U Kraljevici održan 2. međunarodni stručno-znanstveni seminar kajakaških i rafting trenera

23.12.2013.

Hrvatski kajakaški savez, Kajakaška zveza Slovenije, u suradnji i uz značajnu potporu Kajakaškog saveza Zagreba, organizirali su 2. međunarodni stručno-znanstveni seminar kajakaških i rafting trenera, instruktora i sudaca, koji se od 6. do 8. prosinca 2013. godine održao u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Seminar je imao sljedeće ciljeve:

  • Educirati međunarodne i državne kajakaške i rafting suce sa novim Pravilima Međunarodne kajakaške federacije i IRF-a
  • Učenje i usavršavanje novih tehnologija sportske pripreme sportaša,
  • Kratkoročno i dugoročno planiranje treninga,
  • Psihološka priprema sportaša.
  • Prva pomoć, mjere opreza, sigurnosti i spašavanja u kajakaštvu.

Na seminaru je prisustvovalo 85 trenera, instruktora, sudaca i kajakaških djelatnika iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
Provedba seminara čini nastavak zajedničke suradnje slovenskih, srpskih, bosansko-hercegovačkih i hrvatskih stručnjaka iz područja sporta, kondicijske pripreme i metodike treninga.

Glavna tema seminara je bila: „Planiranje i programiranje treninga snage u godišnjem ciklusu treninga kajakaša i kanuista“.

Seminar je u petak, 6. prosinca 2013. otvorio predsjednik Hrvatskog kajakaškog saveza gospodin Marko Ćurković, koji je izrazio zadovoljstvo s velikim interesom za stručno usavršavanje, što je i priznanje organizatorima, te pozdravio nazočne i zaželio uspješan i kvalitetan rad.

U nastavku profesorica sa Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Nada Grčić-Zubčević prezentirala je znanstveno-stručni rad pod nazivom: „Mjere opreza, sigurnosti i spašavanja u kajakaštvu“ , vrlo važnu problematiku koja se odnosi na sve u kajakaštvu, počevši od prvog dolaska sportaša i rekreativaca u klub, pa do organizacije i nastupa na natjecanjima najvišeg ranga, kako na mirnim vodama, tako na divljim vodama i raftingu.

Predstavnici HGSS-a Robert Jagodić i prim.mr.sc. Borislav Aleraj, dr.med. po ranijem dogovoru s moderatorima nadovezali su se na prethodno predavanje s temom „Medicinski postupci pri spašavanju iz brzih voda“ u kojem su na zoran način objasnili sve moguće situacije nezgoda na vodi, te postupke izvlačenja iz takvih situacija s naglaskom na medicinske postupke.

Ulogu sportskog psihologa u timu, na vrlo duhovit i vrlo interesantan način prezentirao je psiholog mr.sc. Boris Balent, koji je kasnije proveo testiranja i određivanja psihološkog profila testiranih.

U nastavku su održane sudačke radionice za suce u spustu, slalomu i mirnoj vodi, na kojima su voditelji radionica održali predavanja iz pravila suđenja i kroz predavanja pripremali kandidate za suce za polaganje sudačkih ispita. Tako je Koordinator Stručnog stožera Hrvatskog kajakaškog saveza i Međunarodni kajakaški sudac prof. Vinko Mijočević, obradio teme vezane za pravila u kajakaštvu na mirnim vodama i maratonu. U dogovoru s Glavnim tajnikom Europske kajakaške asocijacije za zainteresirane kandidate održana su predavanja i pripreme za ispit za suce u slalomu i spustu na divljim vodama. Nositelji predavanja bili su ECA Tehnički delegat za slalom Andrej Jelenc, ECA Tehnički delegat za spust Tomislav Crnković. U sklopu radionica, također se polaznike upoznalo s mogućnostima kandidature, te načinima i uvjetima organizacije domaćih i međunarodnih natjecanja.

Sljedeći radni dan počeo je s predavanjem Tomislava Hohnjeca, trenera u KK Končar i pomoćni trener spust reprezentacije, koji je obradio temu „Metodika treninga snage u godišnjem ciklusu treninga juniorske selekcije Kanu kluba Končar“, a znamo da je juniorska selekcija KK Končar osvojila medalje na Europskom juniorskom i Svjetskom prvenstvu.

Temu „Trening snage u godišnjem ciklusu sportaša KKK Matija Ljubek“ prezentirao je prof. Aleksandar Knežević, trener KKK Matija Ljubek i pomoćni trener reprezentacije na mirnim vodama, koji je na zoran način prikazao kako je radio s mladim finalistima Europskog prvenstva: Anamariom Govorčinović, Jakovom Radoševićem i Lukom Mujkićem.

Trener Amir Aganović, student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i trener mladih dobnih kategorija u KK Končar na zanimljiv način obradio je i prezentirao temu „Trening snage mlađih dobnih kategorija u kajaku na divljim vodama“.

