Mjesec astronautike, Šibenik, 28. 10 - 18. 11. 2016.

25.10.2016.

Od 28.10. do 18.11.2016. u Šibeniku se održava manifestacija pod nazivom MJESEC ASTRONAUTIKE u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza (HARS) i Hrvatske zajednice tehničke kulture (HZTK) te suorganizatora OŠ Meterize, OŠ J. Šižgorić, OŠ J. Dalmainac, Gradske knjižnice (svi iz Šibenika) i Astronomsko astronautičkog društva Zadar (AADZ). Ovogodišnji Mjesec astronautike posvećen je Krešimiru Pavlešu, dugogodišnjem tajniku Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, velikom promotoru i zaljubljeniku u astronautiku, raketnu tehniku i raketno modelarstvo koji nas je napustio ove godine.

 

Mjesec astronautike ima tradiciju održavanja preko 40 godina sa ciljem popularizacije astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za ova područja te izložbom fotografija /autori D. Lozovina., K. Pavleš i I. Dijan koji je ujedno i autor postave/ o razvoju astronautike od prvih sovjetskih i američkih svemirskih letjelica pa sve do današnjih nevjerovatnih podviga „malih svemirskih divova“ koji nam svakodnevno iz dalekog svemirskog prostranstva šalju sve više podataka iz kojih saznajemo kako je nastao i kako se razvija Svemir.

Nakon što smo s ovom manifestacijom proteklih godina obišli Garešnicu, Zadar, Obrovac, Zagreb, Pulu,Vinkovce, Novu Raču, Rijeku, Novsku, Požegu i mnoge druge gradove s ciljem popularizacije atronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva stigli smo u Šibenik kako bi promovirali astronautiku i zainteresirali mlade naraštaje, a naročito osnovce, za raketnu tehniku i raketno modelarstvo.

Ovogodišnji Mjesec astronautike posvećen je Krešimiru Pavlešu dugogodišnjem tajniku Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, velikom promotoru i zaljubljeniku u astronautiku, raketnu tehniku i raketno modelarstvo koji nas je napustio ove godine.

KREŠIMIR PAVLEŠ (1956.-2016.)
Dana 31. srpnja ove godine oprostili smo se od našeg dragog kolege, doajena i velikog aktiviste u području tehničke kulture, dugogodišnjeg tajnika Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza, eksperta u području astronautike, raketne tehnike i raketnog modelarstva i umjetnika u izvođenju vatrometa, našeg KREŠIMIRA PAVLEŠA. Ljubav prema tehnici i raketama neprestano ga je pratila gotovo 50 godina, te odredila važnu komponentu njegovog života.

Završen je jedan sadržajan i bogat život i zatvorila se jedna knjiga velikog sadržaja puna tehničkog stvaralaštva, prekrasnih vatrometa,školovanja mladih, dobrih i plemenitih djela. Prestalo je kucati jedno veliko srce. Umro je naš prijatelj, suradnik, poslovni partner, umjetnik, tehnikaš i dobar član obitelji Krešimir Pavleš; njegov rad i ostavština ostaju živjeti i dalje s nama i u nama. Njegova snaga je bila u jednostavnosti, skromnosti i pristupačnosti. Prema stručnom doprinosu, bio je izuzetan čovjek, zbog čega je uživao nepodijeljen ugled i poštovanje svih onih s kojima je dolazio u kontakt. Zbog tih osobina bio je uvijek rado viđena i primljena osoba. Direktor i osnivač društva Aero-Inženjering iz Zagreba, volonterski, bio je tajnik Amaterskog raketno-astronautičkog kluba Dubrava, Član izvršnog odbora Zagrebačkog zrakoplovno-tehničkog saveza Rudolfa Perišina, te dugogodišnji tajnik Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza. Njegove zasluge i predani rad u proteklom razdoblju, donijele su mu niz priznanja i nagrada, pa je nedavno dodijeljena godišnja Nagrada Hrvatske zajednice tehničke kulture za 2015.g. na neki način zaokružila njegov predani, cijelo životni rad.

vrh stranice