Ljetna škola tehničkih aktivnosti ZTK Splita

17.08.2021.

Zajednica tehničke kulture grada Splita je 28. lipnja 2021. godine započela s provođenjem programa Ljetnih radionica tehničkih aktivnosti koje su obuhvaćale nekoliko područja tehničke kulture (robotika i automatika, informatika i programiranje, modelarstvo).

Radionicama je prisustvovalo šesnaest učenika različitog uzrasta (od drugog do osmog razreda osnovne škole), različitih sklonosti, vještina i sposobnosti, stoga se sadržaj radionica prilagođavao individualno, s ciljem njegovanja dječje potrebe za istraživanjem i učenjem.

U sklopu obrazovnog, teroijskog dijela radionica, obradili su se sljedeći sadržaji:
- robotika, automatika i informatika kao znanstvene discipline te programiranje kao umijeće stvaranja programa
- roboti (konstrukcija, kinematika, dinamika i programiranje robota)
- 3D printanje (3D pisač, programi za 3D crtanje)
- strojevi i alati za obradu drva, makete, papir kao materijal, teorija lijepljenja, vještina kreiranja modela od papira – Origami
Praktičnim dijelom radionica obuhvatili su se sljedeći sadržaji:
- sastavljanje robota (mBot) i električnih vozila
- upravljanje mBotom u kompatibilnom programu mBlock
- programiranje jednostavnih igara
- crtanje u programima za 3D print
- izrada jednostavnih uporabnih predmeta od šperploče pomoću ubodne pile
- oblikovanje papira po motivima broda, rakete, ptice, mačke i čaše
- izrada maketa brodova

Uz obrazovni dio, neizostavan je i onaj odgojni dio pojedine radionice, koji je obuhvaćao razvijanje vještina komuniciranja (konstruktivan dijalog i jezično izražavanje), poticanje suradnje među učenicima, kritičkog razmišljanja i procjenjivanja te zauzimanja vlastitog stava. 4. kolovoza 2021. godine bio je zadnji dan Ljetnih radionica tehničkih aktivnosti u Zajednici tehničke kulture grada Splita. Prigodno, učenicima su uručene diplome za uspješno pohađanje radionica od strane tajnika ZTK grada Splita, Tomislava Nikolića, i stručne suradnice u ZTK grada Splita, Elle Rinčić.
Početkom školske godine 2021./2022., ZTK grada Splita će nastaviti s provođenjem cjelogodišnjih radionica tehničkih aktivnosti, o čemu će obavijest postaviti na vlastitu internetsku stranicu tijekom mjeseca kolovoza.
vrh stranice