Ljetni radioamaterski kamp za mlade u Zvjezdanom selu Mosor

09.09.2014.

Ljetni radioamaterski kamp, šesti po redu, održan je od 24. do 31. kolovoza 2014. u zvjezdarnici Zvjezdanog sela Mosor u Gornjem Sitnom. Organizatori kampa, na kojem je sudjelovalo devetnaest mladih iz cijele Hrvatske, bili su Hrvatski radioamaterski savez i Radioklub Kaštilac iz Kaštel Gomilice.

Pod vodstvom iskusnih mentora: Ivice Žitka - 9A6CW, Zdenka Bogadija - 9A3UJ, Borisa Lanče - 9A2GA i Rolanda Milina - 9A3MR, mladi polaznici svladali su osnove radioamaterizma.

Učenici su bili podijeljeni u tri grupe. A grupa se bila posvetila učenju telegrafije pod vodstvom Ivice Žitka. U B grupi su polaznici sudjelovali u tečaju za polaganje ispita za P razred, a mentor im je bio Zdenko Bogadi. U C grupi su bili operatori P-razreda koji su usavršavali svoju operatorsku vještinu pod nadzorom Borisa Lanče. Program je uključivao i praktične radove: izradu ARG prijemnika za članove grupe A, te ARG predajnika za članove grupa B i C.

Polaznicima je uspješno demonstrirano i nekoliko atraktivnih radioamaterskih tehnika, poput "prisluškivanja" razgovora kojega su astronauti s Međunarodne svemirske postaje vodili s učenicima u jednoj nizozemskoj školi, komunikacije s radioamaterima na drugim kontinentima putem refleksije signala od Mjeseca ili uspostave veze preko specijaliziranih radioamaterskih satelita koji su prolazili nebom iznad Hrvatske.

Kako ne bi sve bilo naporno učenje i rad, popodneva su pripala odlascima na kupanje u Stobreč i Omiš. Za astronomiju zainteresiranim polaznicima priliku da doznaju nešto više o noćnom nebu kao i da bace pogled na Mjesec, Saturn i druge nebeske objekte kroz veliki teleskop pružio je domaćin Zoran Knez. Logističku podršku kampu pružao tajnik Zvjezdanog sela Mosor Tomislav Nikolić.

Detaljnije informacije o Radioamaterskom kampu pogledajte na ovoj Hrvatskog radioamaterskog saveza i na ovoj stranci Zvjezdanog sela Mosor.

vrh stranice