Robokup 2014. - ekipno natjecanje učenika u robotici – rok prijave: 13. 12. 2013.

09.12.2013.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i OŠ Dobriše Cesarića iz Zagreba, sedmu godinu za redom, s namjerom populariziranja robotike, organiziraju Robokup koji će se održati u subotu, 25. siječnja 2014. godine.

Prijavnica za Robokup 2014.                        

Zadaci za Robokup 2014.

Što je Robokup?

Robokup je jednodnevno ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u robotici. Od 2008. godine Robokup se održava zadnju subotu u siječnju u Osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Zagrebu.

Sastavni dio Robokupa je smotra dječjeg stvaralaštva na kojoj sudjeluju ekipe djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda osnovnih škola koje u Zagrebu provode Program elementarne robotike kojeg je pripremila, izradila i čije provođenje nadgleda Hrvatska zajednica tehničke kulture. Smotra se sastoji od izložbe modela te je revijalnog karaktera.
Robokup je i prilika djeci da se iskažu i u ostalim djelatnostima, npr likovnoj umjetnosti pa je predviđena izložba likovnih radova vezanih uz robotiku, ali i tehničku kulturu općenito.

Prvi Robokup, održan 26. siječnja 2008., okupio je osam ekipa: pet iz Zagreba, dvije iz Varaždina te jednu iz Cavtata. ,,Nadam se i vjerujem da danas započinjemo tradiciju”, rekao je tada predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić – i bio je u pravu.

Više o do sada održanim Robokup natjecanjima možete pročitati ovdje (na dnu stranice).

Glavni pokrovitelj Robokupa je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (javne potrebe u tehničkoj kulturi).

Prijave za 7. robokup se primaju elektroničkim putem do 13. prosinca 2013. godine, odnosno do popunjenja raspoloživih radnih mjesta.

Organizatori

Organizatori Robokupa su Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) i Osnovna škola Dobriše Cesarića iz Zagreba, Đalskoga 29. Suorganizator je Gradski ured za kulturu i šport.

Organizacijski odbor Robokupa sačinjavaju: predsjednica odbora Gordana Fileš, ravnateljica škole domaćina, Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK, Sonja Pavlić, profesorica tehničkog odgoja i fizike iz škole domaćina, Goran Mučnjak, profesor informatike iz škole domaćina, Ivica Kolarić, prof. iz Prve osnovne škole Varaždin i Đula Nađ, profesor iz osnovne škole Jabukovac iz Zagreba, te Bojan Floriani iz Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Sudionici Robokupa

Na 7. robokup, 25. siječnja 2014. godine bit će pozvano 30 natjecateljskih ekipa. Ekipu čine tri učenika viših razreda osnovnih škola koje na Robokup dovodi njihov mentor. Mentori će biti uključeni u ocjenjivačka povjerenstva.

U slučaju da iz jedne županije više ekipa pokaže interes za Robokup, Organizacijski odbor predložit će ekipama iz pojedine županije da sudjeluju u županijskom prednatjecanju kako bi se utvrdilo koja je ekipa najbolja.

Organizacijski odbor Robokupa zadržava diskrecijsko pravo pozivanja ekipa do popune maksimalnog mogućeg broja i to u slučaju da u nekoj županiji postoji veći interes za robotiku ili ako se neku županiju želi potaknuti na bavljenje robotikom.
Jedna od ekipa koja će biti prisutna na Robokupu je iz Osnovne škole Poliklinike SUVAG iz Zagreba koju pohađaju učenici s oštećenjima sluha i/ili govora ili teškoćama u govorno jezičnom razvoju.

Robokup ima i međunarodno obilježje, jer na njemu imaju pravo sudjelovati i ekipe izvan granica Hrvatske.

Sadržaj natjecanja

Ekipe će se natjecati u tri kategorije:

 1. Strujni krugovi
 2. Konstrukcija i programski zadatak
 3. Mobilni robot

Priznanja i nagrade

 • Svi sudionici (učenici i mentori u natjecanju i smotri dječjeg stvaralaštva) dobivaju priznanja za sudjelovanje i majicu Robokupa.
 • Učenici i mentori na smotri dobivaju i medalje.
 • Sudionici smotre dobivaju diplome za najistaknutije, najzapaženije ili najoriginalnije radove.
 • Prve tri ekipe (učenici i njihovi mentori) dobivaju medalje i diplome.
 • Prve tri ekipe dobivaju plakete koje preuzimaju mentori.
 • Mentor najuspješnije ekipe u ukupnom poretku dobiva dodatnu nagradu kojom će svoj daljnji rad s mladim robotičarima učiniti još kvalitetnijim i uspješnijim.
 • Glasilo i video zapis s Robokupa bit će objavljeni na mrežnom mjestu HZTK-e.

Smotra dječjeg stvaralaštva

Na smotri dječjeg stvaralaštva sudjelovat će nekoliko višečlanih ekipa djece iz dječjih vrtića i učenika nižih razreda osnovnih škola iz Zagreba. I u ovoj će se konkurenciji održati natjecanje te će se proglasiti i nagraditi najbolje ekipe.

Vremenik natjecanja 25. siječnja 2014. godine

 • 9.00 – 9.30 sati     - prijave natjecatelja
 • 9.30                   - svečano otvaranje koje su pripremili učenici iz škole domaćina
 • 10.00                  - početak natjecanja
 • 10.00 – 14.00        - natjecanje i vrednovanje radova
 • 10.30 – 13.00        - predavanje za mentore
 • 14.00                  - ručak
 • 15.00                  - podjela medalja, diploma i priznanja
 • 16.00                  - odlazak kući

Smještaj i prijevoz sudionika Robokupa

Natjecatelji koji dolaze iz udaljenijih mjesta te moraju prenoćiti u Zagrebu smješteni su u obiteljima djece iz škole domaćina.

Prijave i kontakt za dodatna pitanja – rok prijave: 13. 12. 2013.

Prijave se primaju do 13. prosinca 2013. godine isključivo prijavnicom na e-mail sonja.pavlich@gmail.com.

Imate li bilo kakvo pitanje obratite se Floriani Bojanu, koordinatoru natjecanja, elektroničkom poštom na adresu: bojan.floriani@hztk.hr ili mobitelom na broj 091/3451-971 ili Sonji Pavlić (sonja.pavlich@gmail.com ili 091/7829-960)

vrh stranice