U NCTK održana radionica Open source u nastavi za učitelje

20.02.2012.

Hrvatska zajednica tehničke kulture je od 17. do 19. veljače 2012., u Nacionalnom centru tehničke kulture održala radionicu Open source u nastavi za učitelje tehničke kulture, informatike i učitelje razredne nastave s pojačanom informatikom.

U radionici Open source u nastavi je sudjelovalo 24 učitelja osnovne škole s područja cijele Republike Hrvatske. U 16 školskih sati, učitelji su usvojili teorijska i praktična znanja o upotrebi programa: Glogster, Google SketchUp, Scratch i Hotpotatoes. Riječ je o open source programima, odnosno, programima otvorenog koda čiji je izvorni kod dostupan javnosti na uvid, korištenje, izmjene i daljnje dijeljenje. Ovakvi programi su besplatni, slobodni za mijenjanje pod jasno definiranim uvjetima i što je najvažnije, mogu imati široku uporabu u nastavi. 

Voditelji radionice, prof. Mirela Tomić i prof. Boris Počuča, odabrali su programe koje će polaznici radionice zasigurno primjenjivati u obradi nastavnih sadržaja.

  • Hotpotatoes je program koji se sastoji od 6 aplikacija za izradu i objavu interaktivnih kvizova na Internetu.
  • Glogster je program za izradu interaktivnih plakata upotrebom slika, teksta, video i audio zapisa.
  • Programski jezik Scratch na jednostavan i pristupačan način omogućuje stvaranje vlastitih interaktivnih priča, animacija, igara, glazbe i umjetnosti.
  • Google SketchUp je program za 3D modeliranje i dizajniranje čijim se jednostavnim naredbama za crtanje linija, pravokutnika i kružnica izrađuju geometrijska tijela i 3D objekti koji se mogu podijeliti preko Interneta.

Hrvatska zajednica tehničke kulture je prvi put organizirala radionicu ovakvoga tipa. Zbog vrlo dobrog odaziva i zanimanja učitelja za ovakve i slične programe, u travnju će ponovno biti organizirane radionice Open source u nastavi te Joomla - izrada web stranica i to za učitelje tehničke kulture, informatike i učitelje razredne nastave s pojačanom informatikom. Obavijesti i točan termin održavanja radionica bit će pravovremeno objavljene na internetskim stranicama Hrvatske zajednice tehničke kulture.

vrh stranice