Zlato, srebro i dvije bronce za hrvatske informatičarke

21.07.2023.

Svečanim zatvaranjem s dodjelom medalja upravo je završila je 3. europska informatička olimpijada za djevojke koja se od 15. do 21. srpnja održala u Lundu u Švedskoj. Na ovom međunarodnom natjecanju učenica srednjih škola u programiranju, nastupilo je 189 natjecateljica iz 52 zemlje, a mlade hrvatske informatičarke postigle su izniman uspjeh i osvojile JEDNU ZLATNU, JEDNU SREBRNU I DVIJE BRONČANE MEDALJE.
Zlatnu medalju osvojila je LARA SEMEŠ, XV. gimnazija iz Zagreba, srebrnu medalju MAŠA DOBRIĆ, XV. gimnazija iz Zagreba, a brončane medalje IVA TADIĆ, Gimnazija Lucijana Vranjanina iz Zagreba i LANA ŠKARICA, XV. gimnazija iz Zagreba. EGOI natjecanje se, prema propozicijama, sastoji od rješavanja 8 problemskih zadataka kroz 2 dana natjecanja, u programskom jeziku Python ili C++ pod operativnim sustavom Linux. Učenice se natječu pojedinačno, a svaku zemlju sudionicu zastupa tim od četiri učenice (do 20 godina starosti) i dva voditelja.

Inicijativa za pokretanje ovog natjecanja kojim bi se kod djevojaka potaknuo interes za računarstvo nastala je na europskoj razini prije tri godine. Poticaj je bila činjenica da se značajno manji broj žena u odnosu na broj muškaraca u svijetu, pa tako i kod nas, odlučuje na studiranje ili rad u sektoru računarstva, a što se očituje i u broju ženskih i muških natjecatelja i na informatičkim natjecanjima.


Na ovom natjecanju nastupile su četiri učenice srednjoškolskog uzrasta koje su svoje mjesto u reprezentaciji izborile kroz sudjelovanje na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi za djevojke (Zagreb, 10. lipnja). Stručna voditeljica reprezentacije bila je Martina Licul, a odgovorni voditelj i organizator ovog nastupa Krešimir Malnar.

Nastup naših mladih programerki na ovom natjecanju i stručne pripreme koje su prethodile nastupu organizirao je Hrvatski savez informatičara.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.
vrh stranice