Priopćenje o situaciji u HZTK izazvanoj pandemijom virusom COVID-19 i potresom u Zagrebu

02.04.2020.

Hrvatska zajednica tehničke kulture uputila je informaciju o situaciji u novonastalim okolnostima pandemije koronavirusom i o posljedici potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu 22. ožujka 2020. godine zastupnicima u Skupštini HZTK i svim svojim članicama. U ovom potresu zgrada HZTK u Dalmatinskoj 12 pretrpjela je značajna oštećenja, tako da se ne preporučuje rad u njoj. Djelatnici HZTK i nacionalnih saveza rade kod kuće i komuniciraju putem službenih web stranica i elektroničkom poštom.
Nakon nemilih događaja vezanih uz pandemiju koja je počela u ožujku 2020. godine i potres u Zagrebu, svi zaposlenici HZTK i nacionalnih saveza tehničke kulture koji djeluju u Dalmatinskoj 12 u Zagrebu su dobro. Svi se organiziraju i rade najbolje što mogu imajući u vidu da je prioritet zdravlje i zaštita ljudi. U ovom potresu zgrada HZTK pretrpjela je značajna oštećenja.

Angažirani su statičari koji su izvršili procjenu štete i oni su utvrdili da je lijevi dio zgrade pretrpio velika oštećenja, dok je desni dio zgrade u nešto boljem stanju. Njihova je procjena da se zgrada može sanirati, ali ne preporučaju dulji boravak u njoj. Sve potrebne radnje vezane uz prijavu štete nadležnim institucijama i osiguravajućem društvu su poduzete. Očito je kako je odluka o osiguranju zgrade od potresa bila dobra poslovna odluka, a koju su pohvalili i statičari i Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Sljedeći koraci će nastupiti nakon službene procjene nadležnih tijela, o čemu će HZTK pravodobno informirati svoje članice putem web stranice. Ukoliko bude potrebno, a nakon smirivanja situacije s pandemijom, tražit će se alternativni smještaj za rad HZTK i nacionalnih saveza. Slijedom svega navedenog, posao se organizira od kuće, uz redovitu komunikaciju u užem kriznom timu u skladu s uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Do ožujka 2020. godine Hrvatska zajednica tehničke kulture realizirala je sve planirane aktivnosti te je pokrenula niz inicijativa. Održan je Robokup, započela je Modelarska liga, održana su školska/klupska i županijska Natjecanja mladih tehničara, poslani su pozivi za državnu razinu 62. natjecanja, održane su brojne kreativno-tehničke radionice za učenike osnovnoškolske dobi, te je redovno tiskan i objavljivan časopis ABC tehnike.

Sve članice HZTK pozvane su da se uključe u pripremu monografije koju HZTK planira tiskati 2021. godine povodom svoje 75. obljetnice. Rok za dostavu podataka produžen je do kraja svibnja 2020. godine.
Hrvatska zajednica tehničke kulture je pred potpisivanjem sporazuma o suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, a započeli su i pregovori s Hrvatskom narodnom bankom i Hrvatskom poštom o njihovom učešću u obilježavanju 75. obljetnice HZTK.

Nadalje, HZTK je i u pregovorima oko suradnje sa Centrom za robotiku koji bi uskoro trebao početi djelovati u Krapini. U postupku je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u Zagrebu, tako i u Kraljevici.
Glavna tajnica HZTK Zdenka Terek je sazvala sastanak zaposlenika i tajnika nacionalnih saveza tehničke kulture na kojima je donesen niz mjera usmjerenih na prevenciju i zaštitu zdravlja zaposlenika te organizaciju rada.

Hrvatska zajednica tehničke kulture se u novonastalim okolnostima uključila u pomoć društvu i to kroz izradu vizira za medicinsko osoblje (uključili su se djelatnici HZTK u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici, a i određeni broj ZTK kojima HZTK dostavlja potreban materijal), ali i kroz pripremu edukacijskih sadržaja koji će biti objavljivani na facebook stranici HZTK i web stranici  www.hztk.hr. U projekt edukacije pozvani su i uključili su se i nacionalni savezi tehničke kulture. Pokrenula se i online smotra, nagradne igre za djecu i mlade iz područja tehničke kulture, a za sve navedeno HZTK će trebati pomoć svih koji se bave tehničkom kulturom.

Svoje ideje i prijedloge, kao i moguće gotove edukativne sadržaje namijenjene svim dobnim skupinama, sve članice HZTK mogu poslati na službenu email adresu hztk@hztk.hr.

Glavna tajnica Zdenka Terek i predsjednik HZTK  dr. sc. Damir Tomić nadaju se da su svi djelatnici u tehničkoj kulturi dobro, te poručuju da je u ovim okolnostima najvažnije da svi budemo odgovorni.
#ostanidoma
vrh stranice