Radionice zrakoplovnog i raketnog modelarstva

18.12.2020.

U organizaciji Hrvatskog zrakoplovnog saveza u mjesecu studenom i prosincu održane su radionice zrakoplovnog i raketnog modelarstva. Osnovni cilj je bio popularizirati raketno i zrakoplovno modelarstvo među mladima i privući ih tim sportsko tehničkim disciplinama kao zalog napretka u juniorskoj konkurenciji. Radionice Modelarskog kluba ''Zaprešić'' u kategorijama zrakoplovnog modelarstva F1N i F1N-150.
MK Zaprešić, 15.09.-31.12.2020.
Radionice zrakoplovnog modelarstva u kategorijama F1N i F1N-150 održavaju se tijekom cijele godine, posebice u zimskom dijelu godine. Otvorene su za sve dobne skupine od 3. razreda osnovne škole. Na radionicama tijekom 2020. godine sudjelovalo je 18 polaznika. Radi se individualno ili u grupama. Prvi susret sa zrakoplovnim modelarstvom početnici stječu upravo izradom početničkog modela F1N-150. Gradnjom svog prvog modela upoznaju dijelove modela, materijale, te alate koji su potrebni u izradi. Nakon završetka izrade slijedi podešavanje modela za let, te natjecanje među polaznicima radionice koje se, ovisno o vremenskih uvjetima održavaju u klupskom dvorištu ili u susjednoj školskoj dvorani, ako je dostupna. U nastavku radionice polaznici izrađuju sve zahtjevnije modele koristeći pri tome nove materijale i alate. Najuspješniji polaznici sudjeluju na natjecanjima. Napredni članovi pomažu u radu s početnicima i pripremaju se za nastupe na natjecanjima. Za provedbu radionice koristi se balza furniri, depron, karbonske cjevčice i trakice, te razna ljepila. Od alata koriste se skalpeli, modelarske blanje, brusne pločice i rezbarske pilice. Članovi koji svoj glavni interes vide u kategorijama dvoranskih klizaća F1N i F1N-150 nastavljaju uz pomoć i podršku voditelja i starijih kolega graditi sve zahtjevnije i kompliciranije, samim tim i visoko sposobnije modele s kojima bi nastupili na natjecanjima. Radionicu je vodio gosp. Damir Kosir.

Radionice Modelarskog kluba ''Zaprešić'' u kategorijama zrakoplovnog modelarstva F1ABCHQ
MK Zaprešić, 15.09.-31.12.2020.
Radionica u kategoriji zrakoplovnog modelarstva F1ABCHQ, održana je u prostorijama MK Zaprešić, u
periodu 15.09. do 31.12.2020., a na istima je sudjelovalo ukupno 11 polaznika uzrasta od 5. do 8.
razreda osnovne škole, srednjoškolci, ostali. Obveza svih polaznika radionica je završena početnička
radionica (F1N i F1N-150) koje polaznici moraju proći da bi sudjelovali u naprednijim grupama. Nakon
što prođu početni stupanj, biraju da li žele nastaviti s kategorijama F1N i F1N-150, ili se uključiti u
kategorije radiom upravljanih modela na elektro pogon F5J i F5J-400, ili u kategorije slobodno letećih
modela kategorija F1ABCHQ. Teoretski dio radionice se sastoji od tri djela. Prvi je upoznavanje sa
kategorijama slobodno letećih modela, dijelovima, karakteristikama i pravilnicima. Drugi dio je
upoznavanje sa alatima i materijalima koji se koriste u gradnji modela, tehnologijama obrade
materijala i trećeg djela u kojem se obrađuje aerodinamika, meteorologija i podešavanje modela i
reglaža. Teorijski i praktični rad se gotovo uvijek prožimaju, te ovisno o trenutnom praktičnom dijelu,
paralelno se obrađuje i teorijski dio teme. Iako se radionice provode u grupama, zbog različitih uzrasta i stupnjeva znanja i umijeća polaznika, svakom polazniku se pristupa individualno, jedino teorijski , a ponekad i praktičan prikaz određene faze rada ili upotrebe alata ili materijala je zajednički. Kod izrade modela koriste se balza, avio šper, razne folije, karbonske, kevlarske i staklene tkanine, te epoxy smole, lakovi i ljepila). Zbog korištenja elektronskih sklopova provode se i vježbe lemljenja kako bi električni dijelovi kvalitetno povezali. Uz sve ostalo, polaznici moraju naučiti ispravno korištenje baterija, njihovo punjenje i čuvanje. Svi polaznici moraju naučiti i kompletan pravilnik za natjecanje, te u teoretskom dijelu i osnove meteorologije. Uz rad u modelarskoj radionici, te podešavanje modela na terenu, ostatak vremena, a posebno pred natjecanja se koristi za trening. Radionicu je vodio gosp. Damir Kosir.

