Obilježavanje 75 godina tehničke kulture u ZTK Varaždinske županije

04.01.2022.

Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i Grada Varaždina sa svojim članicama aktivno su se uključile u obilježavanje 75 godina kontinuiranog i organiziranog djelovanja u tehničkoj kulturi Republike Hrvatske. Većina akcija, radionica i ostalih manifestacija u 2021. godini imale su u fokusu ovu veliku obljetnicu. Prezentacija materijala o razvoju tehničke kulture u Varaždinskoj županiji, te obilježavanje 75. godišnjice tehničke kulture u Hrvatskoj (HZTK), 25. godišnjice Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije i 24. godišnjice Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina, održana je 23. prosinca 2021. godine u prostorijama Streljačkog kluba Termika kod Novog Marofa, u organizaciji Radio kluba Novi Marof. Tom je prilikom predstavljena monografija „Naše tehničke godine 2“ u kojoj se opširno opisuju najvažnije aktivnosti i rezultati rada obiju zajednica i većine udruga tehničke kulture. Knjiga će se objaviti u digitalnom obliku i na web stranicama. Svečanoj sjednici Skupštine ZTK Varaždinske županije prisustvovali su i članovi Izvršnog odbora ZTK Grada Varaždina, te predstavnici pojedinih udruga.


Najvažnije aktivnosti u 2021. godini s naglaskom na obljetnicu tehničke kulture bile su:

Tradicionalni Dan tehničke kulture održan je na prostoru Aerodroma Varaždin. U sklopu akcije održana je i prva izložba i utrka dronova pod nazivom Dronijada. Održane su utrke dronova. Modelarski centar Varaždin predstavio se zrakoplovnim modelima i modelarskim automobilima, a posebno iznenađenje bila je velika daljinski upravljana replika prvog hrvatskog aviona kojeg je 1910. godine u Zagrebu izgradio inženjer Slavoljub Penkala. Interes neposrednih sudionika iz Varaždina, Čakovca, Ludbrega i Zagreba, kao i posjetitelja bio je iznimno velik.

Zbog potrebe pridržavanja mjera zaštite od širenja koronavirusa COVID-19, manifestacija Dani otvorenih vrata udruga 2021. održani su u smanjenom obimu. I ove godine u akciju su se uključile udruge članice Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina i Varaždinske županije kroz izradu video materijala sa prikazom svojih aktivnosti i njihove prezentacije na Danu tehničke kulture u Varaždinu. Ovogodišnje događanje posvećeno je i proslavi 75. godišnjice Hrvatske zajednice tehničke kulture te obilježavanju 26. godina djelovanja Zajednice tehničke kulture Grada Varaždina i 27. godina djelovanja Zajednice tehničke kulture Varaždinske županije.

ZTK Varaždinske županije u suradnji sa ZTK Grada Varaždina i Društvom pedagoga tehničke kulture Varaždin raspisala je natječaj za izbor fotografije koja će se nalaziti na kalendaru za 2022. godinu. Na natječaj se prijavilo 18 učenika iz OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog Ivanec, zatim 3., 4. i 6. OŠ iz Varaždina, te Prve gimnazije Varaždin koji su poslali po dvije fotografije koje predstavljaju Varaždinsku županiju. Svi učenici su za svoj trud primili zahvalnice i prigodni poklon koji će im olakšati daljnji rad. Za kalendar je odabrana fotografija staroga grada u Varaždinu učenice Tie Labaš koja je bila učenica 6. OŠ Varaždin, a mentor joj je bio Marko Martinec. Tia je danas učenica Prve gimnazije Varaždin gdje se nastavila baviti snimanjem fotografija. Učenica je za nagradu dobila tablet koji će joj pomoći kod snimanja i obrade fotografija. Nagradu je predao predsjednik ZTK Grada Varaždina i Foto kluba Sloboda Varaždin Željko Hajdinjak, uz pomoć Darka Tomašeka tajnika ZTK Varaždinske županije.

Održavane su i radionice iz modelarstva, elektrotehnike i digitalne fotografije iako u nešto smanjenom obimu zbog problema s koronavirusom.
vrh stranice