Međunarodno natjecanje zrakoplovnih modelara i FF CRO CUP 2021.

16.08.2021.

Hrvatski zrakoplovni savez u organizaciji Modelarskog kluba ''Zaprešić'', od 30. srpnja do 1. kolovoza 2021. godine na sportskom aerodromu Rudolfa Perešina u Gubaševu održao je međunarodno natjecanje zrakoplovnih modelara u kategoriji radio upravljanih modela jedrilica s elektro pogonom F5J.
Iako zbog Covid pandemije broj natjecatelja nije bio na razini pred pandemijskih natjecanja, nastupilo je 28 natjecatelja iz Švedske, Poljske, Češke, Njemačke, Austrije, Slovenije, Bugarske, Grčke i Hrvatske u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji. Natjecanje je započelo po zakazanom vremenu u subotu 31.07., a iako je planirano 10 kvalifikacijskih turnusa, zbog kratke oluje uspjelo se odraditi 9. U nedjelju 01.08., najboljih 7 natjecatelja poletjeli su u 3 finalna leta. 1. mjesto osvojio je aktualni svjetski/europski prvak Arijan Hucaljuk ispred Primoža Rižnera iz Slovenije i Woicijeh Byrski-a iz Poljske. U juniorskom poretku 1. mjesto zauzeo je njemački junior Cyrill Römer.

Program se financira iz javnih potreba za tehničku kulturu, a pokroviteljstvo i potporu pružaju Hrvatska zajednica tehničke kulture i Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske.

FF CRO CUP 2021.
Hrvatski zrakoplovni savez  u organizaciji Modelarskog kluba ''Zaprešić'', tradicionalno je održao i natjecanje FF CRO CUP iz serije FAI World Cup natjecanja u Hrvatskoj na Krbavskom polju. Natjecanje je održano 24.07.2021. godine, a sudjelovalo je ukupno 67 natjecatelja.
Nakon godinu i šest mjeseci suspenzije natjecanja najvišeg ranga pod okriljem FAI-a uslijed Covid pandemije, FF Cro Cup je jedno od prvih održanih natjecanja F1ABCQ kategorije u Svjetskom kupu. S obzirom na otežana putovanja i restrikcije prilikom prelaska granice te manje od mjesec dana od ponovne uspostave FAI World Cup lige natjecanja, nastup ukupno 67 natjecatelja iz 15 zemalja svijeta veliki je uspjeh za organizatora i potvrda visokog renomea organizacije međunarodnih aeromodelarskih natjecanja u Hrvatskoj.
Ukupno 17 natjecatelja iz hrvatske nastupilo je na natjecanju, svakako treba istaknuti odličan plasman i nastup u finalu (fly-off) hrvatskog juniorskog reprezentativca Davida Lunka (AK ''Krila Istre'') koji je odnio pobjedu u juniorskom poretku kategorije F1A, drugo mjesto Igora Niševića (AK ''Osijek'') u F1B kategoriji te pobjedu Darija Jermola (MK ''Zaprešić'') u F1C kategoriji.
Vremenski uvjeti bili su idealni uz slab vjetar od 0 do 4 m/s te toplo vrijeme do 29 °C. Jutarnja magla razišla se na vrijeme tako da je natjecanje održano po predviđenoj satnici. Natjecanje je prošlo u odličnom natjecateljskom raspoloženju, bez pritužbi natjecateljskom žiriju.
Proglašenje najboljih pojedinaca u generalnom i juniorskom poretku uz dodjelu odličja obavljeno je na samom mjestu natjecanja nakon dva kruga završnih finalnih letova (fly-off) u predvečernjim satima.
vrh stranice