U Stubičkim Toplicama održan Robokup

07.02.2019.

Hrvatska zajednica tehničke kulture organizirala je Robokup, ekipno natjecanje viših razreda osnovnih škola iz elementarne robotike, koje se održava već dvanaest godina u neprekidnom nizu. Državna razina Robokupa održana je od 25. do 27. siječnja 2019. u hotelu Matija Gubec u Stubičkim Toplicama, a ostvarena je u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja. Osnovna škola Vladimir Bosnar bila je domaćin ovogodišnjeg Robokupa.

Državnom natjecanju prethodila su županijska natjecanja koja su održana u sljedećim županijama: Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Gradu Zagrebu. Natjecateljske ekipe koje su postigle najbolje rezultate na županijskom natjecanju plasirale su se na državnu razinu Robokupa. Hrvatska zajednica tehničke kulture na natjecanje je pozvala i po jednu natjecateljsku ekipu iz Krapinsko-zagorske i Koprivničko-križevačke županije, tako da su na natjecanju sudjelovali učenici iz 8 županija. Na državnoj razini Robokupa sudjelovalo je 60 natjecatelja raspoređenih u 20 tročlanih natjecateljskih ekipa od kojih je bilo 18 iz Republike Hrvatske i 2 iz Bosne i Hercegovine. Natjecateljske ekipe pratilo je 17 mentora. U sklopu Robokupa organizirane su i popratne aktivnosti: radionica za mentore, a za polaznike dječjih vrtića Zvončić iz Zagreba i Zvirek iz Stubičkih Toplica te učenike nižih razreda iz OŠ Vladimir Bosnar pripremljeno je natjecanje u paralelnoj vožnji robotskih kolica.

Natjecatelji su odmjerili znanje rješavajući dva zadatka. U prvom zadatku potrebno je bilo izraditi nekoliko različitih strujnih krugova, a u drugom zadatku trebalo je sastaviti robotičku konstrukciju i napisati programski kod. Na izrađenog robota natjecatelji su smjestili raznobojne loptice. Robot je morao samostalno prepoznati boju loptice i smjestiti je u kutiju odgovarajuće boje.

Najuspješnije ekipe na 12. Robokupu bile su:

I. zadatak: Strujni krugovi

1. mjesto: ZTK Split u sastavu: Antonio Ćudina, Deni Antolić i Dominik Beronja, mentor: Toni Jagnjić
2. mjesto: OŠ Ladimirevci u sastavu Patricia Perak, Lucia Đurin i Petra Poljak, mentorica: Violeta Kardoš
3. mjesto dijele:
OŠ Gustava Krkleca u sastavu Lena Dinković, Karla Smolić-Ročak i Tibor Smadilo Radiš, mentor: Josip Jurić
ZTK Sisak u sastavu Lovro Hadžić, Luka Kosak i Ema Tatić, mentor: Dorian Tepić

II. zadatak: Robotičke konstrukcije i programiranje

1. mjesto: OŠ Gustava Krkleca u sastavu Lena Dinković, Karla Smolić-Ročak i Tibor Smadilo Radiš, mentor: Josip Jurić
2. mjesto: ZTK Sisak u sastavu Lovro Hadžić, Luka Kosak i Ema Tatić, mentor: Dorian Tepić
3. mjesto: OŠ Gustava Krkleca u sastavu Nina Malić, Dora Valjak i Ivan Džepina, mentor: Josip Jurić

Ukupni pobjednici Robokupa

1. mjesto: OŠ Gustava Krkleca u sastavu Lena Dinković, Karla Smolić-Ročak i Tibor Smadilo Radiš, mentor: Josip Jurić
2. mjesto: ZTK Sisak u sastavu Lovro Hadžić, Luka Kosak i Ema Tatić s mentorom Dorianom Tepićem, mentor: Dorian Tepić
3. mjesto: OŠ Gustava Krkleca u sastavu Nina Malić, Dora Valjak i Ivan Džepina, mentor: Josip Jurić

Svi natjecatelji pobjedničkih ekipa osvojili su medalje, diplome i robotske ruke, a ekipa koja je osvojila 1. mjesto kako ukupni pobjednik Robokupa nagrađena je i Ljetnom školom tehničkih aktivnosti, koja će se održati u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.
Sve nagrade osigurala je Hrvatska zajednica tehničke kulture.

Popis natjecatelja i mentora možete preuzeti ovdje, a Pravila Robokupa ovdje.

vrh stranice