Od 256 učenika, proglašeno dvanaest veličanstvenih mladih tehničara Hrvatske

01.04.2016.

U uzbudljivom finalu u Primoštenu su proglašeni najbolji mladi tehničari Republike Hrvatske u 2016. godini. Državna razina natjecanja održana je od 30. ožujka do 1. travnja 2016. u Hotelu "Zora", a domaćin natjecanja bila je OŠ Primošten. Natjecanje su organizirali  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

 

U uzbudljivom finalu, 1. travnja 2016., u Promoštenu su proglašeni najbolji od naboljih na 58. natjecanju mladih tehničara Republike Hrvatske:

 • Maja Profeta, 5. raz., OŠ Sveti Križ Začretje, Sv. Križ Začretje, područje natjecanja: maketarstvo i modelarstvo
 • Karlo Piškorić, 6. raz., OŠ Vladimir Nazor, Križevci, područje natjecanja: graditeljstvo
 • Nikolina Novak, 7. raz., OŠ Štrigova, Štrigova, područje natjecanja: obrada materijala
 • Marko Perišić, 7. raz., OŠ Vjekoslava Paraća, Solin, područje natjecanja: strojarske konstrukcije
 • Zvonimir Haramustek, 8. raz., OŠ Miroslava Krleže, Čepin, područje natjecanja: elektronika
 • Josip Rojtinić, 8. raz., OŠ Dragutina Domjanića, Sveti Ivan Zelina, područje natjecanja: elektrotehnika
 • Josip Smetiško, 6. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, područje natjecanja: robotika
 • Sven Palac, 7. raz., OŠ Gustava Krkleca, Zagreb, područje natjecanja: automatika
 • Marie Kinkela, 8. raz., OŠ Vladimir Gortan, Rijeka, područje natjecanja: fotografija
 • Marina Hajdarović, 7. raz., OŠ Jure Kaštelana, Zagreb, područje natjecanja: modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina
 • Josip Capan, 7. raz., OŠ Tenja, Tenja, područje natjecanja: orijentacija i komunikacija
 • Grgur Premec, 7. raz., I. OŠ Dugave, Zagreb, područje natjecanja: robotsko spašavanje žrtve

58. natjecanje mladih tehničara (u daljnjem tekstu: natjecanje) organizirali su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture u skladu s Uputama za provedbu natjecanja i smotri učenica i učenika osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske u 2016. godini te Pravilima provođenja 58. natjecanja mladih tehničara Republike Hrvatske. Suorganizatori natjecanja bili su županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, županijske i gradske zajednice tehničke kulture, osnovne škole te udruge tehničke kulture.
Sjedište Državnog povjerenstva bila je Hrvatska zajednica tehničke kulture. Predsjednik Državnog povjerenstva bio je Damir Purković, prof., a tajnik Žarko Bošnjak, prof., viši savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje.

Cilj natjecanja je rano otkrivanje talentiranih učenika i kontinuirani rad na njihovoj afirmaciji.

Ove godine na natjecanju je sudjelovalo 7683 učenika na školskoj/klupskoj razini (od 9. do 12. veljače 2016.), nakon čega su provedena županijska natjecanja (4. ožujka 2016.), dok se u finalu u Primoštenu natjecalo 256 najboljih učenika osnovnih škola od 5. do 8. razreda (od 30. ožujka do 1. travnja 2016.).

Sudionici natjecanja bili su učenici osnovnih škola od petog do osmog razreda, članovi klubova mladih tehničara u osnovnim školama, udrugama tehničke kulture (podmladak udruga tehničke kulture) ili srodnim ustanovama.

Učenici su se natjecali u jednom od dvanaest područja tehničke kulture, unutar dviju kategorija: H-kategorija (natjecanje se provodi po Hrvatskom nacionalnom obrazovnom standardu za tehničku kulturu u osnovnoj školi – HNOS) i P-kategorija (natjecanje se provodi po programu za posebna područja tehničke kulture). Nositelj i koordinator natjecanja u P-kategoriji bila je Hrvatska zajednica tehničke kulture.
Područja natjecanja u H-kategoriji bila su: maketarstvo i modelarstvo (V. razred), graditeljstvo (VI. razred), obrada materijala (VII. razred), strojarske konstrukcije (VII. razred), elektrotehnika (VIII. razred), elektronika (VIII. razred) i robotika (V. do VIII. razred). U P-kategoriji učenici od V. do VIII. razreda pokazali su svoje kompetencije u sljedećim područjima: automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, orijentacija i komunikacija te robotsko spašavanje žrtve.

Pisana provjera znanjana državnoj razini natjecanja u trajanju od 2 školska sata donosila je 30% bodova, dok je izrada praktičnog rada u trajanju od 12 školskih sati donosila najviše, točnije 50% od ukupnog broja bodova. Posebna vrijednost natjecanja mogućnost je natjecatelja da svoje radove predstave pred komisijom u trajanju do pet minuta čime se potiče razvoj komunikacijskih vještina učenika što je donosilo 20% od ukupnoga broja bodova.

Učenici su u Primoštenu izrađivali različite tehničke tvorevine: automatski uspornik (ležeći policajac), drveni most, škrinju i hranilicu za ptice (sjenicu), model električnog uređaja koji prikazuje dio rasvjetnog i signalizacijskog sustava automobila, elektronički sklop koji proizvodi hipnotizirajuće bljeskove, robotsko vozilo koje u slučaju požara prevozi zadani predmet na sigurno područje, hvataljku s metalnom drškom, koordinatni stol. Konstruirali su i programirali robota koji spašava „žrtvu“, te su se orijentirali u otvorenom prostoru uz pomoć zemljovida, kompasa i PMR radio stanice. Mladi fotografi istraživali su i vizualno se izražavali na temu Svjedoci prošlih vremena.

Hrvatska zajednica tehničke kulture nagrađuje 12 prvoplasiranih mladih tehničara besplatnim sudjelovanjem na Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Organizatori natjecanja su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Potpune rezultate s državne razine 58. natjecanja mladih tehničara možete preuzeti ovdje.

Više infomacija o 58. natjecanju mladih tehničara dostupno je na ovoj stranci.

Prenosimo iz medija: HRT - Emisija na zahtjev - Regionalni dnevnik, 2.4. 2016., 26:40 min

vrh stranice