Video škola robotike u ZTK grada Splita - 10 dio

29.05.2020.Deseti dio : Izrada biblioteke
U današnjem videu ćete naučiti kako izraditi vlastitu jednostavnu biblioteku, pomoću koje ćete žmigati svjetlosnom diodom (LED). Biblioteke su jako bitne u programiranju jer pomoću njih postižemo pregledan i jednostavan kod. Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni alat Arduino IDE (www.Arduino.cc) i besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

Deveti dio : Rad s bibliotekama

U ovome videu ćemo pokazati što su to biblioteke, te kako se one koriste. Ovo je ujedno i najvažniji dio programiranja u Arduinu: sada učimo kako iskoristiti već gotove kodove koji brojni programeri postavljaju na internet kako bi nam olakšali ostvarivanje raznovrsnih projekata.
ovdje

Osmi dio: Arduino ekran (LCD)

U ovom novom videu objašnjavamo načine ispisivanja teksta na LCD ekran, mijenjanja kontrasta teksta i osvijetljenosti LCD-a, a sve pomoću promjenjivih otpornika s kojima smo se susretali u prethodnim videima. Postupak je vrlo jednostavan. Proći ćemo nekoliko načina ispisa teksta, uz detaljna objašnjena spajanja i programiranja komponenti potrebnih za ovaj projekt. Naravno, na ekranu možete upisivati tekst koji želite, a primjene ovog postupka su mnogobrojne. Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

Sedmi dio: Upravljanje LED (svjetlosnim diodama) pomoću potenciometra

U današnjem videu ćemo pokazati što je to potenciometar i kako ovisno o položaju potenciometra možemo paliti određene LED (svjetlosne diode). Uz to ćete naučiti i neke nove naredbe koje će biti potrebne za daljnje projekte. Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

Šesti dio: Pojašnjenje električnih svojstava strujnog kruga

Današnji video predstavlja određeni odmak od tematike kojom smo se bavili u prethodnim tjednima. Radi se o objašnjenju osnovnih električnih svojstava strujnog kruga, u kojemu želimo na intuitivan način pokazati odnose napona, struje i otpora.
Simulaciju korištenu u ovom videu, kao i mnoge druge, možete pronaći na web stranici:
ovdje

Peti dio: Nadogradnja servo motorom

Današnji video je nadogradnja prošlotjednog, u kojem smo palili i gasili LED (svjetlosnu diodu) pomoću tipkala. Sustav ćemo sada nadograditi tako što ćemo uz tipkalo i postojeću LED povezati još jednu LED i servo motor. Motor ćemo zakretati u različitim smjerovima. Dok se motor bude vrtio u jednom smjeru, palit će se jedna "ledica", dok će se druga "ledica" paliti kada se motor bude zakretao u drugom smjeru. Smjer zakretanja motora određivat ćemo pritiskom na gumb. U videu su pojašnjene sve pojedinosti.
Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

Četvrti dio: Paljenje i gašenje LED (svjetlosne diode) pomoću tipkala

U prošlotjednom videu smo naučili kako se pomoću Arduina pali i gasi LED (svjetlosna dioda). Danas ćemo nadograditi to znanje i naučiti kako to isto činiti pomoću tipkala. Uz to ćemo naučiti i neke nove naredbe koje će nam biti potrebne za daljnje projekte. Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

 

Treći dio: Žmiganje LED (svjetlosne diode)

U prošlotjednom videu smo naučili kako se instalira program Arudino IDE. Danas ćemo naučiti kako pomoću toga alata kontrolirati paljenje i gašenje LED (svjetlosne diode), te se upoznati i s nekim drugim osnovnim naredbama u programu. Za one koji ne raspolažu platformom Arduino i LED-icom, rad ćemo simulirati u besplatnom online alatu zvanom Tinkercad.

ovdje

Drugi dio: Arduino IDE

U prošlotjednom videu smo dobili uvod u to što sve možemo realizirati pomoću Arduino platforme. Da bismo realizirali neki projekt na ovoj ili bilo kojoj drugoj platformi, potrebno je isprogramirati određeni uređaj. Na ovoj se platformi programiranje odvija u programu "ARDUINO IDE", čije ćemo preuzimanje, instalaciju i neke osnovne opcije za korištenje objasniti u ovom videu. Također ćemo u ovom videu napraviti i kratki uvod u neke od osnovnih pravila programiranja, a kako bismo kroz određeno vrijeme mogli realizirati bilo koji projekt koji zamislimo. 

Novi video uradak možete pogledati  ovdje

Prvi dio: Uvod u Arduino
Zbog novonastale situacije, održavanje radionica robotike u prostorijama ZTK grada Splita je odgođeno do daljnjeg. Kako polaznici te radionice - ali i svi ostali koji su zainteresirani za robotiku - ne bi time bili zakinuti, ZTK grada Splita počinje s objavljivanjem niza didaktičkih video uradaka o toj zanimljivoj djelatnosti. Imamo namjeru objavljivati po jedan takav video svakog tjedna.

Arduino je jedna od najkorisnijih robotičkih platformi, koja će vas uz malo volje i uloženog truda preoblikovati u vrlo sposobnu osobu, u skorijoj budućnosti traženu na tržištu rada.
Uz ovu platformu možete naučiti programirati prema svjetskim standardima stoga što ona koristi C++, programski jezik koji je jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjice. Idealan je i za početnike, osobe koje tek žele ući u svijet suvremene elektrotehnike i programiranja, ali i za prave stručnjake na ovom području. Jedno od najvažnijih svojstava ove platforme jest i to da pomoću nje možete realizirati gotovo svaki projekt koji možete zamisliti, i to komponentama koje su dostupne skoro svakome i koje su vrlo povoljnih cijena.

Ovaj serijal započinjemo uvodnim videom o Arduinu. Na njega će se nastavljati video uradci u kojima ćemo nastojati prikazati kako realizirati konkretne projekte. Ti bi vam projekti u budućnosti mogli biti itekako korisni. Uradci će biti objavljivani jednom tjedno, a prvi od njih možete pronaći ovdje
vrh stranice