Učeničke zadruge - čuvari narodne tradicije i baštine

24.03.2010.

Hrvatska udruga učeničkog zadrugarstva održala je 13. ožujka 2010. godine šest regionalnih kreativnih radionica za 120 voditelja učeničkih zadruga.

Za područje Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Vukovarsko-srijemske, Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije, već tradicionalno, radionice su održane u OŠ Vođinci u Vođincima. Radionicu Škola vezenja II, na kojoj su se polaznici mogli upoznati s raznim tehnikama vezenja rubnog raspleta vodila je Marija Levanić, prof., OŠ Vođinci, voditeljica međužupanijskog stručnog vijeća za učeničko zadrugarstvo. Ova radionica nastavak je radionice Škola vezenja I koja je održana u prosincu 2009. na kojoj su polaznici učili razne tehnike vezenja (puni kopljasti bod, palestrina bod, ivančica bod, obamet, lančanac, ovijenac i puni bod). Drugu radionicu, vodila je Katica Gudelj, voditeljica sekcije „Spretne ruke“ u OŠ Vođinci. Na ovoj radionici polaznici su se upoznali s nekoliko tehnika ukrašavanja pisanica – ukrašavanje voskom, struganjem i mramoriranjem.

Za područje Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske, Zadarske i Dubrovačko-neretvanske županije radionice su također tradicionalno, održane u OŠ Mejaši u Splitu. I ovdje su održane dvije radionice. Prvu radionicu Izrada uskršnjih dekoracija od prirodnih materijala vodila je Maja Bašić, prof. likovne kulture, a drugu radionicu Ukrašavanje jaja tehnikom dekupaž vodila je Lenka Singolo, prof.likovne kulture.

Radionica za voditelje učeničkih zadruga, Rovišće, 2010.Za područje Međimurske, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije radionice su održane po prvi puta u OŠ Rovišće u Rovišću. Radionicu Izrada uskrsnih čestitki zlatovezom i šlingovezom vodila je Marija Jakovljević, voditeljica učeničke zadruge Sa srcem iz Rovišća, a radionicu Ukrašavanje pisanica kaširanjem i marmoriranjem, vodila je Marija Dent, voditeljica učeničke zadruge Bilogora iz OŠ Velika Pisanica.

Po reakcijama i vrlo visokim ocjenama polaznika sve su radionice bile vrlo uspješne. Polaznici su izrazili svoje zadovoljstvo sadržajem radionica kao i voditeljicama tj.njihovim pristupom temi, radu i polaznicima. Koliko su polaznici zadovoljni voditeljicama, toliko su i voditeljice zadovoljne polaznicima. Svi su marljivo i aktivno sudjelovali u radu, svladavali zapreke i usvojili nova znanja i vještine, koje će prenijeti u svoje škole i primijeniti u radu sa učenicima u učeničkim zadrugama.

vrh stranice