Robokup, 31. 1. 2015. - ekipno natjecanje učenika u robotici – rok prijave: 22. 12. 2014.

30.11.2014.

Hrvatska zajednica tehničke kulture i OŠ Matije Gupca iz Zagreba, organiziraju 8. robokup s ciljem populariziranja robotike. Robokup će se održati u subotu, 31. siječnja 2015. godine u OŠ Matije Gupca u Zagrebu. Prijave se primaju isključivo elektroničkim putem do 22. prosinca 2014. godine, odnosno do popunjenja raspoloživih mjesta.

Prijavnica za Robokup 2015.

Prijavnica za Stručno usavršavanje mentora u elementarnoj robotici u okviru priprema za Robokup

Zadaci, materijal i oprema za Robokup 2015.

Što je Robokup?

Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske u robotici. Od 2008. godine Robokup se održava zadnju subotu u siječnju u Zagrebu.

Sastavni dio Robokupa je natjecanje RoboStart namijenjeno djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola. Smotra dječjeg stvaralaštva također je dio Robokupa, koja daje priliku djeci da se iskažu i u ostalim djelatnostima, npr likovnoj umjetnosti pa je predviđena izložba likovnih radova vezanih uz robotiku, ali i tehničku kulturu općenito.

Prvi Robokup, održan 26. siječnja 2008., okupio je osam ekipa: pet iz Zagreba, dvije iz Varaždina te jednu iz Cavtata. ,,Nadam se i vjerujem da danas započinjemo tradiciju”, rekao je tada predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. dr. sc. Ante Markotić – i bio je u pravu. Više o do sada održanim Robokup natjecanjima možete pročitati ovdje.

Organizatori 8. robokupa - 31. siječnja 2015.

Organizatori Robokupa 2015. su Hrvatska zajednica tehničke kulture i Osnovna škola Matije Gupca iz Zagreba, Davorina Bazjanca 2.

Organizacijski odbor Robokupa sačinjavaju predsjednica odbora Ljiljana Klinger, ravnateljica škole domaćina, Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK, Paolo Zenzerović, predsjednik Hrvatskog društva za edukacijsku tehnologiju iz Pule; Goran Franelic učitelj fizike i tehničke kulture iz OŠ Matije Gupca, Đula Nađ, učitelj fizike i tehničke kulture iz osnovne škole Jabukovac iz Zagreba, te Bojan Floriani iz Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Sudionici Robokupa

Na 8. robokup, 31. siječnja 2015. godine, bit će pozvano tridesetak natjecateljskih ekipa. Ekipu čine tri učenika u pravilu viših razreda osnovnih škola koje na Robokup dovodi njihov mentor. Mentori će biti uključeni u ocjenjivačka povjerenstva.

U slučaju da iz jedne županije više ekipa pokaže interes za Robokup, Organizacijski odbor predložit će ekipama iz pojedine županije da sudjeluju u županijskom prednatjecanju kako bi se utvrdilo koja je ekipa najbolja.
Organizacijski odbor Robokupa zadržava diskrecijsko pravo pozivanja nekoliko ekipa iz pojedine županije u slučaju da u toj županiji postoji veći interes za robotiku ili se želi potaknuti na bavljenje robotikom.
Robokup ima i međunarodno obilježje, jer na njemu imaju pravo sudjelovati i ekipe izvan granica Hrvatske.

Stručno usavršavanje mentora u elementarnoj robotici u okviru priprema za Robokup, NCTK, Kraljevica, 13. do 14. 12. 2014.

Hrvatska zajednica tehničke kulture organizira stručno usavršavanje učitelja i mentora koje će se održati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici 13. i 14. prosinca 2014. godine. Stručno usavršavanje počinje u subotu, 13. prosinca u 10 sati, a završava u nedjelju u 14 sati.
Stručno usavršavanje se organizira s ciljem pripreme mentora za predstojeći Robokup.

Sadržaj stručnog usavršavanja:
           a) Strujni krugovi
           b) Izrada robotičkih konstrukcija
           c) Programiranje robota

Stručno usavršavanje može pohađati najviše 20 polaznika.

Potrebna oprema koju polaznici donose na stručno usavršavanje
Polaznici stručnog usavršavanja trebaju donijeti prijenosno računalo, sučelje s potrebnim kablovima i napajanjem, senzor za boju i ultrazvučni senzor.
Ukoliko netko nema nešto od navedene opreme, treba obavijestiti organizatora koji će osigurati potrebnu opremu.

Troškovi stručnog usavršavanja i smještaj polaznika
Hrvatska zajednica tehničke kulture pokriva troškove smještaja i prehrane, te kotizaciju za stručno usavršavanje polaznika.

Prijave za stručno usavršavanje i kontakt za dodatna pitanja
Prijave se primaju do 8. prosinca 2014. ili do popunjenja raspoloživih mjesta isključivo prijavnicom na e-mail: hrvoje.vrhovski@hztk.hr
Kontakt za dodatna pitanja: Hrvoje Vrhovski 091/5187 906

Sadržaj natjecanja 8. robokupa

Ekipe će se natjecati u tri kategorije:

 1. Strujni krugovi
 2. Konstrukcija i programski zadatak
 3. Mobilni robot

Priznanja i nagrade

Robokup

 • Svi sudionici (učenici i mentori) dobivaju priznanja za sudjelovanje i majicu Robokupa.
 • Prve tri ekipe (učenici i njihovi mentori) dobivaju medalje i diplome, a mentorima ekipa uručuju se plakete.
 • Najuspješnija ekipa u ukupnom poretku nagrađuje se Ljetnom školom tehničkih aktivnosti koja će se održati u Kraljevici tijekom ljetnih školskih praznika 2015.
 • Mentor najuspješnije ekipe u ukupnom poretku dobiva nagradu kojom će svoj daljnji rad s mladim robotičarima učiniti još kvalitetnijim i uspješnijim.
 • Nagrade nisu prenosive.

RoboStart

 • Svi sudionici (učenici i mentori) dobivaju priznanja za sudjelovanje i majicu Robokupa.
 • Najbolji sudionici dobivaju medalje.

Smotra dječjeg stvaralaštva

 • Svi sudionici (učenici i mentori) dobivaju priznanja za sudjelovanje i majicu Robokupa.

Vremenik 8. robokupa - 31. siječnja 2015. godine

 • 9.00 – 9.30 sati -  prijave natjecatelja
 • 9.30 -  svečano otvaranje koje su pripremili učenici iz škole domaćina
 • 10.00 -  početak natjecanja
 • 10.00 – 14.00 -  natjecanje i vrednovanje radova
 • 10.30 – 13.00 -  predavanje za mentore
 • 14.00 -  ručak
 • 15.00 -  podjela medalja, diploma i priznanja
 • 16.00 -  odlazak kući

Prijave i kontakt za dodatna pitanja

Prijave se primaju do 22. prosinca 2014. godine isključivo prijavnicom na e-mail bojan.floriani@hztk.hr.

Imate li bilo kakvo pitanje obratite se Floriani Bojanu, koordinatoru natjecanja, elektroničkom poštom na adresu: bojan.floriani@hztk.hr ili mobitelom na broj 091/3451-971.

Prijavnica za Robokup 2015.

Zadaci, materijal i oprema za Robokup 2015.

vrh stranice