Video škola robotike u ZTK grada Splita - 20 dio

22.04.2021.


Dvadeseti dio: Dizajniranje tiskanih pločica
U ovom videu je pokazano kako se pomoću besplatnog alata Fritzing dizajniraju tiskane pločice.  Prikazan je i način izrade tiskane pločice pomoću CNC stroja.

ovdje

Devetnaesti dio: Zadatak sa školske/klupske razine 63. natjecanja mladih tehničara RH
U ovom videu je obrađen zadatak sa školske/klupske razine 63. natjecanja mladih tehničara RH, održane prošlog tjedna. Riječ je o zadatku iz automatike, u P-kategoriji. Natjecatelji, učenici viših razreda osnovnih škola, trebali su načiniti model primopredajnika Morseovog koda. Na stranici do koje vodi poveznica u poruci se može pronaći i detaljan opis zadatka, upravo kao i njegovo rješenje u vidu koda za mikrokontroler Arduino. U videu je, pak, pokazano kako je zadatak valjalo riješiti.
 
ovdje

Osamnaesti dio: U današnjem videu ćemo objasniti što su to koračni motori, te kako kontrolirati bipolarne koračne motore. Također ćemo pokazati i kako kontrolirati takve motore izravno s računala.

ovdje

Sedamnaesti dio: Upravljanje osvjetljenjem iz izmjeničnog izvora napajanja, korištenjem releja i RTC modula
 U ovom videu prikazan je sustav za paljenje izmjeničnog potrošača (žarulje 230 V/AC ) u željenom vremenskom razdoblju. Vrijeme se prati pomoću RTC modula (engl. Real Time Clock) koji koristi serijsku IIC komunikaciju, te omogućuje korisniku praćenje vremena u formatu sati:minute:sekunde dan/mjesec/godina, sve do 2100.g. Na taj je način korisniku osigurano izvršavanje željenih radnji u realnom vremenu. Paljenje žarulje se izvršava preko releja (elektromagnetske sklopke). Pojedinosti o postupku možete pronaći u ovom video materijalu.
 
ovdje

Šesnaesti dio: Ušteda energije mikrokontrolera Arduino
U ovom videu su objašnjeni napredni načini uštede energije pomoću kojih samostalni Arduino sustav može s istom baterijom funkcionirati i po nekoliko tisuća puta duže. Uštedu vršimo pomoću "sleep" modova, preskaliranjem osnovne frekvencije ili uklanjanjem određenih komponenti s mikrokontrolera.

ovdje

Petnaesti dio: „Multitasking
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i strožih mjera zaštite koje su nedavno uvedene, održavanje radionica robotike u prostorijama ZTK grada Splita je još jednom odgođeno do daljnjeg. Kako polaznici te radionice - ali i svi ostali koji su zainteresirani za robotiku - ne bi time bili zakinuti, ZTK grada Splita nastavlja s objavljivanjem Video škole robotike, niza didaktičkih video uradaka o toj zanimljivoj djelatnosti. Imamo namjeru periodično objavljivati takve uratke dokle god ne bude moguće nastaviti održavanje robotičkih radionica "uživo".
I ovaj niz video zapisa se bavi platformom Arduino. U ovom ukupno 15. nastavku Video škole robotike, tema su optimizacija koda i prikaz osnovnog programa pomoću kojega Arduino može vršiti više zadataka "istovremeno" (multitasking). U videu je prikazano i korištenje tajmera kojim se izbjegava uporaba funkcije "delay".

ovdje


Četrnaesti dio: Dodatni savjeti i informacije
U ožujku započeto objavljivanje didaktičkih video uradaka o svojstvima i uporabi mikrokontrolera Arduino Uno, zaključujemo ovim nastavkom! U posljednjem videu škole robotike su dani neki dodatni savjeti i informacije korisni za daljnji rad s mikrokontrolerom Arduino. To se prije svega odnosi na pronalaženje i odabir projekata za rad s Arduinom, kao i mogućnosti nabave mikrokontrolera i mnoštva senzora i drugih uređaja koji se priključuju na njega. Na početku videa je dan i kratki osvrt na rad Zajednice tehničke kulture grada Splita.

