Održana Proljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike iz Šibensko-kninske županije

25.03.2016.

Proljetna škola tehničkih aktivnosti 2016. održana je u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici od 20. ožujka do 25. ožujka 2016. U programu Proljetne škole sudjelovalo je 18 učenika od 5. do 7. razreda i 3 učitelja tehničke kulture iz osnovnih škola s područja Šibensko-kninske županije koje su iskazale interes za sudjelovanjem u Javnom pozivu koji je bio objavljen na internetskoj stranici Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Od škola odabranih za uključivanje u program Proljetne škole tehničkih aktivnosti, Hrvatska zajednica tehničke kulture dugoročno očekuje visoku predanost programu, spremnost učitelja tehničke kulture na trajno usavršavanje, sudjelovanje na stručnim usavršavanjima u području tehničke kulture, sudjelovanje na natjecanjima mladih tehničara (Natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga…) te spremnost ravnatelja da svojim zaposlenicima (učiteljima tehničke kulture) osiguraju optimalnu podršku u provedbi izvannastavnih aktivnosti u područjima tehničke kulture. Zauzvrat, sudjelovanje u programu Proljetne škole tehničkih aktivnosti omogućilo je učenicima i učiteljima rad u vrhunskim uvjetima koje omogućuje Nacionalni centar tehničke kulture te razvijanje interesa i kompetencija za sudjelovanje i provedbu aktivnosti u područjima tehničke kulture.
Učenici i učitelji su pohađali praktične radionice u područjima: Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, Orijentacija i komunikacija, Automatika i Fotografija. Cilj programa je poticanje interesa i razvijanje osnovnih kompetencija za sudjelovanje i provedbu radionica tehničkih aktivnosti u osnovnim školama s područja Šibensko-kninske županije u navedenim područjima i popularizacija tehničke kulture te razvijanje interesa kod učenika i učitelja za sudjelovanje i provođenje radionica tehničkih aktivnosti, s naglaskom na praktične radionice te poticanje škola na sudjelovanje u natjecanjima mladih tehničara (Natjecanje mladih tehničara, Modelarska liga…). Radionice su održane u vrhunski opremljenim učionicama Nacionalnog centra tehničke kulture u Kraljevici, a vodili su ih djelatnici i vanjski suradnici Hrvatske zajednice tehničke kulture sa dugogodišnjim iskustvom u edukaciji učenika i učitelja u različitim područjima tehničke kulture. Pri provedbi radionica tehničkih aktivnosti primijenjene su maksimalne mjere zaštite pri radu.
Hrvatska zajednica tehničke kulture je osigurala prijevoz, smještaj, ljudske i materijalne resurse za kvalitetnu provedbu radionica te optimalne materijalne resurse za nastavak provedbe radionica u školama koje su sudjelovale u programu.
Osim Proljetne škole tehničkih aktivnosti, istovremeno je u Centru održana i Radionica robotike za darovite osnovnoškolce u kojoj je sudjelovao 21 učenik osnovnoškolskog uzrasta s područja cijele Republike Hrvatske te Proljetna škola tehničkih aktivnosti – samogradnja solarnog kolektora za zagrijavanje vode za 11 učenika srednjoškolskog uzrasta, u suorganizaciji Hrvatskog saveza CB radioklubova i Hrvatske zajednice tehničke kulture. U proljetnim radionicama u Nacionalnom centru tehničke kulture sudjelovali su i studenti diplomskog studija politehnike i informatike Filozofskog fakulteta u Rijeci s ciljem upoznavanja s aktivnostima Nacionalnog centra tehničke kulture te stjecanja potrebnih kompetencija za izradu tehničkih tvorevina. Sve navedene proljetne radionice posjetio je i predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture. gospodin Ivan Vlainić.

BILTEN

FOTOGALERIJA

Predložak za izradu tehničke tvorevine - Kasica-kockica

vrh stranice