Ljetnu školu tehničkih aktivnosti u Kraljevici pohađalo 113 polaznika

22.08.2014.

Ljetna škola tehničkih aktivnosti održana je u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici u 3 termina: od 30. lipnja do 10. srpnja, od 14. do 24. srpnja te od 4. do 14. kolovoza 2014.

U programu Ljetne škole sudjelovalo je 113 učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta s područja cijele Republike Hrvatske te iz Australije, Srbije, Austrije i Francuske. Učenici su se razlikovali samo prema putovima koji su ih doveli u Nacionalni centar tehničke kulture.
U programu su sudjelovali prvaci s ovogodišnjeg 56. natjecanja mladih tehničara RH i 2. smotre mladih poduzetnika RH te nagrađeni učenici s Festivala tehničke kulture, Robokupa i Modelarske lige. Uz navedene, u programu Ljetne škole tehničkih aktivnosti sudjelovalo je i 8 učenika OŠ Poliklinike SUVAG iz Zagreba, koja godinama surađuje s Hrvatskom zajednicom tehničke kulture u projektima koji potiču razvoj učenika s poteškoćama u razvoju. Također, već tradicionalni Kajakaško-edukativni kamp je održan usporedno s 2. terminom 7. ljetne škole tehničkih aktivnosti pa su se svi sudionici Škole, prema sklonostima i mogućnostima, mogli upoznati i s osnovama tehnika veslanja kajaka, dok je 6 sudionika Kampa usporedno sudjelovalo u svim radionicama 7. ljetne škole tehničkih aktivnosti. Uz navedene učenike, ove godine je, prema prijavama, u Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti sudjelovalo čak 80 učenika.

Radionice su vodili iskusni učitelji tehničke kulture koji godinama sudjeluju u programima izvannastavnih aktivnosti tehničke kulture te su mentori učenicima na natjecanjima mladih tehničara. Ljetna škola tehničkih aktivnosti održana je u organizaciji Hrvatske zajednice tehničke kulture te u suradnji s Hrvatskim savezom CB radioklubova, Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom, Hrvatskim kajakaškim savezom te Kajakaškim savezom Zagreba.

Osnovnoškolski program (2 termina) je ostvaren kroz desetodnevne radionice u kojima su učenici kroz različita područja tehničkih aktivnosti (konstruktorstvo, elektrotehnika, automatika, modelarstvo) izrađivali interaktivne robote Skoca Hazetekića i Skockicu Kraljević. Uz navedene radionice, učenici su na radionici robotike izrađivali različite robotske konstrukcije, a na kreativnoj radionici su izrađivali stolni sat i košaru za voće od šperploče koje su ukrašavali različitim kreativnim tehnikama. Na informatici su se upoznali s osnovama 3D modeliranja i ispisivanja modela na 3D pisaču te s osnovama 2D modeliranja i radom na laserskom rezaču.

U suradnji s Hrvatskih astronautičkim i raketnim savezom, održana je i radionica raketnog modelarstva u kojoj su se učenici upoznali s osnovnim pojmovima u raketnom modelarstvu te su izradili i lansirali jednostavnije i složenije raketne modele.
Srednjoškolci su izrađivali najsloženiju inačicu maskote Hrvatske zajednice tehničke kulture – hodajućeg robota Skoca Hazetekića koji je bio upravljan mikrokontrolerskim sklopom. Nakon teorijske pripreme i početnih vježbi (elektrotehnika, automatika, programiranje mikrokontrolera, konstruktorstvo), polaznici su samostalno izradili mikrokontrolerski upravljački sklop za svojeg robota te su programirali prema zadanim uputama, kako bi njihov prohodao i reagirao na različite oblike podražaja.
Za sve polaznike Ljetne škole tehničkih aktivnosti organizirana je i radionica orijentacije u prirodi i komunikacije. Tijekom desetodnevnog boravka u Nacionalnom centru tehničke kulture, polaznici Ljetne škole su za vrijeme provođenja programa orijentacije i komunikacije, usvojili osnove rada s PMR radio stanicama (frekvencija 446 MHz), kompasom i zemljovidom, a proveli su ga licencirani instruktori iz Hrvatskog saveza CB radioklubova.

U suradnji s Hrvatskim kajakaškim savezom i Kajakaškim savezom Zagreba i u slobodno vrijeme je organizirana sportsko-tehnička aktivnost - vožnja kajaka, pod vodstvom licenciranih voditelja i trenera Hrvatskog kajakaškog saveza i Kajakaškog saveza grada Zagreba. Programski zadaci sportskog programa provedeni su unutar šesterodnevnog plana rada usmjerenog na razvoj kvalitativnih motoričkih sposobnosti, razvoja naprednije tehnike zaveslaja i upoznavanja s osnovama tehnike zaveslaja.

Jutarnja tjelovježba organizirana je u suradnji s Hrvatskim street workout savezom pa su se polaznici Ljetne škole imali prilike upoznati s osnovnim vježbama kao što su sklek, zgib, čučanj, propadanje, kao i s naprednijim elementima gimnastike i akrobatike, koristeći rekvizite iz parka koji okružuje Centar.
Slobodno vrijeme izvan radionica bilo je organizirano kroz različite sportske i zabavne aktivnosti, (stolni tenis, badminton, boćanje, nogomet, štafetne i plesne igre, X-box, Kinect i karaoke večeri), pod pedagoškim i liječničkim nadzorom.

Kao i svake godine, sudionike Ljetne škole tehničkih aktivnosti su pozdravili i čelnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, predsjednik HZTK-e, prof.dr.sc. Ante Markotić te glavna tajnica HZTK-e, gospođa Zdenka Terek.

Voditelji Ljetne škole tehničkih aktivnosti:
Biljana Trifunović. prof. i Hrvoje Vrhovski

vrh stranice