Radiomateri u obrani Vukovara

19.11.2021.

U znak sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje Hrvatska radiotelevizija emitirala je 17. studenoga 2021. dokumentarni film Hakeri rata. Film priča o aktivnostima radioamatera s područja istočno-slavonskog bojišta s početka Domovinskog rata koji su zbog nasilne agresije na RH bili prisiljeni privremeno prestati s mirnodopskim aktivnostima. Vlada Republike Hrvatske angažirala je radioametere u postrojbama elektroničkog ratovanja i onima roda veze OS RH. 
Radioamateri su djelovali u funkciji potpore bojevih djelovanja u postrojbama s Zbornog područja Osijek i ostalih dijelova Republike Hrvatske koje su raspoređene na crtu istočno-slavonske bojišnice tijekom 87 dugih dana i noći najteže bitke tijekom Domovinskog rata - bitke za Vukovar.
Radioamateri iz Radio kluba Đakovo i članovi informatičkog kluba “Micro” iz Đakova, Radio kluba Vinkovci i Radioamaterskog kluba iz Vukovara, osloncem na mobiliziranu klupsku i osobnu radioamatersku komunikacijsku i informatičku opremu, zarobljenu vojnu opremu te opremu mobiliziranu od poduzeća i ostalih građana te onu Hrvatskog radioamaterskog saveza i drugih udruga, koji su u tome nesebično pomagali, uspjeli su ustrojiti i organizirati navedene postrojbe. Koristeći radioamaterska i informatička znanja i vještine, improvizacijama i inovacijama, uspjeli su međusobnim združenim djelovanjem i uz veliko zalaganje izraditi i održati bez prekida do zadnjeg dana bitke sustav prijenosa kriptiranih datoteka uz pomoć programa za kriptografiju “KRIZA” koji su sami stvorili, koristeći paket-radio sustav komunikacije za njihov prijenos. Na taj način je zapovjedništvo operativne grupe Vukovar –Vinkovci - Županja, koje je ustrojeno od strane vlade RH i koje je rukovodilo obranom Vukovara izvan Vukovara u suradnji sa Zapovjedništvom obrane grada Vukovara dobilo koristan i neprobojan sustav veze koji je omogućio uspješan prijenos brojnih informacija za potrebe obrambenih bojevih djelovanja i ostale komunikacijske potrebe.

Radioamateri RH gdje god su djelovali tijekom Domovinskog rata dali su nemjerljiv doprinos u obrani Republike Hrvatske te potvrdili nebrojeno puta da je njihove mirnodopske aktivnosti potrebito podupirati i održavati jer mogu zatrebati, neovisno o ostalim komunikacijskim sustavima.
vrh stranice