Trener seniorske reprezentacije u spustu Tomislav Crnković prezentirao je rad: „Metodika treninga snage u godišnjem ciklusu vrhunskog kanuiste u spustu na divljim vodama“ u kojem je prikazao sustav rada i na koji način su se pripremali najuspješniji hrvatski kanuisti koji su pomeli europsku i svjetsku konkurenciju, osvojivši zlatne medalje na Europskom i Svjetskom prvenstvu.

Prof. Dubravko Lilek inače glavni trener u KKK Zagreb, prezentirao je rad: „Metodika treninga kajakaška i kanuista u slalomu na divljim vodama - juniori i U 23 KKK Zagreb“ kluba koji od osamostaljenja Hrvatske ima sportaše koji ispunjavaju Olimpijsku normu i nastupaju na Olimpijskim igrama.

Student Kineziološkog fakulteta u Zagrebu, inače vrhunski kanuista na divljim vodama i trener zagrebačke divljevodaške selekcije, prezentirao je rad: „Metoda treninga snage kadetskih selekcija“.

Temu: „Planiranje i programiranje treninga snage vrhunskog kanuiste“ prezentirao je vrhunski kanuista na mirnim vodama Nikica Ljubek, inače stručni specijalist trenerske struke i trener KKK Matija Ljubek i direktor reprezentacije mirnih voda.

Temu: „Prikaz treninga, jakosti i snage u zimskom periodu kajakaša i kanuista KKK Jarun“ prezentirao je Željko Rogić, viši sportski trener i trener KKK Jarun.

Sportski psiholog Matej Lunežnik, osobni psiholog nekoliko slovenskih vrhunskih kajakaša i skijaša, u svojim zanimljivim interaktivnim prezentacijama govorio je o „Učinkovitost vodenja v športu“ s praktičnim primjerima opisao rad trenera, sportaša i sportskog psihologa.

Slovenski olimpijac Jernej Župančič Regent, dipl. prof. šp. vzg., trener KKK Soške elektrarne i mlade izborne vrste Slovenije, prezentirao je rad: „Primer analize sezone v kajaku na mirnih vodah Alan Apollonio – Matic Klobučar, K2 mladinci“ koji su osvojili srebrnu medalju na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Kanadi.

Na kraju dana nastavljene su sudačke radionice i pripreme za sudačke ispite, koje su vodili: Vinko Mijočević - mirne vode, Boris Vuzdarić - slalom, Jakob Marušić – slalom, Andrej Jelenc – slalom, Matjaž Savšek – slalom i Tomislav Crnković – spust.

Nedjeljna predavanja započeo je mr.sc. Boris Balent, psiholog koji je obradio temu: „Uloga sportskog psihologa u timu“ kroz radionice i testiranje.

Dalje su slijedili ispiti za Državne kajakaške suce na mirnim vodama, u slalomu i spustu, a kojima su pristupili kandidati za suce iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije. Sudački ispit proveli su Međunarodni kajakaški suci: Vinko Mijočević - mirne vode, Boris Vuzdarić - slalom, Jakob Marušić – slalom, Andrej Jelenc – slalom, Matjaž Savšek – slalom i Tomislav Crnković – spust.

Na samom kraju seminara voditeljica Nacionalnog centra tehničke kulture prof. Biljana Trifunović prezentirala je ciljeve i djelatnosti centra kao i plan aktivnosti za 2014. godinu koje su interesantne nama kajakašima i pružaju mogućnost zajedničkog djelovanja.

Gospodin Tomislav Crnković zatvorio je seminar prezentacijom Zagrebačkog holdinga Podružnice Vladimir Nazor i smještajnih objekata interesantnih za provedbu kajakaških škola i kampova. Istaknuo je da će Kajakaški savez Zagreba i Hrvatski kajakaški savez, podupirati organizaciju i provedbu kajakaških kampova u Kraljevici i Skradinu. Također je istakao zainteresiranost Nacionalnog parka „Slapovi Krke“ s kojima je potpisan ugovor o međusobnoj suradnji, glede promicanja Nacionalnog parka Slapovi Krke za vrijeme priprema, natjecanja, te održavanja stručnih skupova u kajakaštvu na minrnim i divljim vodama te raftingu.

Svim predstavnicima klubova i saveza predan je Zbornik radova, u kojem su objavljeni svi radovi na 265 stranica. Svi sudionici skupa dobili su potvrde o stručnom usavršavanju, a suci koji su položili ispite za Državne kajakaške suce, dobili su diplome o položenom ispitu, koje će im služiti za priznavanje licence od strane nacionalnih kajakaških saveza BiH, Srbije, Slovenije i Hrvatske.

Na kraju seminara organizatori su zahvalili djelatnicima Hrvatske zajednice tehničke kulture prof. Biljani Trifunović i Hrvoju Vrhovskom na odličnoj suradnji i pomoći koju su im pružili u izvrsnom Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

vrh stranice