ovdje

Trinaesti dio: Dodatni uređaji za Arduino

Nakon slanja podataka na internet, u ovom videu odlučujemo proširiti hardversku sliku komponenti koje smo koristili u dosadašnjim projektima, te spomenuti najpopularnije senzore (ultrazvučni senzor, senzor vatre, senzor plina, kišni senzor, senzor nagiba, termometar...), kao i neke druge vrlo korisne uređaje (RTC, relej, A/D i D/A pretvarač, istosmjerni motor...). Time ćemo pokazati da je Arduino platforma dobro podržana dodatnim uređajima, što omogućuje da prilikom rješavanja određenih problema i realiziranja različitih projekta do izražaja dođe i maštovitost korisnika.

ovdje

Dvanaesti dio: Slanje podataka na web stranicu
U današnjem videu ćemo realizirati mini vremensku stanicu. Podatke ćemo slati na "internet of things" platformu ThingSpeak, tako da svi s pristupom Internetu mogu vidjeti rezultate mjerenja. Uz male preinake, možete prilagoditi kod svojim potrebama, tako da na istoj toj platformi možete prikazati i različite druge informacije i rezultate drugih mjerenja. U radu je korištena sljedeća oprema: kontroler NodeMCU (ESP 8266) i senzor bme680.

ovdje

Jedanaesti dio: Komponente mikrokontrolera Arduino Uno
Nakon objašnjenja rada s bibliotekama, nakratko ćemo se prebaciti na hardver. U ovom ćemo videu ukratko objasniti bitne komponente od kojih se sastoji mikrokontroler Arduino Uno, jedan od najpopularnijih u svijetu. Kako se većina elektroničkih uređaja koji nas okružuju sastoji od zamalo jednakih dijelova, razumijevanje ovih komponenti će pomoći i u shvaćanju načina na koji funkcioniraju drugi elektronički uređaji iz svakodnevnog života. Uz Arduino Uno, navest ćemo još nekoliko vrlo popularnih mikrokontrolera koje možete programirati na gotovo identičan način i uz pomoću programskog jezika Arduino.
ovdje

Deseti dio : Izrada biblioteke
U današnjem videu ćete naučiti kako izraditi vlastitu jednostavnu biblioteku, pomoću koje ćete žmigati svjetlosnom diodom (LED). Biblioteke su jako bitne u programiranju jer pomoću njih postižemo pregledan i jednostavan kod. Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni alat Arduino IDE (www.Arduino.cc) i besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

Deveti dio : Rad s bibliotekama

U ovome videu ćemo pokazati što su to biblioteke, te kako se one koriste. Ovo je ujedno i najvažniji dio programiranja u Arduinu: sada učimo kako iskoristiti već gotove kodove koji brojni programeri postavljaju na internet kako bi nam olakšali ostvarivanje raznovrsnih projekata.
ovdje

Osmi dio: Arduino ekran (LCD)

U ovom novom videu objašnjavamo načine ispisivanja teksta na LCD ekran, mijenjanja kontrasta teksta i osvijetljenosti LCD-a, a sve pomoću promjenjivih otpornika s kojima smo se susretali u prethodnim videima. Postupak je vrlo jednostavan. Proći ćemo nekoliko načina ispisa teksta, uz detaljna objašnjena spajanja i programiranja komponenti potrebnih za ovaj projekt. Naravno, na ekranu možete upisivati tekst koji želite, a primjene ovog postupka su mnogobrojne. Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

Sedmi dio: Upravljanje LED (svjetlosnim diodama) pomoću potenciometra

U današnjem videu ćemo pokazati što je to potenciometar i kako ovisno o položaju potenciometra možemo paliti određene LED (svjetlosne diode). Uz to ćete naučiti i neke nove naredbe koje će biti potrebne za daljnje projekte. Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

Šesti dio: Pojašnjenje električnih svojstava strujnog kruga

Današnji video predstavlja određeni odmak od tematike kojom smo se bavili u prethodnim tjednima. Radi se o objašnjenju osnovnih električnih svojstava strujnog kruga, u kojemu želimo na intuitivan način pokazati odnose napona, struje i otpora.
Simulaciju korištenu u ovom videu, kao i mnoge druge, možete pronaći na web stranici:
ovdje

