Mladi hrvatski robotičari postigli izniman uspjeh na svjetskom natjecanju u Australiji

08.07.2019.

Hrvatska robotička selekcija postigla iznimne rezultate u juniorskim kategorijama na svjetskom natjecanju RoboCup koje je održano od 2. do 8. srpnja 2019. u Sydneyu (Australija). Našu zemlju je ove godine predstavljalo šest ekipa u juniorskim natjecateljskim kategorijama koje su osvojile jednu zlatnu i dvije srebrne medalje te jednu posebnu nagradu za programsko rješenje.

U Sydneyu se okupilo preko 5000 natjecatelja iz 40 zemalja cijelog svijeta s mnoštvom robota u raznim disciplinama. Od svog osnutka Hrvatski robotički savez (HROBOS) u suradnji s udrugama članicama i uz potporu institucija i privrednih subjekata uspješno organizira odlazak na ovo veliko natjecanje.

Zbog brzog rasta i globalne ekspanzije robotike kao grane budućnosti iz godine u godinu raste konkurencija i samim time postignuti uspjesi su sve vrjedniji. Već smo navikli da nas svake godine razvesele s medaljama pa nas nisu razočarali niti ovaj put - osvojivši jednu zlatnu i dvije srebrne medalje te jednu posebnu nagradu za programsko rješenje. Bitno je istaknuti da je to rezultat dugogodišnjeg sustavnog i kvalitetnog rada mentora Hrvatskog robotičkog saveza s darovitim pojedincima i grupama.

Nakon niza edukativnih radionica najistaknutiji pojedinci nastupaju najprije na otvorenom prvenstvu Hrvatske koje se održava krajem svake godine, a zatim se najbolji kroz programe rada s darovitom djecom i na otvorenim prvenstvima susjednih zemalja spremaju za europsko i svjetsko natjecanje.

Ekipe koje su nas predstavljale na ovogodišnjem RoboCupu u Australiji su:
Kategorija Rescue Line - Srebrna medalja
Kategorija Rescue Line Supertimovi - Zlatna medalja
Posebna nagrada Best Victim Rescue Solution

 • ekipa Školska knjiga CRO Team
  Mentor: Ivica Kolarić, asistent mentora: Filip Patčev
  Natjecatelji: Antonio Dijanić, Borut Patčev i Dora Dijanić

Kategorija Rescue Maze - Srebrna medalja

 • ekipa Gebruder Weiss CRO team
  Mentorica: Jelka Hrnjić
  Natjecatelji: Marko Pongrac i Juraj Kolarić

Kategorija Soccer Open League

 • ekipa Wires Cro Team
  Mentorica: Jelka Hrnjić
  Natjecatelji: Roko Bekavac i Jerko Ćubić

Kategorija Rescue Simulation

 • ekipa MIOC Cro Team
  Mentor: Ivica Kolarić
  Natjecatelji: Leon Stjepan Uroić i Ivan Milinović

Kategorija On Stage Advanced

 • ekipa Cro Blue Adriatic
  Mentorica: Lucija Špacal, asistentica mentorice: Ana Bodlović
  Natjecatelji: Ante Kraljević, Frane Radić i Mia Pivčević

Kategorija On Stage Preliminary

 • ekipa Cro Sisak
  Mentor: Dorian Tepić, asistenti mentora: Tomislav Šebalj, Nevio Marjanović i Gabrijela Jozić
  Natjecateljice: Ema Tatić, Sara Terman i Sara Tatić

Posebnu zahvalu Hrvatski robotički savez uputio je Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Hrvatskoj zajednici tehničke kulture te brojnim sponzorima i donatorima koji su materijalno poduprli Hrvatski robotički savez, odnosno našu udrugu članicu Hrvatsko društvo za robotiku i svaku od šest hrvatskih ekipa omogućivši realizaciju ovog financijski iznimno zahtjevnog projekta. S postignutim rezultatima možemo svi biti zadovoljni, a posebice oni koji ulažu svoje resurse u razvoj robotike. Time smo ponovo dokazali da se znanjem, radom i zalaganjem ravnopravno nosimo s tehnološki razvijenijim i bogatijim zemljama.

Robotičare i njihove mentore na dočeku u Zagrebu pozdravili su predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog robotičkog saveza, Grada Zagreba i dr., a čestitku im je uputila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.
Doček robotičara možete pogledati ovdje (Izvor: HRT, 11. 07. 2019.).

Više informacija dostupno je na facebooku HROBOS-a.

vrh stranice