U Čakovcu obilježena 70. obljetnica HZTK i ZTK Međimurske županije

20.12.2016.

Subota 17. prosinca 2016. godine bio je naročito poseban dan za tehničare Međimurja, one najmlađe te one koji su pisali 70 godina povijesti Zajednice tehničke kulture Međimurske županije. Sve aktivnosti vezane za tu obljetnicu odvijale su se u čakovečkoj reprezentatitvnoj zgradi „Scheier“. Od jutarnjih sati članovi udruga Zajednice postavljali su prikaze svojih aktivnosti i opremu za održavanje deset različitih radionica, kako bi od 10 sati širom otvorili vrata za posjetitelje. 

Radioklub Međimurje organizirao je radionicu iz radiogoniometrije i izrade elektroničkog sklopa vezanog uz predaju i prijem signala.

Škola animiranog filma prikazala je nastajanje animiranog zapisa, a Aeroklub Međimurje organizirao je radionice za izradu zrakoplovnih i raketnih modela.

Društvo pedagoga tehničke kulture organiziralo je radionice maketarstva i modelarstva, elektronike, robotike, mjerenja u strojarstvu i elektronici.

Informatički klubovi MIK i MIS proveli su radionicu osnove programiranja, a Fotokino klub Ivanovec radionice obrade videozapisa i bojenja tekstilnih materijala.

Astronomsko društvo upoznalo je posjetitelje s osnovama astronomije, a Autoklub Čakovec prezentirao sigurno kretanje djece u prometu.

Oldtimer klub Međimurje izložio je svoj najstariji bicikl i motorkotač, nautičari iz Preloga povjesni čamac iz njihovog kraja, a Josip Balog - sakupljač i vlasnik velike zbirke starih aparata i uređaja - svoje najvrednije eksponate poput pisaćih strojeva iz pretprošlog stoljeća koji su svi u funkciji pa su učenici mogli pisati na njima.

Škola animiranog filma (ŠAF) i Foto kino klub Ivanovec za posjetitelje su projicirali svoje nagrađene filmove.

U dvorani je postavljena izložba fotografija „Svjetla prošlosti“ Zorana Novaka, astronoma amatera, koje su snimljene uz pomoć teleskopa Astronomskog društva „VEGA“ Čakovec.

Radionice i prikazi aktivnosti trajale su sve do 18 sati. Kroz razne aktivnosti izredalo se mnogo djece i mladih. Među posjetiteljima je bilo mnogo odraslih koji su obilazeći manifestaciju „Advent u Čakovcu“ navratili i u „Šajericu“.

S velikom pažnjom tehničare je obišao čakovečki gradonačelnik Stjepan Kovač sa svojim zamjenicima i suradnicima. Nakon viđenog oduševljeno je ponudio pomoć u održavanju Zimskog kampa tehničke kulture u Čakovcu, što je od strane tehničara prihvaćeno.

Postavljen je i „štand HZTK“ koji je obilovao podacima o aktivnostima, pogotovo o zbivanjima u NCTK u Kraljevici.

U 18 sati započela je svečana sjednica Zajednice tehničke kulture Međimurske županije u dvorani na katu zgrade. Dvorana je bila do kraja ispunjena. Moto svečane sjednice bio je 70 godina zajedno uz jasno istaknute simbole Hrvatske zajednice tehničke kulture i Zajednice tehničke kulture Međimurske županije te Zajednice tehničke kulture grada Čakovca koja u 2017. obilježava svojih 15 godina djelovanja.

Svečanost trenutka uveličali su: Mario Medved, zamjenik čakovečkog gradonačelnika, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivan Vlainić, a tu su bili i vodeći ljudi tehničke kulture s razine države i susjednih županija. Tu je bio i 'otac' Narodne tehnike nekadašnje općine Čakovec (danas Međimurka žpanija), legendarni Josip Črep.

Na sjednici je s nekoliko prigodnih rečenica predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved s radošću konstatirao kako glede interesa mladih za tehničku kulturu za nju 'nema straha' jedino bi za bavljenje njome trebalo osigurati bolje financijske i materijalne uvjete pa smo si u zadatak dali, da se počne u Čakovcu ozbiljno razmišljati o jednom Domu tehnike jer rezultati koje smo postigli sežu i do svjetske razine, stoga Međimurska županija zavrjeđuje da ima takav dom. „Nadam se, ako ne prije, bar za 10 godina, da u njemu dočekamo 80 godina Zajednice“.

Potom je s govornice gospodin Ivan Vlainić, čelni čovjek tehničke kulture Hrvatske, izrekao pregršt pohvala na rad međimurskih tehničara u svim segmentima djelovanja, te je istaknuo: „Zajednica tehničke kulture Međimurske županije vrlo je važan zupčanik u mehanizmu tehničke kulture na razini Republike Hrvatske, posebno istaknuvši ulogu i važnost predstavnika iz Međimurja u Hrvatskoj zajednici tehničke kulture koji svojim znanjem i iskustvom doprinose njenom svekolikom radu i napretku. Tehnička kultura je jako važna jer njome kompenziramo nedostatak satnice tehničkog odgoja. Pozivam lokalnu zajednicu da još izdašnije financira potrebe u tehničkoj kulturi“.

Prigodnim riječima svečarima se obratio dogradonačelnik Mario Medved kazavši kako je subota 17. prosinca svečani dan za sve međimurske tehničare, ali i sve žitelje našeg kraja. I to iz razloga što su međimurski tehničari svojim djelovanjem kroz sve te godine izdigli Međimurje do prepoznatljivosti svjetskih razmjera. Obećao je kako će Grad Čakovec glede toga i dalje „stajati“ iza njih.

Sjednica je bila obogaćena filmom imena '70 godina zajedno' u realizaciji Foto-kino kluba Ivanovec, a koji govori o sedam desetljeća tehničke kulture na međimurskim prostorima.

U uvodnom dijelu filma o počecima razvoja tehničke kulture u Međimurju govorio je Josip Črep, dugogodišnji predsjednik Narodne tehnike. Vidjeli smo još dva nagrađena filma, 'Voda' i 'Slon u oblacima', Škole animiranog filma Čakovec te film 'Uređaji i strojevi prohujalog vremena', također u realizaciji Foto-kino kluba Ivanovec.

Obol svečanosti dali su učenici Osnovne umjetničke škole 'Miroslav Magdalenić' Čakovec koji su svojim umjetničkim glazbenim točkama podigli atmosferu na višu svečanu razinu.

Na kraju svečanosti podijeljene su Povelje Hrvatske zajednice tehničke kulture te Povelje i Zahvalnice Zajednice tehničke kulture Međimurske županije zaslužnim pojedincima i pravnim osobama.

U ime dobitnika zahvalio se Stjepan Petković, najmlađi dobitnik povelje koji uspješno djeluje u nekoliko udruga Zajednice.

Nakon svečanosti u zgradi Scheier Astronomsko društvo 'Vega' organiziralo je za građane na Trgu Republike slobodno promatranje nebeskih tijela kroz teleskop.

Budući da je tih dana u Čakovcu stolovala predsjednica Republike gospođa Kolinda Grabar Kitarović, mladi robotičar Leon Vlašić dobio je čast da podigne predsjednički stijeg, što je ujedno bilo i priznanje i za međimurske tehničare.

vrh stranice