Suza za grad

22.11.2021.

„Suza za grad“ projekt je u sklopu kojega su Hrvatska zajednica tehničke kulture u suradnji sa Hrvatskom udrugom vojnih minijaturista i IPMS Croatia kroz četiri tjedna (18. listopada – 18. studenoga 2021. godine) proveli više maketarskih radionica na temu Hrvatske vojske i policije u Domovinskome ratu, s naglaskom na Grad Vukovar u vremenu 1991. godine. Dio sadržajne platforme ovoga projekta bila je i prigodna akademija održana dana 05. studenog 2021. godine, kroz čiji program su predstavnici organizatora, suorganizatora, pokrovitelja i partnera projekta zajedno najavili postavu maketarske izložbe „Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas“ u Gradu Vukovaru koja je ujedno dio projekta „Suza za grad“. Izvrstan uvod u akademiju bila je medijska najava projekta i izložbe u sklopu televizijske emisije „Dobro jutro Hrvatska“ gdje su gostovali: Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK i Tomislav Stipanović, koordinator projekta, koji su vrlo uspješno objasnili ciljeve i zadaće ovoga projekta te najavili skorašnju postavu maketarske izložbe u Gradu Vukovaru.

Večernji dio programa prigodne akademije započeo je okupljanjem uzvanika i gostiju u sklopu klupskih prostorija HUVM i IPMS Croatia, na koju su se odazvali predstavnici Gradske skupštine Grada Zagreba, Gradske uprave Grada Vukovara, Gradskog ureda za branitelje Grada Zagreba, MO Gračani, DVD Zagreb, te članovi kluba autori maketarskih uradaka izložbenog postava.
Važnost ovoga projekta prvenstveno u vidu obilježavanja 30. obljetnice Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, ali i 30. obljetnice stvaranja Hrvatske vojske i policije kroz maketarstvo kao jednu od djelatnosti tehničke kulture koja upravo ove godine obilježava 75. godišnjicu organiziranog rada tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, u svom dijelu obraćanja uzvanicima naglasila je Zdenka Terek, glavna tajnica HZTK, koji su u cijelosti odobrili i podržali svi govornici ovoga događanja i to: Mirjana Štengl, predsjednica MO Gračani, Mislav Švigir, izaslanik DVD Zagreb,  Vlasta Ivčević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za branitelje, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, Filip Sušac, dogradonačelnik Grada Vukovara i Igor Peternel, dopredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.
Podjelom zahvalnica i prigodnih poklon paketa HZTK namijenjenih obilježavanju 75. godišnjice tehničke kulture u Republici Hrvatskoj, završio je službeni dio svečane prigodne akademije nakon koje su uzvanici i gosti, posjetili klupski prostor HUVM-a i IPMS Croatia gdje su uz prigodni domjenak završili zajedničko druženje.
vrh stranice