Ljetne Hobby tehničke radionice

21.07.2023.

I ove godine za vrijeme ljetnih praznika Centar za tehničke aktivnosti "Veruda“ članica ZTK grada Pule organizirao je ljetne hobby tehničke radionice za učenike koji osim igre i odmora žele naučiti nešto novo, otkriti svoje interese i stvaralačke mogućnosti.

„Steam u robotici“
Polaznici su savladali vjetšinu kako programirati i pokrenuti robota. Koristeći Mickro:bitove, mobilni Boa-Bot-robot, edukacijski mobilni Robot, (EmoRo) i lego elemente “FISCHERTECHNIK" upoznali se s mehaničkom konstrukcijom robota, pogonskim uređajem , te izradom i primjenom programa. Proces izgradnje i programiranja robota je kombinacija mehanike, elektronike i logičnog razmišljanja sa E-Moro edukacijskim robotom osmišljenim da kroz zabavu i natjecanje potiče učenje. Edukacijski Mobilni Robot, (EMoRo) približio je polaznicima „stvarni svijet“ elektrotehnike, elektronike i robotskog upravljanja, kakav se može vidjeti u praksi. Jedine razlike su veličina i sofisticiranost, ali načelo rada je gotovo isto.

„Informatika Izvan okvira“
Polaznici su u okviru ovoga područja stekli osnovna saznanja o mogućnostima izrade prezentacije korištenjem programa MS PowerPoint, pravilnog ponašanja na Internetu, kao i česte zlouporabe Interneta u razne negativne svrhe.Kakav je Internet medij. Tko se sve služi Internetom? Nasilja na Internetu, lažno predstavljanje, pedofilija, virusi, provala u osobne podatke. Kako se zaštititi?
Na zanimljiv način savladali su vještine za pripremanje prezentacije, izrađivali slajdove s tekstom, vlastitim crtežima i crtežima i slikama iz galerija, te audio i video zapisima, dodavali animacijske efekte na slajdove, pripremili prezentaciju za izvođenje i ostvarili ju.

RC automodelarstvo
Cilj je radionice promicati prometni odgoj i tehničke vještine, razviti osjećaj prostornosti i motorike kod polaznika, te pružiti prigodu za potvrđivanje sposobnosti. Osim vožnje radio upravljanih automodela stječu nova znanja i vještine u izradi automodele od špera, ugradnji elektronike i pogona za pokretanje, programiranju i pokretanju izrađenih automodela.

Galerija fotografija

„KREATIVKO“ – recikliraj i kreiraj - izrada uporabnih predmeta
Radionica je usmjerena na ekološku osviještenost i brigu za okoliš i održivi razvoj. Učenici su izrađivali praktične predmete za svakodnevnu upotrebu, korištenjem „starih, neupotrebljivih“ stvari. Poželjno je, ali ne i obvezno da učenici prikupe „otpad“ od kuće (boce, staklene teglice, limenke, CD-ove, kartonske tuljke od papira, odbačene kompjuterske komponente i sl.) od kojih su tehnikom kaširanja izrađivali spei šatlove, kasice prasice, posudice za držanje pisaćeg pribora i druge zanimljive originalne predmete.

Lego graditeljstvo
Polaznici izrađuju EITECH konstrukcije, proučavaju shemu izrade, razlikuju vrste i način primjene alata, te izrađuju modele koji nisu predviđeni u shemama. U početnom stupnju koriste se plastični elementi, vijci i matice nakon čega prelaze na kutije sa metalnim elementima. Na radionici se sastavljaju Lego Creator, Lego City i Lego Technic modeli i programiraju Lego Mindstorm roboti.

vrh stranice