Najava TEH MARATONA - 40-dnevnog putovanja od Iloka do Prevlake povodom 70. obljetnice HZTK

28.01.2016.

Obilježavanje 70 godina djelovanja HZTK započet će TEH MARATONOM od 4. veljače do 14. ožujka 2016. - povezivanjem Hrvatske pješačenjem, kojem je cilj promocija tehničke kulture i svih udruga i zajednica tehničke kulture koje su udružene u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture te ukazati na važnost tehničke kulture za razvoj pojedinca, ali i šire društvene zajednice.

 

TEH MARATON od Iloka do Prevlake - 1400 km za tehničku kulturu

Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) je najviše nacionalno tijelo tehničke kulture u Republici Hrvatskoj čiji je rad u programu javnih potreba Republike Hrvatske definiran Zakonom o tehničkoj kulturi. Uz Tehnički muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu, u HZTK je danas udruženo 16 nacionalnih saveza tehničke kulture, 19 županijskih, 34 gradske i 1 općinska zajednica tehničke kulture (ZTK).

HZTK je pravni sljednik društvene organizacije Narodne tehnike Hrvatske osnovane 17. travnja 1948. godine u Zagrebu, koja je 3. srpnja 1992. godine preimenovana u Hrvatsku zajednicu tehničke kulture i preuzela sva njezina prava, obveze i svu imovinu.
HZTK je povijesni sljednik Republikanske komisije "Tehnika i sport" pri Glavnom odboru Fiskulturnog saveza Hrvatske utemeljene 23. lipnja 1946. godine u Zagrebu i baštinik je tradicije prvih hrvatskih udruga tehničke kulture.

Obilježavanje 70. godišnjice kontinuiranog djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture bit će zajednički nazivnik svih aktivnosti HZTK tijekom 2016. godine, a u njima će sudjelovati i članice HZTK diljem Hrvatske.

Započinjemo već 4. veljače s jedinstvenim poduhvatom pod nazivom TEH MARATON: Đuka Pelcl, predsjednik Hrvatskog saveza CB radioklubova i osnivač građanskog radio CB kluba Sokol iz Požege, pješačit će 1400 kilometara dug put od Iloka do Prevlake. Planirana dnevna kilometraža je 40-ak kilometara, a dolazak na cilj je predviđen 14. ožujka 2016. (okvirni program i plan puta). Na tom putu cilj je promovirati tehničku kulturu i sve udruge i zajednice koje su učlanjene u HZTK.

Požežanin Đuka Pelcl cijelo vrijeme bit će dostupan na tri radioamaterske frekvencije: CB, PMR i UKV stanica (CB stanica: kanal 20 FM - frekvencija 27.205 MHz i kanal 15 FM - frekvencija 27.135; PMR stanica: kanal 6 - frekvencija 446.068.75; UKV stanica: kanal 10 - frekvencija 145.250).
Na TEH MARATONU obići će mnoge zajednice tehničke kulture, posjetit će Muzej „Nikola Tesla“ u Zagrebu i rodno mjesto čuvenog znanstvenika u Smiljanu, zatim Nacionalan centar tehničke kulture u Kraljevici, Zvjezdano selo Mosor iznad Splita i mnoge druge lokacije. Njegov put možete pratiti i na Facebook stranici Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Organizator TEH MARATONA je HZTK, a suorganizatori Hrvatski savez CB radioklubova, zajednice tehničke kulture i Tehnički muzej “Nikola Tesla“.
Sponzori TEH MARATONA su: Intersport  i Croatia osiguranje d.d.

vrh stranice