehničara.
Smještaj na bazi punog pansiona je organiziran nasuprot Nacionalnog centra tehničke kulture u Hotelu Kraljevica u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama.
Svi su učenici osigurani tijekom cjelokupnog boravka u Kraljevici (u Nacionalnom centru tehničke kulture, tijekom organiziranog prijevoza od Zagreba do Kraljevice i natrag te tijekom boravka na plaži).

Slobodno vrijeme izvan radionica je organizirano kroz različite sportske i zabavne aktivnosti također pod pedagoškim i liječničkim nadzorom. Uz odlazak na plažu i kupanje, za sve je učenike organizirana sportska obuka u kajaku i kanuu pod vodstvom licenciranih voditelja i trenera Kajakaškog saveza Zagreba. Uz navedene slobodne aktivnosti, nezaobilazne su i Ljetne igre bez granica u kojima će učenici moći pokazati i svoja umijeća u sportskim/interpretativno/zabavnim disciplinama (u stolnom tenisu, karaokama, badmintonu, boćanju, pikadu, nogometu…). Također, navečer su organizirane filmske, disco, X-box, Kinect i karaoke večeri u velikoj dvorani Nacionalnog centra tehničke kulture, a učenicima je u slobodno vrijeme na raspolaganju informatička učionica. Dnevni raspored dostupan je u Biltenu (stranice 13.-16.).

Za vrijeme odvijanja Ljetne škole tehničkih aktivnosti, dokumentiramo aktivnosti sudionika naših radionica (fotografije i video zapisi) za potrebe izrade promidžbenih materijala (bilten, prospekti, video zapisi, plakati, publikacije). Suglasnost za snimanje roditelji su dužni iskazati u prijavnici. 

PROMOTIVNI MATERIJALI

Ljetna škola tehničkih aktivnosti 2016.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti 2015.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti 2014.

Ostale informacije o Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti pronađite u izborniku Nacionalni centar tehničke kulture/Ljetna škola tehničkih aktivnosti.

vrh stranice