U Zagrebu održan prvi hrvatski Maker Faire - festival inovativnosti, kreativnosti i tehnologije

22.10.2019.

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla 12 i 13. listopada 2019. održan je prvi hrvatski festival Maker Faire. Maker Faire je obiteljski festival izuma, kreativnosti, snalažljivosti i poduzetništva, a Hrvatska zajednica tehničke kulture predstavila se na njemu radionicom izrade svjetleće značke, časopisom ABC tehnike i drugim publikacijama. Festival su organizirali udruga FabLab s partnerima (Tehnički muzej Nikola Tesla, Školska knjiga, CARNET, Hrvatska zajednica tehničke kulture; HappyLab, Garage Lab, Maker, SciFabLab, MIKROTOM, e-radionica.com i WizArt). Interes izlagača i posjetitelja u Zagrebu premašio je očekivanja, stoga će Zagreb biti uključen u međunarodnu mrežu Maker Faire festvala i sljedeće godine.

Hrvatska zajednica tehničke kulture organizairala je na prvom hrvatskom festivalu Maker Faire radionicu izrade svjetleće značke na kojoj su polaznici, uz nadzor mentora, samostalno lemili. Oblici značaka su bili dobro poznati likovi – Winnie Pooh, Minion, UFO i najveći hit među radovima – svjetleća sova. Polaznici su mogli i piliti predloške, čime su se još više zainteresirali za tehničku kulturu. Na radionicama je sudjelovalo više od 210 polaznika, od djece predškolske dobi do odraslih. Na izložbenom prostoru Hrvatske zajednice tehničke kulture dijelio se i časopis ABC tehnike, a posjetitelji su postavljali pitanja o aktivnostima HZTK i njezinih članica.

Na zagrebačkom Maker Faireu je bilo preko 10 000 posjetitelja koji su se divili i čudili kreacijama mnogobrojnih izlagača iz zemlje i inozemstva. Neki od njih su CARNET, Kreativni tehničari DPTKZ iz OŠ Borovje, BadBorg Industrial, udruga INNCRO-IT, Designathon Works Zagreb, autori društvene igre Mundus, kreator MAKERphonea Albert Gajšak (CircuitMess) i drugi. Posjetitelji su mogli osjetiti kako je voziti avion u simulatoru leta koji je predstavila Srednja škola Krapina, a učenici Gimnazije Vukovar izradili su seizmograf i pametni grad Vukovar.

Maker Faire je nastao 2006. godine na području San Francisca kao projekt urednika Make: magazine. Od tada je prerasla u značajnu svjetsku mrežu kako vodećih tako i nezavisnih događaja. Prva ideja o organizaciji Maker Faire u Zagrebu došla je 2015. godine, ali je 2016. godine započeo Mini Maker Faire Osijek. U 2019. godini je Mini Maker Faire Osijek je prestao s radom, no krenuo je Maker Faire Zagreb. Festival su organizirali udruga FabLab s partnerima (Tehnički muzej Nikola Tesla, Školska knjiga, CARNET, HZTK; HappyLab, Garage Lab, Maker, SciFabLab, MIKROTOM, e-radionica.com i WizArt).

Video prikaz prvog zagrebačkog Maker Fairea možete vidjeti na ovoj poveznici, a više informacija dostupno je ovdje.

vrh stranice