Perzeidi u Zvjezdanom selu Mosor

04.08.2023.

Udruga Zvjezdano selo Mosor i ove godine sredinom kolovoza organizira javno promatranje meteorskog roja Perzeida s terase zvjezdarnice na brdu Makirini, u Gornjem Sitnom. Javno promatranje će biti upriličeno 12/13. kolovoza (subota/nedjelja). Prema prognozama, najviše Perzeida se očekuje upravo u to vrijeme. Zvjezdarnica će za sve zainteresirane građane biti otvorena u 19.30 h (subota). Naravno, ulaz je za sve zainteresirane besplatan.

Program će i ovaj put biti upotpunjen znanstveno-popularnim predavanjem. Predavanje osebujne teme „Tri misli/(cvrkuta) suprotiva zdravom razumu i moderna tehnologija“, započet će u 20.00 h, a održat će ga prof. dr. sc. Nikola Godinović, redoviti profesor i šef katedre za fiziku splitskog FESB-a.
Ako vremenski uvjeti budu povoljni, nakon predavanja će se na terasi zvjezdarnice pristupiti promatranju meteorskog roja Perzeida. Promatranje će voditi astronom-animator ZSM-a Zoran Knez. Za razliku od prošle godine, Mjesec ovaj put neće smetati lovcima na meteore, pa će biti moguće vidjeti i one bljeđe Perzeide. Promatranje će potrajati do 1.00 h iza ponoći (nedjelja), a bit će posvećeno isključivo „hvatanju“ Perzeida.

Zvjezdano selo Mosor
vrh stranice