U Imotskom održana državna razina 17. Robokupa

28.06.2024.

Robokup je ekipno natjecanje učenika viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, osnovnim školama te Ministarstvom znanosti, obrazovanja i mladih, a sve s ciljem popularizacije tehničke kulture diljem RH. Naglasak se pri tom stavlja na sustavno i kvalitetno tehničko obrazovanje djece i mladih. Natjecanje se provodi uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH.

Hrvatska zajednica tehničke kulture, s Hrvatskim robotičkim savezom, Zajednicom tehničke kulture grada Splita, Zajednicom tehničke kulture grada Imotskog i OŠ Stjepana Radića, pomno je organizirala sve detalje državne razine Robokupa 2024. kako bi natjecanje prošlo na zadovoljstvo svih mentora i učenika koji su se marljivo pripremali tijekom cijele godine!

Državna razina ovogodišnjeg Robokupa je po drugi put održana u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u gradu Imotskom. Natjecanje je provedeno od 14. do 16. lipnja 2024. Otvorenju natjecanja su prisustvovali čelnici lokalne samouprave, djelatnici škole domaćina te brojni uvaženi gosti. U sklopu otvaranja, kako bi obilježili ovaj posebni događaj, sve nazočne su prigodnim riječima pozdravili Ivan Budalić, gradonačelnik grada Imotskog, predsjednik Županijske skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Ante Šošić, član Udruge Tigrovi 90/91, brigadir general HV Darko Rukavina, ravnatelj domaćina natjecanja OŠ Stjepana Radića Marko Mendeš, glavni tajnik Hrvatske zajednice tehničke kulture Hrvoje Nekić te ravnatelj Uprave za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih RH Momir Karin.

Momir Karin je otvarajući natjecanje istaknuo važnost održavanja jednog ovakvog velikog natjecanja u jednom manjem mjestu kao što je grad Imotski, napomenuvši kako su upravo mala mjesta često središta kulture i duha.

Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 69 učenika, u 22 tročlane ekipe iz RH i jednoj ekipi iz BiH. Rješavajući tri raznovrsna zadataka, članovi svakog od timova su trebali udružiti snage kako bi teorijsko znanje primijenili na praktične probleme izrade strujnih krugova, sastavljanje robota i programiranje. Zadaci nisu bili jednostavni, ali svi su natjecatelji dali sve od sebe i uspješno su surađivali. Pri tom su usvajali nova znanja i stjecali vrijedna iskustva koja će im kasnije zasigurno biti od koristi.

Po završetku natjecanja su objavljena imena učenika koji su ostvarili najbolje rezultate na natjecanju, kako u sveukupnom poretku, tako i u zasebnim kategorijama (strujni krugovi, programiranje mikroupravljačkog sučelja i programiranje robotskog vozila).

Prva tri mjesta u sveukupnom poretku pripala su:
1. učenicima OŠ Retfala (Osijek)
2. učenicima OŠ Ivane Brlić-Mažuranić (Andrijaševci)
3. učenicima OŠ Ante Kovačić (Marija Gorica)
vrh stranice