Astropričaonica i Perzeidi u ZSM

16.08.2021.

Udruga Zvjezdano selo Mosor je 12. kolovoza 2021. godine još jednom organizirala promatranje meteorskog roja Perzeida. Nakon uvoda uslijedilo je zanimljivo znanstveno-popularno predavanje Stelle Vješnice i Duje Giljanovića, mladih splitskih znanstvenika i bivših polaznika ZSM-ove Male škole astronomije. Ta Astropričaonica – kako su je nazvali Stella i Duje – imala je oblik razgovora između dvoje predavača, a bavila se najrazličitijim astronomskim područjima, od Mjesečevih mijena i pomrčina koje on izaziva, do velikih zagonetki kojima se bavi kozmologija. Nakon što su predavačima bila postavljena i brojna pitanja, oduševljeni posjetitelji su ih nagradili gromoglasnim pljeskom.

Nakon predavanja se pristupilo lovu na meteore iz roja Perzeida, ali i promatranju Mjeseca i planeta s terase zvjezdanice. Većina posjetitelja se bila okupila oko zvjezdarnice. Njih je s najzanimljivijim objektima vidljivima na nebeskom svodu upoznao gost iz Zagreba Ante Radonić, stručni suradnik popularne radijske emisije „Andromede“. Zbog važećih epidemioloških mjera, posjetitelji su izlazili na terasu u manjim skupinama. Za njih su tamo bila postavljena tri teleskopa kroz koja su mogli baciti pogled na Mjesečev srp i planete Jupiter i Saturn. Taj dio promatranja je vodio astronom-animator Udruge Zoran Knez, uz dragocjenu pomoć njenih mladih članova, studenata splitskog PMF-a.

Tijekom provedbe cijelog programa, zvjezdarnicu je posjetilo oko 600 zainteresiranih građana, a viđeno je nekoliko desetaka sjajnih Perzeida. U skladu s odredbom stožera Civilne zaštite RH, program je okončan u ponoć.

Na početku programa, posjetitelje je pozdravio tajnik Udruge Tomislav Nikolić, koji je događanje i organizirao. Prisutnima su se s nekoliko prigodnih riječi obratili i Martin Olujić, predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, Zdenka Terek, glavna tajnica Hrvatske zajednice tehničke kulture, u čijem društvu je bio i njen zamjenik Hrvoje Nekić, te Renata Tešija, predstavnica Splitsko-dalmatinske županije.

vrh stranice