ZTK Zadarske županije organizirala dvije sedmodnevne ljetne škole tehničke kulture

08.07.2019.

Zajednica tehničke kulture Zadarske županije u lipnju 2019. godine uspješno je organizirala dvije sedmodnevne ljetne škole tehničke kulture za polaznike osnovnoškolske dobi, i to, već tradicionalno u PP Telašćica i po prvi put na Zrmanji u Obrovcu. Škole su uspješno provedene na sveopće zadovoljstvo polaznika, roditelja, udruga članica, suradnika i organizatora.

Prva ljetna škola tehničke kulture, 7. po redu, tradicionalno se održala u PP Telašćica, u uvali Mir u periodu od 15. do 22. lipnja 2019. godine. Sudionici škole bili su 12 odabranih učenika osnovnih škola Zadarske županije koji su se svojim radom i zalaganjem istaknuli u području tehničke kulture te su pokazali interes za pojedine tehničke aktivnosti u šk.god. 2018/2019. Društvo pedagoga tehničke kulture Zadar izvršilo je odabir polaznika. Djeca su bila smještena u bungalove PP Telašćica s osigurana tri obroka dnevno, a tijekom provođenja Škole u svakom trenutku su ih pratile dvije stručne voditeljice.
Tijekom njihovog sedmodnevnog boravka u Parku prirode Telašćica na Dugom otoku, udruge članice Zajednice tehničke kulture Zadarske županije u prirodnom ambijentu organizirale su zanimljiv, zabavan i edukativan program za djecu. Na taj način potaknuli su kreativan rad, stvaralaštvo i svrsishodno angažiranje u slobodnom vremenu, te stvorile interes da kroz upoznavanje s radom udruga tehničke kulture. Polaznici Škole uspješno su se prilagodili uvjetima boravka u bungalovu, sve zadatke su uspješno i aktivno obavljali uz stalnu suradnju s ostalim polaznicima. Djelatnici P.P. Telašćica i ove godine bili su na raspolaganju te od velike pomoći kao i dosadašnjih godina.

Odmah nakon prve Škole, uslijedila je Ljetna škola tehničke kulture ZRMANJA 2019. koja je prvi puta provela u Obrovcu u OŠ Obrovac i to od 23. do 30. lipnja 2019. godine. Polaznici Škole bili su mladi članovi udruga Zajednice osnovnoškolskog uzrasta koji su se svojim radom i zalaganjem istaknuli u području tehničke kulture, ukupno 15 polaznika. Tijekom njihovog sedmodnevnog boravka u Obrovcu ponuđen im je konkretan program iz područja tehničke kulture, uz nezaobilazno sudjelovanje i predstavljanje brojnih udruga članica Zajednice. Polaznici su bili smješteni u prostor Sportske dvorane OŠ Obrovac u Obrovcu, a Škola je dala na raspolaganje i sve učionice u prizemlju u svrhu održavanja brojnih radionica i predstavljanja udruga. Ležajeve na rasklapanje, koji su se pokazali izrazito udobnima, ljubazno je ustupilo Gradsko društvo Crvenog križa Zadar.
Polaznici su imali i jednodnevni izlet po ušću Zrmanje sa stručnim vodstvom.
Sve radionice su uspješno provedene, a udruge i klubovi su pobudili veliki interes kod polaznika za udruge kojih nisu članovi. Djeca su izrazila žaljenje što je škola završila, ipak na kraju su sve svoje uratke kao lijepu uspomenu ponijeli svojim kućama.
Uspješno su odrađene sljedeće radionice: radiokomunikacije, modelarstvo, 3D modeliranje, robotika, automatika, elektrotehnika i elektronika.

Na objema školama Zajednica tehničke kulture Zadarske županije osigurala je troškove smještaja, prehrane i radnih materijala, a djecu su tijekom provođenja Škole u svakom trenutku pratila dva stručna voditelja.

Udruge i klubovi koji su sudjelovali u školama su: Radi klub Jadera, Aeroklub Zadar, Foto-kino-video klub Zadar, Foto video atelje Kari, UTK Faust Vrančić, CB radio klub Donat, Radio klub Zadar, Astronomsko-astronautičko društvo Zadar, Planinarsko društvo Sv. Bernard Zadar, HGSS-Stanica Zadar, Klub podvodnih aktivnosti Zadar, Društvo informatičara Zadar.

U prekrasnom ambijentu parka prirode i rijeke Zrmanje djeca su se upoznala s prirodnim bogatstvom Zadarske županije, stekla nova prijateljstva i što je najvažnije od svega – stvarala su.

Više informacija o obje ljetne škole dostupno je ovdje.

vrh stranice