U Splitu održani Dani tehničke kulture za učenike

09.05.2019.

U splitskoj Osnovnoj školi Kamen-Šine 8. svibnja 2019. otvoreni su dvodnevni Dani tehničke kulture. U pet radionica tehničkih aktivnosti, predavanje iz astronomije i astronomsko promatranje neba u okviru Dana tehničke kulture uključilo se oko 120 učenika i nastavnika OŠ Kamen-Šine. Organizatori ove manifestacije bili su OŠ Kamen-Šine i Zajednica tehničke kulture grada Splita sa svojim udrugama članicama (Mladi robotičari Split, Fotoklub Split, JK Zenta i udruga Zvjezdano selo Mosor).

Na otvorenju Dana tehničke kulture učenike i goste su pozdravili ravnatelj škole Kamen-Šine Bože Ujević, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, pročelnik za društvene djelatnosti Grada Splita Mate Omazić i predsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita Martin Olujić.

Poseban gost Dana tehničke kulture bio je prof. Petar Slapničar koji je 1993. godine otvorio Osnovnu školu Kamen-Šine.

Na otvorenju su bili prisutni i Joško Kalilić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Splitu, Kamilo Čuljak, dopredsjednik Zajednice tehničke kulture grada Splita, Tomislav Nikolić, v. d. tajnika Zajednice tehničke kulture grada Splita, kao i drugi djelatnici Zajednice tehničke kulture grada Splita i Zajednice tehničke kulture Splitsko-dalmatinske županije.

Zajednica tehničke kulture grada Splita je u suradnji sa svojim udrugama članicama pripremila predavanje iz astronomije, astronomsko promatranje neba i radionice obrade stiropora, robotike, modelarstva, digitalne fotografije te radionicu brodomodelarstva i radio upravljanog jedrenja.

Prva radionicu bila je radionica obrade stiropora koju je vodio Martin Olujić, nastavnik tehničke kulture i predsjednik ZTK grada Splita.

Program je nastavljen radionicom modelarstva koju je vodio Toni Jagnjić, stručni suradnik ZTK Splitsko-dalmatinske županije.

Isti mentor, ovaj put u ulozi tajnika udruge Mladi robotičari, vodio je i robotičku radionicu, popodne prvog dana održavanja manifestacije.

Prvi dan je zaključen radionicom digitalne fotografije. Ona je organizirana u suradnji s Fotoklubom Split, a vodio ju je fotograf Antonio Miše, član toga kluba.

Drugi dan Dana tehničke kulture u Osnovnoj školi Kamen-Šine započeo je nastavkom radionice obrade stiropora, ovaj put sa zahtjevnijim zadacima za izradu.

Slijedila je radionica brodomodelarstva u kojoj su djeca upoznata s radio upravljanim jedrilicama. Vodio ju je Duje Luković, pomoćni trener u JK Zenta.

Dani tehničke kulture u OŠ Kamen-Šine su okončani programom iz astronomije. Nakon predavanja o Sunčevom sustavu, održano je i kratko promatranje Mjeseca teleskopom postavljenim ispred zgrade škole. Predavanje je održao i promatranje vodio astronom-animator udruge Zvjezdano selo Mosor Zoran Knez.

U cjelokupni program Dana tehničke kulture se uključilo oko 120 učenika i nastavnika OŠ Kamen-Šine.

vrh stranice