Slatinska izjava na 3. Agro Arci

19.06.2010.

Slatinska izjava donesena je kako bi usmjerila inovatore na razvoj inovacija koje nemaju štetan učinak na zdravlje ljudi i okoliš te primjenu obnovljivih izvora energije.

Od 7. do 9. svibnja 2010. u Slatini se na 3. međunarodnom sajmu inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji - Agro Arca - predstavilo oko 250 izlagača koji su izložili više od 350 novih poljoprivrednih proizvoda i inovacija u tehnologijama obrade poljoprivrednih površina i proizvodnji hrane, s posebnim naglaskom na ekološku proizvodnju i pripremu hrane.

Slatinski sajam organizirali su Udruga inovatora Hrvatske i Grad Slatina, a suorganizatori bili su bili Virovitičko-podravska županija, HGK - Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Hrvatska zajednica tehničke kulture i Međunarodna federacija nacionalnih saveza inovatora IFIA.

Ivan Gregorić iz Vogrskog u Sloveniji, dobitnik velike nagrade Agro Arca 2010. za Multifunkcionalni samohodni poljoprivredni strojUz hrvatske, na sajmu su sudjelovali izlagači iz Australije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Češke, Irana, Mađarske, Rumunjske, Rusije, Srbije, Slovenije. Zemlja partner ovogodišnje Agro Arce bila je Republika Mađarska, a partneri su bili Županija brodsko-posavska i Grad Varaždin. Tehničku realizaciju sajma u prostoru slatinske tvrtke Agroduhan osigurali su Udruga inovatora Virovitičko-podravske županije i "Astro" Orahovica.

Sajam su obilježila dva iznimno važna međunarodna stručna skupa. Prvi je bila konferencija asocijacije TAIEX za tehničku pomoć i razmjenu informacija Europske komisije o zaštiti geografskog podrijetla proizvoda i zaštite žigom, na kojoj su govorili stručnjaci iz Portugala, Velike Britanije, Bugarske i Hrvatske., a drugi skup bila je konferencija Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora IFIA o agro- i ekoinovacijama. Rezultat toga bilo je potpisivanje Slatinske izjave, dokumenta kojim se želi naglasiti važnost inovatorstva u zaštiti okoliša i obnovljivih izvora energije za budući razvoj lokalnih zajednica. Izjavu su potpisali su predstavnici Hrvatske zajednice tehničke kulture, Udruge inovatora Hrvatske, Grada Varaždina, Grada Slatine, Grada Gárdonyja, Brodsko-posavske županije, Virovitičko-podravske županije, Mađarskog saveza inovatora, Saveza inovatora Rumunjske i Međunarodne federacije nacionalnih organizacija inovatora. Na prijedlog virovitičko-podravskog dožupana Zvonimira Koića, Slatinska izjava bit će dostavljena Vladi Republike Hrvatske i svim ministarstvima, a zamoljeni su i potpisnici iz drugih država da tekst izjave dostave svojim vladama.

Mi, dolje potpisani sudionici 3. međunarodnog Sajma inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji "Agro Arca" u Slatini, od 7. - 9. svibnja 2010. godine, svjesni odgovornosti za svekoliki razvoj i napredak svojih lokalnih zajednica, spremni na međusobnu suradnju i trajno djelovanje na očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša, dajemo na znanje i uvid svekolikoj javnosti svoj zajednički dokument pod nazivom
                                                                                                                                         
SLATINSKA IZJAVA
kojom:

- skrećemo pažnju inovatorima da u svom kreativnom radu uvijek imaju na umu zaštitu prirodnog okoliša; da nikada svojim rješenjima ne ugroze bilo koga ili bilo što, a tvrtkama skrećemo pažnju da u svojim inovacijama također vode brigu o zaštiti okoliša;
- se zalažemo za inovativan pristup i veću primjenu obnovljivih izvora energije, kako bi ostvarili energetsku neovisnost i osigurali razvoj svojih lokalnih zajednica;
- ohrabrujemo i dajemo podršku ukupnim nastojanjima vladinih institucija da se još aktivnije uključe u stvaranje uvjeta kojima bi ubrzali donošenje zakonske regulative i poticajnih mjera u cilju promicanja inovacija kao kreativne snage ljudskog uma i kojom udaramo pečat svom vremenu i svom postojanju, te da nikad ne podrže inovacije koje imaju štetan učinak.

Potpisivanjem Slatinske izjave ujedno pozivamo sve inovatore, tvrtke koje se bave inovacijama, gradonačelnike te predstavnike regionalnih vlasti na zajedničku akciju i djelovanje u cilju praktične primjene ove inicijative, ukazujući na najvažnije probleme i izazove svog budućeg razvoja, potičući ubrzani razvoj lokalnih gospodarskih inicijativa, s ciljem očuvanja ljudskog zdravlja i okoliša.
Isto tako, pozivamo sve predstavnike lokalnih sredina da svojim primjerom, inovacijom i strategijom ukažu na moguća rješenja i puteve izlaska iz gospodarske krize, a zajedničkim djelovanjem izvršimo snažan pritisak na ljude i institucije koji kreiraju razvojne strategije.

U Slatini 8. svibnja 2010.

Potpisnici Slatinske izjave:
Udruga inovatora Hrvatske, Grad Slatina, Hrvatska zajednica tehničke kulture, IFIA – Međunarodna federacija nacionalnih organizacija inovatora, MAFE – Mađarski savez inovatora, Virovitičko-podravska županija, Brodsko-posavska županija, Grad Gárdony, Grad Varaždin i Rumunjski savez inovatora.

Više informacija o Agro Arci uz popis nagrađenih inovacija možete pronaći na internetskoj stranici Udruge inovatora Hrvatske.

vrh stranice