Na Hvaru završen Ljetni kamp „Vrboska“ Hrvatskog robotičkog saveza

13.09.2016.

U Ljetnom kampu „Vrboska 2016“ četrdeset dvoje učenika osnovnoškolske i srednjoškolske dobi usvojili su osnovne kompetencije iz robotike ili nadogradili postojeće, stekli veću sigurnost u sebe, razvili kreativnost u izradi robotičkih konstrukcija i odgovornost prema novim obavezama. Kamp je proveo Hrvatski robotički savez od 20. do 27. kolovoza 2016. na otoku Hvaru.

 

Od 20. do 27. kolovoza 2016. na otoku Hvaru, drugu godinu zaredom, organiziran je Ljetni kamp robotike za osnovnoškolce i srednjoškolce u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza.
Prijavilo se ukupno 28 polaznika koji su bili smješteni u kompleksu Senses Resort (hotel Adriatic) smještenom u borovoj šumi, na samoj obali mora, petnaestak minuta šetnjom udaljenog od autohtonog dalmatinskog mjesta Vrboska, poznatog pod nazivom „Mala Venecija“. Njima su se u popodnevnim radionicama pridružila djeca iz Vrboske, Vrbanja, Jelse i njihovi gosti prijatelji iz Italije i Njemačke, njih ukupno 14.

Voditelji radionica bili su profesori Ivica Kolarić, Zoran Pribičević, Đula Nađ, Zoran Vukić, Jelka Hrnjić i Katija Barbić. Često su koristili i vrhunska iskustva srednjoškolaca: Branimira Ćarana, Andra Kataneca, Roka Paraća, Janka Pribičevića i Petra Slavičeka.

Radionice su bile organizirane u jutarnjem terminu od 9:00 do 12:00 sati i poslijepodnevnom od 14:00 do 17:00 sati. U slobodno vrijeme organizirane su sportske aktivnosti – košarka, nogomet i minigolf, kupanje, druženje i posjet Ribarskom muzeju u Vrboskoj.
Polaznici su radili samostalno i u grupi, a u svakom trenutku su mogli zatražiti i dobiti objašnjenje od mentora, voditelja radionica. Uspješnost riješenosti zadataka mentori su redovito kontrolirali te su polaznici na takav način mogli odmah ispraviti pogreške i dobiti povratnu informaciju o svom radu i napretku.
Početnici, osim što su stekli osnovna robotička znanja, a oni napredniji ih nadogradili, stekli su veću sigurnost u sebe, kreativnost u izradi konstrukcija i odgovornost prema novim obvezama. Kroz samovrednovanje i analizu svoga rada vidjeli su da imaju pravo na pogrešku te prihvaćanje pogrešaka kako svojih tako i drugih polaznika. Međusobnom suradnjom, stjecanjem novih prijateljstva i povjerenja u nove prijatelje osim kognitivnih znanja razvili su svoje socijalne vještine.

Prvog dana radionice nakon smještaja u hotelu i večere svi sudionici kampa imali su dogovor s mentorima u radnoj prostoriji.
Prvi radni zadatak je bio konstrukcija robota koji će pratiti zid. Početnici su uz pomoć jednostavnih konstrukcija naučili o radu motora, a onda su se upoznali s konstrukcijom robotskih kolica i osnovama programa RoboPro. Svi zadaci su bili uspješno realizirani. Popodnevna grupa izrađivala je različite vrste konstrukcija: vagu, vrtuljka, viljuškara ...

Nakon drugog dana svi polaznici su imali programiranog robota koji svladava uspon, prati zid i skuplja loptice. Uz pomoć iskusnijih polaznika i mentora sve poteškoće s kojima su se susretali polaznici bile su začas riješene.

Treći dan učenici su imali zadatak izraditi autonomna vrata. Na radnoj ploči su od kockica izradili konstrukciju vrata s motorom, izradili ožičenje i program za otvaranje i zatvaranje vrata.

Četvrti i peti dan su vježbali vožnju robota kroz labirint (praćenje crte i prekida, svladavanje uspona), vožnju robota i upravljanje kopljem pomoću joystick-a i mobitela te izrađivali konstrukcije, radili koreografiju i programirali robota za robotički ples. Većim dijelom je popodnevna grupa izrađivala robote za robotički ples. Od elemenata su izradili i ožičili konstrukciju ribe, Supermena, broda, plesačice i plesača.

Peti dan u Vrboskoj je održana prezentacija robota za mještane i njihove goste uz tehničku podršku TZ Vrboska U robotičkom nogometu odigrana je utakmica između ekipe Hajduka i Dinama, a završila je rezultatom 5:4 za Hajduk. Zanimanje prolaznika privukli su roboti plesači u završnom plesu svih robota, ukupno njih pet. Grupa polaznika je demonstrirala vožnju robota kroz labirint. Najuzbudljivije je bilo na robotičkoj alci, a pobjeda i kipić robota pripala je Juraju Babiću.

Posljednjeg dana kampa polaznici su utvrđivali naučeno. Imali su zadatak izraditi program za kretanje robota po stazi koja je imala prekide crte, raskrižja i uspone. Nije izostala ni zajednička fotografija. Polaznici su izabrali najboljeg prijatelja. To je Leon Vlašić koji je dobio kipić robota. Kipić robota dobio je i najbolji otočki robotičar prema mišljenju polaznika. To je Andrijano, učenik četvrtog razreda OŠ Petra Hektorovića iz Staroga Grada.

Više infomacija i fotografija o Ljetnom kampu možete pogledati na ovoj stranici Hrvatskog robotičkog saveza.

vrh stranice