Počinje jubilarno, 60. natjecanje mladih tehničara

16.11.2017.

Pozivamo učenike i mentore iz osnovnih škola, zajednica i udruga tehničke kulture da se uključe u 60. natjecanje mladih tehničara (šk. god. 2017./2018.).
Natjecanje mladih tehničara organiziraju i provode Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Agencija za odgoj i obrazovanje, Hrvatska zajednica tehničke kulture, županijski i gradski uredi za prosvjetu, kulturu, informiranje, sport i tehničku kulturu, županijske i gradske zajednice tehničke kulture te udruge tehničke kulture.

Mladi tehničari su učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda koji svoje kompetencije usvajaju u osnovnim školama i udrugama tehničke kulture natjecat će se u jednom od dvanaest područja tehničke kulture (maketarstvo i modelarstvo, graditeljstvo, obrada materijala, strojarske konstrukcije elektrotehnika, elektronika, robotika, automatika, fotografija, modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina, radiokomunikacije te robotsko spašavanje žrtve).

Natjecanje će biti provedeno prema sljedećem vremeniku:

  1. Školska/klupska razina: od 30. siječnja do 2. veljače 2018. (utorak – petak) - organizira se u školama ili udrugama tehničke kulture (klubovima), a provode ih školska povjerenstva, odnosno tijela upravljanja udruga
  2. Županijska razina/Grad Zagreb: 2. ožujka 2018. (petak) - provode županijska povjerenstva, odnosno povjerenstvo Grada Zagreba
  3. Državna razina: od 9. do 12. travnja 2018. (ponedjeljak – četvrtak) - provodi Državno povjerenstvo

Skrećemo vam pozornost na novosti u natjecanju:

  • umjesto područja orijentacije i komunikacije, novo je područje radiokomunikacija
  • u tablici izvještavanja mentor iz udruge i naziv udruge upisuju se u zasebni stupac (Q - Zadruga/klub), a ne u stupac Ostalo, kao što je to bilo prošle školske godine
  • u tablicu izvještavanja upisuje se i datum i mjesto rođenja učenika jer hoteli za smještaj učenika tijekom održavanja državnih natjecanja ili smotri zahtijevaju dostavu datuma i mjesta rođenja učenika (ti se podaci neće unositi u bazu podataka)
  • u skladu s Pravilima natjecanja, pripremljen je Priručnik za provedbu natjecanja mladih tehničara iz radiokomunikacija koji će pomoći mentorima i učenicima u pripremi i provedbi natjecanja iz tog područja (objavljen je na stranici Državnog povjerenstva). Priručnik se sastoji od dva dijela: Priručnik za polaganje radioamaterskog ispita P razreda (osnovno gradivo za učenike od 5. do 8. razreda osnovne škole) i Osnove radioamaterizma - Priručnik i pripreme za nastavnike koji provode radioamaterski tečaj P razreda s učenicima od petog do osmog razreda osnovne škole
  • natjecanje na državnoj razini traje četiri dana.

Budući da je Hrvatska zajednica tehničke kulture središte Državnog povjerenstva natjecanja, Pravila natjecanja uz objašnjenje koraka u provedbi natjecanja i obrasce, objavljena su na stranici www.hztk.hr u izborniku Natjecanja:
http://www.hztk.hr/60-natjecanje-mladih-tehnicara-20172018/
Stranicu ćemo redovno ažurirati.

Ostale informacije

Objavom filma o državnoj razini 59. natjecanja mladih tehničara završeno je arhiviranje 59. natjecanja na stranici http://www.hztk.hr/59-natjecanje-mladih-tehnicara-20162017/. Stranica sadrži i rezultate s natjecanja, priloge istaknutih pojedinaca iz biltena natjecanja, zadatke sa školske/klupske i županijske razine i dr.

Stručna usavršavanja mentora u P-kategoriji bit će organizirana u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici tijekom prosinca ove godine. Usavršavanja će biti objavljena početkom sljedećeg tjedna na naslovnici stranice www.hztk.hr unutar mape Najave radionica i druge aktivnosti (desna strana naslovnice).

vrh stranice