U Međimurju završen Ljetni kamp tehničke kulture i otvoren drugi Code Club

11.07.2018.

U Čakovcu je od 26. do 30. lipnja 2018. godine 230 učenika sudjelovalo u četvrtom Ljetnom kampu tehničke kulture. Od 1. do 6. srpnja u modelarskoj radionici u Čakovcu i letjelištu Aerokluba „Međimurje“ održan je drugi dio kampa. Tijekom Ljetnog kampa u organizaciji Zajednice tehničke kulture Međimurske županije svečano je otvoren i drugi Code Club u Međimurju. Nakon formiranja Code Cluba u Murskom Središću, koji je 9. lipnja otvoren u prostorima Radiokluba Međimurje – Sekcija Mursko Središće, nastavljeno je s otvaranjem centara u kojima će se mladi nalaziti i imati mogućnost učiti i napredovati u programiranju i robotici po uzoru na njihove vršnjake diljem svijeta.

Program prvog dijela Ljetnog kampa tehničke kulture od 26. do 30. lipnja 2018. realiziran je u Trećoj osnovnoj škole u Čakovcu, a drugi dio od 1. do 6. srpnja u modelarskoj radionici u Čakovcu i letjelištu Aerokluba „Međimurje“.

Kamp je provelo Društvo pedagoga tehničke kulture Međimurske županije s partnerima, Radioklubom Međimurje, Aerokluboma Međimurje i Fotokino klubom Ivanovec. Kamp je financiran sredstvima za projekte tehničke kulture grada Čakovca i uz pomoć Zajednice tehničke kulture Međimurske županije. Posudbom strojeva i opreme, te s ponešto materijala pomogla je i Hrvatska zajednica tehničke kulture, poklonima za učenike izdavačke kuće „Alfa“, „Profil-Klett“, „Školska knjiga“ i „Printex“ Čakovec.

Radionice su za učenike bile besplatne, svakodnevno su dobili sendvič i sok, i sve radove koje su izradili na kampu ponijeli su doma.

Na prvom dijelu kampa bile su ponuđene radionice: Radiogoniometrija, orijentacija i komunikacija (voditelji Jelena Tuksar i Vladimir Vinko), Modelarstvo - izrada kreativne tehničke tvorevine (Smiljana Colar i Mihaela Novak), Elektronika - izrada elektroničkog sklopa (Draženko Turek), Kreativna radionica (Andreja Modrinjak), Strojarstvo i Konstruktorstvo (Željko Medved i Ružica Murk), mBot i microBit - programiranje i robotika, (Renata Martinec i Ivana Poljak), Foto-video- filmska radionica (Radovan Petković, Nataša Kralj i Stjepan Petković) i CODE CLUB – početna radionica programiranja po projektu Hrvatska stvara – Zvonko Ljubić, Kristina Fegeš i Leon Vlašić.

Radionice su održavane u terminu od 9 – 11 i od 11 – 12:30 sati.
Kroz radionice je u prvom dijelu prošlo oko 200, a u drugom još 30 učenika. Ovo je rekordan i nakon planiranja kampa neočekivano veliki broj polaznika.

Kamp je otvorio gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Tokom kampa u petak, 29. lipnja u organizaciji Zajednice tehničke kulture Međimurske županije svečano je otvoren i drugi po redu Code Club u Međimurju.
Nakon formiranja Code Cluba u Murskom Središću, koji je 9. lipnja otvoren u prostorima Radiokluba Međimurje – Sekcija Mursko Središće, nastavljeno je s otvaranjem centara u kojima će se mladi nalaziti i imati mogućnost učiti i napredovati u programiranju i robotici po uzoru na njihove vršnjake diljem svijeta. 

Code Club u Murskom Središću vodi Jelena Tuksar, a u III. OŠ Čakovec Zvonko Ljubić, profesori tehničke kulture. Za početak svaki je klub dobio na poklon po dva STEMI Hexapod (pauk) robota.

Uz sudionike kampa na svečanosti su bili župan Matija Posavec, zamjenik gradonačelnika grada Čakovca, Mario Medved, izaslanik predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture Ivana Vlajinića, Denis Vincek i ravnateljica III. OŠ Čakovec Nataša Hajdinjak.

Predsjednik Zajednice tehničke kulture Međimurske županije Željko Medved predstavio je ovogodišnje državne prvake iz područja tehničke kulture i dobitnike Oskara znanja Vilima Srneca iz OŠ Nedelišće i njegovu mentoricu Smiljanu Colar i Vita Križaića iz III. OŠ Čakovec i mentora Zvonka Ljubića, te državne prvakinje u natjecanju „Danas mali sutra veliki majstor - Modelarska liga 2018.“ Barbaru Vinković i Lunu Miličević iz OŠ Ivan Goran Kovačić izSvetog Jurja na Bregu s mentoricom Renatom Martinec.

Obraćajući se sudionicima kampa ravnateljica III. OŠ Čakovec, Nataša Hajdinjak naglasila je „ kako je ovo odlično ispunjeno vrijeme ljetnih školskih praznika, tim više što učenici izrađeno na kampu odnose kući a pokazuju i svoju kreativnost i talent. Kamp je odlično organiziran i svi učenici se pristojno i kulturno ponašaju, nije bilo ni jednog incidenta“.

Zamjenik gradonačelnika grada Čakovca Mario Medved istaknuo je zadovoljstvo što je grad Čakovec jedan od organizatora ljetnog kampa tehničke kulture, ali i ostalih kampova, u kojima mladi mogu izraziti interes za prirodoslovna i znanstvena područja. Denis Vincek, izaslanik predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture pohvalio je međimurske tehničare, jer su po svojim rezultatima u svim područjima tehnike prepoznati i cijenjeni u Hrvatskoj. Župan Matija Posavec čestitao je svim učenicima na interesu za sudjelovanjem na kampu, te na zalaganju u radu na radionicama. Posebno je istaknuo OŠ Nedelišće i III. osnovnu školu Čakovec čiji su učenici Vilim Srnec i Vito Križaić dobitnici Oskara znanja. Čestitku je uputio i njihovim mentorima Smiljani Colar i Zvonku Ljubiću, ali i Barbarai Vinković i Luni Miličević te mentorici Renati Martinec na osvajaju titule državnih prvakinja iz modelarske lige. Pohvalio je odličan rad Zajednice tehničke kulture Međimurske županije čiji članovi redovito osvajaju nagrade na županijskim, državnim i međunarodnim natjecanjima.

Na zatvaranju prvog dijela kampa u subotu 30. lipnja uz učenike su prisustvovali i njihovi roditelji, djedovi i bake. Prikazan je do tada montiran video uradak s aktivnostima na kampu, učenici su prezentirali svoje aktivnosti i pokazali radove koje su izradili na radionicama. Svaki učenik je dobio pismeno prizanja za sudjelovanje na kampu, prigodnu majicu i poklone sponzora kampa. Na kraju su pred školom snimljene fotografije polaznika iz svih kutova pa i iz drona koji ih je nadlijetao.

Na drugom dijelu kampa sudjelovalo je trideset polaznika u radionicama Zrakoplovnog i Raketnog modelastva, koje je vodio Leonardo Belović.
Kamp je vodila Renata Martinec, predsjednica Društva pedagoga tehničke kulture Međimurske županije.

Mediji o kampu: 

https://medjimurjepress.net/kultura-i-obrazovanje/uspjesno-odrzan-ljetni-kamp-tehnicke-kulture/

https://emedjimurje.rtl.hr/vijesti/skolski-kutak/3224931/odrzan-drugi-ljetni-kamp-tehnicke-kulture/

vrh stranice