O korištenju Commodorea 64 u ratnom Vukovaru snimljen dokumentarni film

17.11.2021.

Komodorac se koristio kao komunikacijski stroj u bitci za Vukovar i to za vrijeme opsade kao jedini sigurni kanal komunikacije.

Prije četiri godine, nekoliko dana uoči Dana sjećanja na Vukovar, stiže zanimljiva, do tada neispričana priča o korištenju rudimentarne informatičke tehnologije za vrijeme Domovinskog rata. Neočekivani "junak" ove priče bio je Commodore 64, vlasnik koji je ispričao o događajima iz 1991. godine. Članak koji je objavljen na portalu bug.hr prije četiri godine poslužio je kao inspiracija za dokumentarni film o domišljatosti kojom je staro računalo s modemima i radiostanicama pretvoreno u koristan alat.
"Uz klasične radio veze koje je svako mogao prisluškivati, pogotovo neprijateljske snage, moj otac se dosjetio da bi u ovom slučaju dobro poslužio spomenuti paket radio. Pokupio je svu opremu od kuće, spakirao na zadnje sjedalo golfića i odvezao direktno u podrum Mimoze – upravne zgrade PIK-a Đakovo. S kolegama radioamaterima i elektroničarima, programerima, nakon što im je objasnio koje su sve mogućnosti ove tehnologije, smislili su plan. Komodorac je spojen putem paket radio modema na očevu radiostanicu Kenwood TR-7850, svi podaci koji su slani su bili kodirani tada impresivnom 128-bitnom enkripcijom, i slani u vukovarski stožer", pričao nam je tada Danko Kočiš, koji je u vrijeme ratnih zbivanja bio još dječak.

Izvor i fotografije preuzeti sa mrežne stranice bug.hr

Više pročitajte na  bug.hr

vrh stranice