Programi HSCB-a u travnju

30.04.2024.

Travanj je započeo provedbom „Proljetne škole HSCB-a“ koja je održana u suradnji s CB radioklubom Lega Osijek i CB radioklubom Sokol Požega od 2. do 5. travnja 2024. godine u Centru za cjeloživotno učenje u prirodi „Igor“ u Marindvoru, Požega. Na radionicama je sudjelovalo ukupno 30 učenika i učenica od 5. do 8. razreda iz Tenje, Velike, Pleternice i Požege. Tijekom provedbe obrađene su teme iz područja CB radiokomunikacija, orijentacije i topografije te radiogoniometrije koju je proveo Vladimir Koudela, predsjednik radiokluba Vallis aurea, Požega. Radionica je koncipirana s ciljem da polaznici stečena znanja provedu na praktičnoj nastavi odnosno poligonu-otvorenom omeđenom prostoru koji se sastoji od više orijentacijskih aktivnosti s radiokomunikacijom.

Poligon je smješten u šumi u Marindvoru s ukupno šest orijentacijskih točaka od čega su tri skrivena odašiljača ("lisice") koje treba pronaći traženjem smjera s pomoću specijalnih prijemnika (kada je signal najjači-nalazite se u neposrednoj blizini). Cilj natjecanja je postići što kraće vrijeme od starta do cilja uz obavljanje određenih zadataka. Pronalazak lisice javlja se putem CB radiostanice voditelju poligona koji postavlja kviz-pitanje iz područja radiokomunikacija i zadaje azimut sljedeće geografske točke koju treba pronaći. Nakon nje, traži se druga lisica, pa druga geografska točka, zadnja lisica i zadnja geo-točka pa odlazak prema cilju.

Ekipa organizatora je sjajno obavila svoje zadatke koordinacije poligona, ritma dovođenja natjecatelja na start, sigurnosne poslove i tehničku potporu. Polaznici su uživali u trku šumom sa slušalicama na ušima, kompasom i CB radiostanicama u ruci u potrazi za orijentacijskim točkama. Najbrža ekipa proglašena je pobjednikom poligona. U suradnji sa Zajednicom tehničke Grada Osijeka i Zajednicom tehničke kulture Grada Požege održane su i popratne radionice upravljanja dronovima i LEGO SPIKE setova koje su proveli Antun Šikić (ZTK Osijek) i Domagoj Kuna (ZTK Grada Požege).

Dana 15. travnja 2024. godine u osnovnoj školi Ivana Gorana Kovačića Cista Velika održana je radionica iz programa “Izvannastavne i izvanškolske radionice CB radiokomunikacije i orijentacije za djecu i mlade” na kojoj su predavali voditelji Đuka Pelcl (CB Puma) i Marijan Magdić (CB Jupiter). Na radionici je sudjelovalo 20 učenika i učenica 5. i 6. razreda koji su stekli praktična znanja koje im može pomoći u sigurnom i učinkovitom korištenju CB radija, bilo da je u pitanju rekreativna upotreba ili profesionalna potreba.

Pri tome, polaznici su naučili osnove CB radiokomunikacije: kako koristiti uređaje, podešavati kanale ili odrediti signal bilo to govorni signal (AM, FM, SSB) koji se najčešće koristi za običnu verbalnu komunikaciju između korisnika CB radija ili pak modularni tonovi za specifične svrhe, kao što su pozivi u nuždi te “squelch” signal koji se koristi za filtriranje slabih ili neželjenih signala kako bi se poboljšala kvaliteta prijema. Učenici su isto tako stekli nova znanja o sigurnosnim mjerama prilikom korištenja CB radija kako bi osigurali svoju sigurnost i sigurnost drugih korisnika, zatim kako pravilno postupati s opremom kako bi ona ostala u dobrom stanju i osigurala pouzdanu komunikaciju te kako postupati u hitnim situacijama. Prilikom praktične vježbe korištenja uređaja, naučili su kako se jasno izražavati, slušati druge sudionike te pravilno koristiti radijski žargon.

Tijekom provedbe predavanja iz područja topografije i orijentacije, učenici su naučili niz korisnih vještina i koncepta koji su važni za snalaženje u nepoznatom terenu. Pri tome naučili su kako pravilno čitati karte, interpretirati različite simbole, legende i oznake terena te kako koristiti kompas za određivanje smjera kretanja (azimut), orijentaciju u odnosu na kartu te pronalaženje točaka od interesa. Isto tako, usavršili su metode za određivanje udaljenosti na karti te kako prilagoditi stvarne udaljenosti na karti. Na ovaj način učenici su stekli praktična znanja koja su korisna za planinarenje, kampiranje, istraživanje divljine ili bilo koju aktivnost koja uključuje kretanje u nepoznatom terenu.

S obzirom na višegodišnju suradnju škole i Hrvatskog saveza CB radioklubova, a kako bi učenici mogli i dalje prakticirati stečena znanja, omogućen im je razgovor radio uređajima s ostalim CB-ašima iz putem FRN Servera. Time učenici mogu komunicirati i s drugim CB-ašicama i CB-ašima koristeći program FRN Client, a koji zapravo povezuje radiouređaje i računalo koristeći interface i internet. Tako postignuta veza ne bi bila moguća zbog ograničenog dometa ručnih radija. Za sada je škola povezana s CB radioklubom Šubićevac iz Šibenika i odmaralištem „Sloga“ Koprivnica na otoku Prviću na kojem Savez redovito provodi svoje ljetne kampove. Radionice iz ovog programa predavači su nastavili u Zajednici tehničke kulture Grada Gospića na kojoj je sudjelovalo 5 polaznika.

Dana 28. travnja 2024. održana je manifestacija Zajednice tehničke kulture Grada Požege „Zmajevi nad Velikom“ na kojoj je uz Savez sudjelovao CB radioklub Lega Osijek. Sudjelovao je i Centar tehničke kulture Osijek s modelima aviona i automobila te Aeroklub Požega s dronovima. HSCB je održao prezentaciju opreme i promidžbu programa te radionicu "Moja prva CB veza". Manifestacija je imala i natjecateljski karakter te se ukupno 195 sudionika natjecalo u kategorijama puštanja zmaja, upravljanja dronom i automobilima.

vrh stranice