Održana radionica raketnog modelarstva u Astro Orionu

28.03.2024.

Prošlog vikenda je održana radionica raketnog modelarstva u organizaciji Astronomskog astronautičkog društva Orion u suradnji s Hrvatskim astronautičkim i raketnim savezom (HARS) i Zajednicom tehničke kulture Grada Đakova. Unazad godinu dana, zalaganjem predsjednika Društva gosp. Danka Kočiša, koji je ujedno i Glavni tajnik nacionalne svemirske organizacije - Jadranske aero-svemirske asocijacije, u suradnji s navedenim nacionalnim organizacijama tehničke kulture Društvo je proširilo djelatnosti i na područje astronautike, gdje su Đakovčanima ponudili aktivnosti iz ovog područja tehničke kulture.

Kroz nekoliko radionica raketnog modelarstva, tečajeva i edukacija za mentore kao i održanim Mjesecom astronautike Đakovo ostvarili su zapažene rezultate, kako među učenicima škola, tako i na natjecanjima gdje su njihovi članovi osvojili nagrade. Na radionicu koja je trajala 3 dana odazvalo se 16 učenika osnovnih škola J.A.Ćolnića i Drenje koji su radili svoj model raketa, veličinom prilagođenim za njihov uzrast, izrađene od pripremljenih materijala, gdje je bilo potrebno uložiti dosta truda u tehničke vještine izrade stabilizatora rakete, lijepljenja dijelova rakete, glave rakete, slaganja padobrana i trake te nosača za ispaljivanje s lansirne rampe. Vremenske prilike su ih poslužile pa je i najzanimljiviji dio radionice – lansiranje gotovih raketa, upriličeno u nedjelju po završetku radionica. Sve rakete uspješno su lansirane na čemu iskreno čestitaju svim polaznicima na uspješnom završetku radionice raketnog modelarstva te zahvaljuju gosp. Zvonimiru Plišiću iz HARS-a na odličnom vođenju radionica te mentorima, nastavnici Željki Rossi i Hrvoju Joviću.

Ova radionica priprema je za nadolazeće regionalno natjecanje u Vinkovcima - 7. Otvoreno prvenstvo Slavonije i Baranje na kojem će sudjelovati njihovi najbolji modelari. Prvenstvo se održava u organizaciji HARS-a i Aerokluba Fenix iz Cerića na aerodromu Sopot kraj Vinkovaca 27. travnja 2024.g., u kategorijama nacionalne klase u raketnom modelarstvu za mlade, učenike osnovnih i srednjih škola raketama s padobranom i trakom.


vrh stranice