U Požegi otvoren Mjesec astronautike

28.10.2015.

Od 16. listopada do 16. studenoga 2015. u Požegi se održava manifestacija pod nazivom Mjesec astronautike u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza te u suorganizaciji Zajednice tehničke kulture Grada Požege, Gimnazije Požega (Astronomska grupa i zvjezdarnica Otona Kučere) i Astronomsko astronautičkog društva Zadar. Na otvorenju Mjeseca astronautike sudjelovalo je 70-ak učenika osnovnih i srednjih škola te 15-ak odraslih koji su razgledali izložbu fotografija o astronautici, odnosno letovima u Svemir, slušali predavanja o otkriću vode na Marsu i o razvoju i vrstama teleskopa, promatrali noćno nebo nad Požegom i posjetili zvjezdarnicu Otona Kučere.

Ova manifestacija ima tradiciju održavanja više od 40 godina s ciljem popularizacije astronautike i raketnog modelarstva kroz razna predavanja koja su tematikom vezana za ova područja te izložbom fotografija o razvoju astronautike od prvih sovjetskih i američkih svemirskih letjelica pa sve do današnjih nevjerojatnih podviga „malih svemirskih divova“ koji nam svakodnevno iz dalekog svemirskog prostranstva šalju sve više podataka iz kojih saznajemo kako je nastao i kako se razvija Svemir. Autori fotografija na izložbi su D. Lozovina, K. Pavleš i Ivo Dijan, koji je ujedno autor postave.

Do sada je Hrvatski astronautički i raketni savez uz potporu Hrvatske zajednice tehničke kulture organizirao Mjesec astronautike u Garešnici, Zadru, Obrovcu, Zagrebu, Puli, Vinkovcima, Novoj Rači, Rijeci, Križevcima, Varaždinu i mnogim drugim gradovima, a u 2015. godini će popularizirati astronautiku, raketnu tehniku i raketno modelarstvo među građanima i posjetiteljima Požege, a posebno učenicima osnovnoškolske dobi u razdoblju od 16. listopada do 16. studenoga.

Predavanja i izložba na Mjesecu astronautike organizirana su u knjižnici i čitaonici Gimnazije Požega, radionica izrade modela rakete „Zrak 1“ za učenike osnovnih škola u prostorijama Zajednice tehničke kulture Grada Požege.

Ulaz na sva događanja je slobodan.

Otvorenje Mjeseca astronautike 2015.

U petak 16. listopada 2015. u požeškoj Gimnaziji svečano je otvoren "Mjesec astronautike Požega 2015.".

Otvaranju su nazočili predstavnici domaćina: predsjednik ZTK Požega gospodin Đuka Pelcl i profesor Dragutin Kovačević, voditelj zvjezdarnice "O. Kučera" pri Gimnaziji te Ivo Dijan u ime organizatora Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza.

Nakon otvorenja same manifestacije nazočni su razgledali izložbu fotografija o astronautici, odnosno letovima u Svemir.

Nakon razgledavanja izložbe održano je u školskoj knjižnici predavanje "Povijesno otkriće vode na Marsu" predavača Dinka Brautovića iz AAD Rijeka.
Nakon zanimljivog predavanja i odlične rasprave na prezentiranu tematiku slijedilo je drugo predavanje o razvoju i vrstama teleskopa kojeg je održao Zlatko Ciganj također član AAD Rijeka.

Po završetku predavanja i rasprave o teleskopima slijedilo je promatranje noćnog neba nad Požegom i posjet zvjezdarnici Otona Kučere.

Ovoj predivnoj večeri koja je obilovala novim informacijama prvenstveno iz područja astronautike te potom iz astronomije i optike nazočilo je 70-ak učenika osnovne i srednje škole te 15-ak odraslih koji su pokazali visoku zainteresiranost i veliko znanje iz dotičnih područja.

Cijelo ovo događanje odlično je organizirao i koordinirao u ime domaćina Mislav Bošnjak iz ZTK grada Požege.

vrh stranice