Popularizacija tehničke kulture na Znanstvenom pikniku

21.12.2015.

 Četvrtu godinu uzastopce zagrebački je Znanstveni piknik, najveća manifestacija popularizacije znanosti u široj regiji ostavio potpun dojam i oborio nove rekorde. U dva dana, 11. i 12. prosinca 2015., Znanstveni piknik okupio je pet stotina znanstvenih edukatora iz pedesetak udruga, institucija, škola i muzeja, a posjetilo ga je oko 50.000 ljudi. Na združenom izlagačkom prostoru u samom centru zbivanja nastupili su: Hrvatska zajednica tehničke kulture, Hrvatski robotički savez, Zajednica tehničke kulture Karlovac i Društvo za robotiku Istra. Kako je posebna tema ovogodišnjeg piknika bila robotika i automatika organizirane su radionice izrade robotskih kolica, programiranja Arduina te radionica elektronike i lemljenja.

Na Pikniku su svoje edukacijske vještine uz domaće sudionike predstavili i gosti iz Italije, Poljske, Nizozemske, Srbije, Slovenije i Malezije. Posjetili su ga mali i veliki, više ili manje zainteresirani za znanost, ali svi su s njega odlazili jednako oduševljeni dojmovima.

Procjenjuje se da je Znanstveni piknik, održan 11. i 12. prosinca 2015. godine, u 6. paviljonu Zagrebačkog velesajma posjetilo oko 50.000 ljudi. Prvi puta svoja je dostignuća i programe predstavila Hrvatska zajednica tehničke kulture te njezini savezi i udruge. Na združenom izlagačkom prostoru u samom centru zbivanja nastupili su: Hrvatska zajednica tehničke kulture, Zajednica tehničke kulture Karlovac, Društvo za robotiku Istra te Hrvatski robotički savez.

Kako je posebna tema ovogodišnjeg piknika bila robotika i automatika organizirane su radionice izrade robotskih kolica, programiranja Arduina te radionica elektronike i lemljenja.
Osim navedenih radionica na štandu su predstavljene i druge djelatnosti HZTK kao i tiskana izdanja.
Izlagački prostor Hrvatske zajednice tehničke kulture, Hrvatskog robotičkog saveza i njihovih udruga koje su prezentirale svoj rad zauzimao je središnju poziciju paviljona, bio je uvjerljivo najveći površinom i privlačio je pažnju svih posjetitelja. Interes za radionice bio je izuzetan i tražilo se mjesto više.
Posjetitelji su uživali u iskušavanju i prezentaciji robotskih displina, a let dronovima mamio je pažnju velikih i malih budućih istraživača.
Radionicu lemljenja uspješno je završilo oko 300 polaznika, a svoja je robotska kolica uspješno složilo oko 50 učenika i učenica.
S našim su se robotima u mnogim disciplinama upoznale tisuće djece, a printani su izlošci uveselili mnoge grupe koje su došle vidjeti kako se iz obične plastike stvaraju zanimljivi objekti.

Cijeli je događaj vrlo dobro medijski popraćen, a radionice HZTK i njezinih suradnika postale su vidljivije široj javnosti.

Vijest o znanstvenom pikniku prenijeli su svi vodeći mediji, a naše su radionice bile vidljive i na centralnom dnevniku HRT-a.

Organizatori Znanstvenog piknika bili su: Institut Ruđer Bošković, Udruga profesor Baltazar I Mreža popularizatora znanosti.


vrh stranice