Radionice Modelarskog kluba ''Zaprešić'' u kategorijama zrakoplovnog modelarstva F5J i F5J-400
MK Zaprešić, 15.09.-31.12.2020.
Radionica u kategorijama zrakoplovnog modelarstva F5J i F5J-400, održana je u prostorijama MK
‘‘Zaprešić’’, u periodu od 15.09. do 31.12.2020., a na istima je sudjelovalo ukupno 6 polaznika uzrasta
od 5. do 8. razreda osnovne škole, srednjoškolci te studenti. Obveza svih polaznika radionica je
završena početnička radionica (F1N i F1N-150) koje polaznici moraju proći da bi sudjelovali u
naprednijim grupama. Nakon što prođu teorijski dio, sudionici radionice na terenu prolaze školu letenja na za to posebno pripremljenom školskom modelu elektrojedrilice. Sa svakim polaznikom instruktor individualno provodi školu do trenutka kada polaznik može samostalno izvršiti let (samostalno poletjeti i sletjeti). U radionici, kod izrade modela, polaznici se upoznaju sa materijalima i alatima, te tehnologijama obrade materijala koje koriste kod izrade, te se provode i vježbe lemljenja kako bi se svi električni dijelovi kvalitetno povezali. Uz rad u modelarskoj radionici, te školi letenja na terenu, ostatak vremena koristi se za trening. Radionicu je vodio gosp. Damir Kosir.

Radionice raketnog modelarstva
ZMAK Arhitas, 16.-27.11.2020.
U OŠ Franko Lisica u Polači, u organizaciji ZMAK ''Arhitas'' održana je prezentacija raketnog
modelarstva za 4 grupe po 15 učenika tijekom dva dana (prvi dan, 16.studenog prezentacija je održana za učenike sedmih i osmih razreda, dvije grupe po 15 učenika, drugi dan, 26.studenog za učenike petih i šestih razreda, a trći dan, 27.studenog održana je pokazna radionica za devet učenika). Učenici su se kroz video uratke i fotografije, ali i kroz zorni prikaz voditelja edukacija upoznali s različitim kategorijama i modelima kako u FAI raketnom modelarstvu (sukladno uvjetima načinima i kriterijima Međunarodne zrakoplovne federacije – FAI). U edukaciji je sudjelovalo šezdesetak osnovnoškolaca u četiri grupe – po petnaest u svakoj grupi. Zbog epidemiološke situacije grupe su bile manje i u svakoj
grupi sudjelovali su učenici samo jednog razreda koji su inače i na nastavi zajedno. Po prikazu izrade
modela izvršena su lansiranja modela u S6 i S4 kategorijama da učenici i u stvarnosti vide kako izgleda
lansiranje i let pojedinih modela. Ovaj ciklus edukacija koji je završio u petak 27.studenog radionicom
izrade modela S3. Osnovni cilj je bio popularizirati raketno modelarstvo među mladima i privući ih toj
sportsko tehničkoj disciplini kao zalog napretka u juniorskoj konkurenciji. Radionicu je vodio gosp.
Darko Tokić.
vrh stranice