Objavljeni rezultati Hrvatskog radioamaterskog kupa

12.05.2020.

Hrvatski radioamaterski kup 2020


I ove godine je održano tradicionalno radioamatersko natjecanje koje organizira Hrvatski radioamaterski savez. Bilo je to jedno od rijetkih natjecanja čiji su natjecatelji bez problema poštovali sve preporuke Nacionalnog stožera i općeprihvatljivi hashtag #OstaniDoma, koji je postao više nego globalni trend. Naime, Hrvatski radioamaterski kup je natjecanje koje se održava „u eteru“, odnosno, radijskim putem i skoro svi su radili - „od doma“. Sudjelovala su 94 radioamatera iz cijele Hrvatske.

Natjecanje je održano 25. travnja, fonijom i telegrafijom a prema pravilima, natjecatelji u radiovezama, pored rednog broja veze razmjenjuju i registarsku oznaku mjesta iz kojega rade. Uoči natjecanja Hrvatski radioamaterski savez izdao je posebno upozorenje s napomenom da se „ovogodišnji kup održava u posebnim uvjetima zbog globalne pandemije koronavirusa i epidemioloških mjera socijalnog distanciranja i preporuka" te je zamolio da se ne okuplja više od 5 radioamatera.

Zanimljivo je da je u ovogodišnjem natjecanju sudjelovalo 50% više postaja nego u prošlogodišnjem a tijekom predviđena dva sata održano je više od 8550 radioveza. Radiooperatori su se ogledali u 7 kategorija a posebni robot instaliran na mrežnim stranicama HRS-a obradio je prikupljene podatke koji su pohranjeni u primljenim „dnevnicima rada“ svake radijske postaje. Po objavi rezultata, svaki sudionik može s mrežnih stranica HRS-a preuzeti svoju diplomu.

Prema rezultatima objavljenima 6. svibnja, za najboljeg mladog operatora ove godine je proglašen Ivan Živčić iz Ozlja (na slici). Posebna kategorija je kategorija radioklubova. Zbog izuzetnog pojedinačnog angažiranja njegovih članova (čiji se rezultati u konačnici zbrajaju) i u ovoj godini najuspješniji je Radioklub Hrvatska Flora Fauna.

Svi ostali rezultati dostupni su na mrežnim stranicama HRS-a: https://www.hamradio.hr
vrh stranice