Rad s mladim automodelarima donio uspjeh na memorijalu A. Senne u Zagrebu

21.05.2010.

Hrvoje Stegmayer, Marko Grigić, Dinko Folnović, Dario Veseli, Luka Bušac i Ivan Madjer postigli su uspjeh u međunarodnom memorijalu automodela na daljinsko upravljanje.

EFRA Grand Prix „Ayrton Senna Memorial tradicionalna je utrka automodela na daljinsko upravljanje koja se od 1994. godine kontinuirano vozi na miniautodromu Ayrton Senna u Zagrebu. Zagrebački automodelarski savez (ZAS) organizira ovu utrku u spomen na tragično preminulog vozača Formule 1 Ayrtona Sennu koji je u mladosti i sam bio vozač automodela na daljinsko upravljanje, a koji je jednom rekao:“Svi smo mi djeca samo nas razlikuju igračke s kojima se igramo“.

Ove godine, po 17. puta, utrka je održana 1.- 2. svibnja 2010. u organizaciji ZAS-a i AMK“Croatia Model“ iz Zagreba uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport (kao program od posebnog interesa za Grad Zagreb) i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Na utrku je bilo prijavljeno 40 vozača iz Austrije, Mađarske, Belgije, Njemačke, Norveške i 28 vozača iz Hrvatske te 18 juniora. Punih 17 godina, gosp. Wolfgang Stumpf, član Izvršnog odbora EFRA-e i predsjednik Velike klase pri EFRA-i, obavlja dužnost glavnog suca memorijala.

Za prvo mjesto u klasi Formula 1 tradicionalno se dodjeljuje modificirana kaciga Ayrtona Senne izlivena u bronci - rad akademskog kipara Jurkića - koja je osvojila vozače iz Europe pa se svake godine vodi velika borba za njezino osvajanje. U utrci se voze automodeli Velika klasa: Formula 1, 1/5 Turistički modeli i promotivna utrka 1/5 Nacional modeli za juniore i polaznike automodelarske škole. Nacional klasa posebno je oduševila predstavnike EFRA-e i automodelare iz Europe. Modelari iz Norveške su izjavili da nigdje nisu vidjeli tako organizirani rad s mladim vozačima od koji neki već sad mogu ravnopravno voziti utrke sa seniorima i uskoro će biti velika konkurencija vozačima Europe. To smo i dokazali velikim uspjehom i rezultatima mladih vozača na međunarodnim utrkama u 2009. godini.

Utrka je prošla u dominaciji hrvatskih automodelara. U klasi Formula 1 prvo mjesto osvojio je Hrvoje Stegmayer, član AMK „Vector“ iz Koprivničkog Ivanca, koji je europski prvak u klasi Formula 1 za 2009. godinu. Drugo mjesto osvojio je Marko Grigić – juniorski prvak Europe za 2009. u klasi 1/5 Turistički modeli, a treće mjesto Dinko Folnović, oba iz AMK“Croatia Model“ iz Zagreba.

U klasi 1/5 Turistički modeli najbolji je bio Dario Veseli, AMK“AS“, drugo mjesto osvojio je Luka Bušac AMK“Croatia Model“, dok je na trećem mjestu bio Ivan Madjer AMK“AS“ iz Zagreba.

Najbolji mladi automodelari na 17. memorijalu Ayrtona Senne u Zagrebu 2010.

vrh stranice