U dvorcu Stubički Golubovec održan Znanstveni piknik

31.10.2019.

Hrvatska zajednica tehničke kulture sudjelovala je u realizaciji osmog Znanstvenog piknika koji je održan u perivoju dvorca Stubički Golubovec u Donjoj Stubici u Hrvatskom zagorju od 27. do 28. rujna 2019. godine. Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti u najširem smislu. Radionice koje je Hrvatska zajednica tehničke kulture pripremila izazvale su, kao i uvijek do sada, izuzetno veliku pozornost posjetitelja. Znanstveni piknik je projekt Udruge profesor Baltazar od 2012. godine, a programski partneri Znanstvenog piknika bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture, FabLab.hr i Udruga za promicanje kreativnog i vizualnog obrazovanja Virtualci. Radni prostor Hrvatske zajednice nalikovao je na veliku košnicu koja je brujala od veselih dječjih glasova i električnih modelarskih strojeva. Tijekom dva dana u „košnici“ je više od sto pedeset djevojčica i dječaka svih uzrasta iz osnovnih škola izrađivalo i ispaljivalo rakete, lemilo elektroničke značke i pililo različita „lica“ za značku. Svaki posjetitelj koji izradi svoj rad s ponosom ga je ponio kući.


Održan je i osmi Znanstveni piknik, najveća manifestacija popularizacije znanosti u Hrvatskoj koja se kao neformalno druženje sa znanošću i umjetnošću provodi već osam godina. Znanstveni piknik je u 2019. godini organiziran u perivoju dvorca Stubički Golubovec i kao najava izgradnje Znanstvenog edukativno-zabavnog centra ZEZ, projekta organizatora koji podrazumijeva potpunu obnovu ovog dvjestogodišnjeg dvorca, hrvatske kulturno povijesne baštine smještene na rubu Parka prirode Medvednica, u fizičkom smislu, i programsku transformaciju u interaktivni znanstveno popularni sadržaj kao globalnu atrakciju za 21. stoljeće. U prekrasnom okruženju dvorca, na otvorenom prostoru, na više od sto izlagačkih ili edukatorskih pozicija održao se znanstveno popularni program - interaktivne radionice, izložbe, predavanja, prezentacije i slično.

Više fotografija o sudjelovanju Hrvatske zajednice tehničke kulture na Znanstvenom pikniku dostupno je na Facebook stranici HZTK, a video zapis možete pogledati ovdje.

 

Znanstveni piknik je projekt Udruge profesor Baltazar od 2012. godine. Organizatori Znanstvenog piknika su Udruga profesor Baltazar, Institut Ruđer Bošković, CARNET, Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNET i Zadruga ZEZ, a programski partneri Znanstvenog piknika bili su Hrvatska zajednica tehničke kulture, FabLab.hr i Udruga za promicanje kreativnog i vizualnog obrazovanja Virtualci. Piknik je održan pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada Zagreba, a zemlja partner bile su Sjedinjene Američke Države.

 


vrh stranice