Peti dio: Nadogradnja servo motorom

Današnji video je nadogradnja prošlotjednog, u kojem smo palili i gasili LED (svjetlosnu diodu) pomoću tipkala. Sustav ćemo sada nadograditi tako što ćemo uz tipkalo i postojeću LED povezati još jednu LED i servo motor. Motor ćemo zakretati u različitim smjerovima. Dok se motor bude vrtio u jednom smjeru, palit će se jedna "ledica", dok će se druga "ledica" paliti kada se motor bude zakretao u drugom smjeru. Smjer zakretanja motora određivat ćemo pritiskom na gumb. U videu su pojašnjene sve pojedinosti.
Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

Četvrti dio: Paljenje i gašenje LED (svjetlosne diode) pomoću tipkala

U prošlotjednom videu smo naučili kako se pomoću Arduina pali i gasi LED (svjetlosna dioda). Danas ćemo nadograditi to znanje i naučiti kako to isto činiti pomoću tipkala. Uz to ćemo naučiti i neke nove naredbe koje će nam biti potrebne za daljnje projekte. Sve što vam treba za uspješno svladavanje gradiva opisanog u ovom videu jest besplatni online alat Tinkercad (www.Tinkercad.com).

ovdje

 

Treći dio: Žmiganje LED (svjetlosne diode)

U prošlotjednom videu smo naučili kako se instalira program Arudino IDE. Danas ćemo naučiti kako pomoću toga alata kontrolirati paljenje i gašenje LED (svjetlosne diode), te se upoznati i s nekim drugim osnovnim naredbama u programu. Za one koji ne raspolažu platformom Arduino i LED-icom, rad ćemo simulirati u besplatnom online alatu zvanom Tinkercad.

ovdje

Drugi dio: Arduino IDE

U prošlotjednom videu smo dobili uvod u to što sve možemo realizirati pomoću Arduino platforme. Da bismo realizirali neki projekt na ovoj ili bilo kojoj drugoj platformi, potrebno je isprogramirati određeni uređaj. Na ovoj se platformi programiranje odvija u programu "ARDUINO IDE", čije ćemo preuzimanje, instalaciju i neke osnovne opcije za korištenje objasniti u ovom videu. Također ćemo u ovom videu napraviti i kratki uvod u neke od osnovnih pravila programiranja, a kako bismo kroz određeno vrijeme mogli realizirati bilo koji projekt koji zamislimo. 

Novi video uradak možete pogledati  ovdje

Prvi dio: Uvod u Arduino
Zbog novonastale situacije, održavanje radionica robotike u prostorijama ZTK grada Splita je odgođeno do daljnjeg. Kako polaznici te radionice - ali i svi ostali koji su zainteresirani za robotiku - ne bi time bili zakinuti, ZTK grada Splita počinje s objavljivanjem niza didaktičkih video uradaka o toj zanimljivoj djelatnosti. Imamo namjeru objavljivati po jedan takav video svakog tjedna.

Arduino je jedna od najkorisnijih robotičkih platformi, koja će vas uz malo volje i uloženog truda preoblikovati u vrlo sposobnu osobu, u skorijoj budućnosti traženu na tržištu rada.
Uz ovu platformu možete naučiti programirati prema svjetskim standardima stoga što ona koristi C++, programski jezik koji je jedan od najpopularnijih programskih jezika današnjice. Idealan je i za početnike, osobe koje tek žele ući u svijet suvremene elektrotehnike i programiranja, ali i za prave stručnjake na ovom području. Jedno od najvažnijih svojstava ove platforme jest i to da pomoću nje možete realizirati gotovo svaki projekt koji možete zamisliti, i to komponentama koje su dostupne skoro svakome i koje su vrlo povoljnih cijena.

Ovaj serijal započinjemo uvodnim videom o Arduinu. Na njega će se nastavljati video uradci u kojima ćemo nastojati prikazati kako realizirati konkretne projekte. Ti bi vam projekti u budućnosti mogli biti itekako korisni. Uradci će biti objavljivani jednom tjedno, a prvi od njih možete pronaći ovdje
vrh stranice