Proglašeni pobjednici Robokupa 2016.

01.02.2016.

Amina Mutapčić, Sven Palac i Una Isajbegović iz Osnovne škole „Gustava Krkleca“ iz Zagreba pobjednici su 9. robokupa, natjecanja učenika viših razreda osnovnih škola u robotici koje se održalo 30. siječnja 2016. u u Osnovnoj školi „Matije Gupca“ u Zagrebu. Natjecalo se 30 tročlanih ekipa iz pet županija i ekipa iz Bosne i Hercegovine u dvije kategorije: strujni krugovi te konstrukcija i programski zadatak.

 

Najbolje ekipe nagrađene su vrijednim nagradama: Siemens kao sponzor natjecanja darovao je pobjedničke ekipe i njihove mentore kompletima za robotiku, Školska knjiga darovala je knjige, a Hrvatska zajednica tehničke kulture ukupnog pobjednika Robokupa nagradila je sudjelovanjem na Proljetnoj školi tehničkih aktivnosti.

Učenicima zadaci nisu bili poznati do samog početka natjecanja, što je dodatno povećalo uzbuđenje natjecatelja i njihovih mentora.

„Neočekivano, ovo je fantastično“, izjavili su pobjednici. Imaju i dalje namjeru usavršavati se u robotici. „Iznenađen sam, nisam očekivao ovako dobar rezultat. Sveukupno, zaista sjajan uspjeh,“ nadodao je mentor pobjedničke ekipe profesor Josip Jurić.

Izvan natjecateljskog dijela djeca iz Dječjeg vrtića Zvončić i dvadesetak učenika nižih osnovnoškolskih razreda iz Zagreba imali su priliku voziti robotska kolica, a organizirana je i radionica za djecu sa sindromom Down.

Organizator natjecanja je Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) čiji je cilj popularizacija tehničke kulture i praktičnih vještina koje su iznimno važne za razvoj pojedinca, ali i cijelog društva.

Predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić prilikom otvorenja skrenuo je pažnju okupljenima kako 40% mladih želi upisati fakultete društvenih, a samo 20% tehničkih zanimanja. Za uspješan razvoj društva potrebno je da je taj postotak obrnut. „Nadam se da ću vas djeco jednog dana vidjeti kako ste vrhunski stručnjaci u jednom od niza tehničkih zanimanja ili inovatori u pogonima koja će otvoriti mnoga radna mjesta u našoj domovini. Siguran sam da se među vama krije novi Steve Jobs, ili da ne idemo tako daleko, novi Mate Rimac koji je započeo kao i vi. Zahvaljujem profesorima tehničke kulture i vašim mentorima, a posebno zahvaljujem roditeljima koji vam pružaju potporu i usmjeravaju vas prema zanimanjima poput robotike koje je sigurno jedno od najperspektivnijih zanimanja budućnosti,“ zaključio je Vlainić.

Poredak ukupnih pobjednika Robokupa 2016.:

 1. učenici Amina Mutapčić, Una Isajbegović i Sven Palac, mentor Josip Jurić, Osnovna škola „Gustava Krkleca“, Zagreb
 2. učenici Dora Hercigonja Salamoni, Filip Valjak i Una Corazza, mentor Josip Jurić, Osnovna škola „Gustava Krkleca“, Zagreb
 3. učenici Dario Šaka, Mario Novačić i Matej Đudarić, mentor Diana Svjetlana Lendvaj, Zajednica tehničke kulture Popovača, Popovača

Popis sudionika Robokupa možete preuzeti ovdje.

Medijska pokrivenost Robokupa 2016. na TV, print, WEB i radio platformama:

TV:

 • HRT Dnevnik – HRT 1 – 30.1. – 19:00h
 • Indeks – HRT 4 – 02.02. – 15:30h – prilog u trajanju od cca 10 min.
 • RTL Dnevnik – 30.1. – 18:30h
 • Z1 – S druge strane – 03.02. – 22:30h (reprize čet. 4.2. u 14:00 i pet. 5.2. u 13:30h)
 • Jabuka TV – 30.01. – u sklopu informativnog programa

PRINT:

 • Večernji list – 01.02. – str. 27
 • Jutarnji list – 01.02. – str. 21
 • 24sata – 31.01.2016. – str. 12-13
 • Školske novine

ONLINE:
Mainstream portali:

Ostalo:

RADIO:

 • Radio Sljeme – emitirano izravno live uključenje s lokacije unutar programa
 • HR 1 emisija "Stigla je pošta" (29.01. (pet.) u 19:30h) – najava natjecanja
 • HR 1 emisija "Čičak" (06.02. (sub.) 17:30h)

vrh stranice