Održana Ljetna škola tehničkih aktivnosti za srednjoškolce u NCTK

21.08.2014.

3. ljetna škola tehničkih aktivnosti za srednjoškolce održana je od 14. do 24. srpnja 2014. u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Školu je pohađalo 15 polaznika srednjoškolskog uzrasta s područja cijele Republike Hrvatske. Program je bio namijenjen učenicima koji su završili 8. razred ili pohađaju srednje nestrukovne škole, a imaju razvijen interes za robotiku, elektroniku, elektrotehniku, automatiku i programiranje. U ovogodišnjoj, 3. ljetnoj školi tehničkih aktivnosti za srednjoškolce, učenici su tijekom 48 školskih sati samostalno stvarali svoj projekt i to u radionicama: konstruktorstva (konstrukcija mehanizma za hodajućeg Skoca), programiranje mikrokontrolera (izrada upravljačkog sklopa za hodajućeg Skoca), elektotehnike (izrada mikrokontrolerskog sklopa), informatike (3D printanje i lasersko rezanje) te tako razvijali kompetencije iz različitih grana tehničke kulture. Polaznici Škole su izrađivali najsloženiju inačicu maskote Hrvatske zajednice tehničke kulture – hodajućeg robota Skoca Hazetekića koji je bio upravljan mikrokontrolerskim sklopom. Nakon teorijske pripreme i početnih vježbi (elektrotehnika, automatika, programiranje mikrokontrolera, konstruktorstvo), polaznici su samostalno izradili mikrokontrolerski upravljački sklop za svojeg robota te su programirali prema zadanim uputama, kako bi njihov prohodao i reagirao na različite oblike podražaja.
Za sve je polaznike Ljetne škole organizirana i radionica orijentacije u prirodi i komunikacije koja je uključila osnove rukovanja PMR radio uređajem i osnove orijentacije u prirodi, a proveli su je licencirani instruktori iz Hrvatskog saveza CB radioklubova. Slobodno vrijeme izvan radionica bilo je organizirano kroz različite sportske i zabavne aktivnosti, (stolni tenis, badminton, nogomet, X-box, Kinect i karaoke večeri), pod pedagoškim i liječničkim nadzorom.
Kao i svake godine, sudionike Ljetne škole tehničkih aktivnosti su pozdravili i čelnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, predsjednik HZTK-e, prof.dr.sc. Ante Markotić te glavna tajnica HZTK-e, gospođa Zdenka Terek.

Voditelji: Biljana Trifunović, prof. i Hrvoje Vrhovski

vrh stranice