Ministar dr.sc. Radovan Fuchs i prof. dr. sc. Ante Markotić uručili Državne nagrade tehničke kulture

13.05.2010.

Prof. dr. sc. Josip Milat, profesor emeritus Sveučilišta u Splitu, nagrađen je za cjelokupni znanstvenoistraživački rad u znanstvenoj i sveučilišnoj nastavi, za unapređivanje i razvitak obrazovanja tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva kao i za postignute rezultate i ukupnu djelatnost u razvitku tehničke kulture u Republici Hrvatskoj.

Odbor za dodjelu Nagrade "Faust Vrančić" u sastavu: prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Odbora te članovi: prof. dr. sc. Igor Čatić, prof. dr. sc. Tonko Ćurko, dr. sc. Alan Labus, Ivica Lovrić, dipl. ing., prof. dr. sc. Bernardin Peroš i Ivanka Roksandić, prof., donio je 17. veljače 2010. godine Odluku o Državnoj nagradi tehničke kulture "Faust Vrančić"  za 2009. godinu.

Na svečanoj podjeli Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2009. godinu 4. svibnja 2010. nagrade dobitnicima uručili ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. sc. Radovan Fuchs i prof. dr. sc. Ante Markotić, predsjednik Odbora.


Dobitnik Nagrade Faust Vrančić za 2009. godinu za životno djelo je:

 • prof. dr. sc. Josip Milat.

Prof. dr. sc. Josip Milat, profesor emeritus Sveučilišta u Splitu, nagrađuje se za cjelokupni znanstvenoistraživački rad u znanstvenoj i sveučilišnoj nastavi, za unapređivanje i razvitak obrazovanja tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva kao i za postignute rezultate i ukupnu djelatnost u razvitku tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, čime je dao nemjerljiv doprinos afirmaciji hrvatskih tehničkih znanosti vođenjem istaknutih projekata koji su rezultirali osnivanjem i razvitkom pojedinih studija i fakulteta među kojima su programi različitih tehničkih profila u srednjem i visokom obrazovanju.

Pojedinci – dobitnici Nagrade Faust Vrančić za 2009. su:

 • Miroslav Banaj, prof.
 • Predrag Brođanac, dipl. ing.
 • dr. sc. Bruno Čalić
 • Katica Erlih, 
 • Damir Kosor
 • Mladen Marušić, dipl. ing.
 • Dragan Milec, dipl. ing.
 • Josip Mijatović, nastavnik
 • Vinko Šebrek, visoki časnik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane
 • Denis Vincek, dipl. novinar.

Državnom nagradom tehničke kulture Faust Vrančić za pravne osobe nagrađeni su:

 • Foto-kino klub "Baranja- film", Beli Manastir
 • Jedriličarski klub "Zenta", Split
 • OŠ Ivan Kukuljević Sakcinski, Ivanec
 • Radio klub "Vidova Gora", Supetar na Braču
 • Udruga minijaturista, maketara i igrača stolnih strateških igara "Agram", Zagreb.

Čestitajući laureatima, ministar Fuchs je istaknuo kako je vrijeme u kojemu živimo – vrijeme tehnike.
"Upravo zbog toga hrvatski školski obrazovni sustav treba učenicima omogućiti da usvajaju osnove tehničke kulture. Stoga će se u izradi Nacionalnog kurikuluma više pažnje posvetiti programima tehničke kulture", rekao je ministar i dodao da ova nagrada nije samo veliko priznanje, nego i ohrabrenje za daljnji rad svima onima koji se bave tehničkom kulturom.

Dobitnici nagrade Faust Vrančić za 2009. godinu

Državna nagrada tehničke kulture Faust Vrančić dodjeljuje se od 1992. godine pojedincima, udrugama i drugim pravnim osobama za iznimna postignuća u djelatnosti tehničke kulture. Godišnje se dodjeljuje jedna nagrada za životno djelo, do deset godišnjih nagrada pojedincima i do pet godišnjih nagrada udrugama tehničke kulture, poduzećima i drugim pravnim osobama.
Nagrada se sastoji od novčanog iznosa i povelje. Novčana nagrada za životno djelo iznosi 35.000,00 kuna, a godišnja nagrada iznosi 18.000,00 kuna. Nagrađenim pravnim osobama nagrada se dodjeljuje u obliku povelje.

Nagrada za životno djelo Faust Vrančić dodjeljuje se istaknutim pojedincima za trajan doprinos i ukupnu djelatnost u razvoju tehničke kulture, kao i za iznimne rezultate trajne vrijednosti na unapređivanju i razvoju znanstvenog i tehničkog opismenjivanja te u razvitku tehnologije i tehničkog stvaralaštva u Republici Hrvatskoj i svijetu. Uz to, temelj za dodjelu nagrade jest i djelovanje pojedinca u tehničkoj kulturi u duljem razdoblju, tijekom profesionalne karijere ili dobrovoljnog sudjelovanja u udrugama tehničke kulture te javna prepoznatljivost i priznatost njegovih prinosa.

vrh stranice