Virtualni summit medija za mlade - Ujedinjeni iz svojih domova

30.07.2020.

Međunarodni summit medija za mlade (International Youth Media Summit) ove godine odvija se u virtualnome izdanju od 31. srpnja do 8. kolovoza. Okupit će 70 diplomata, filmaša i savjetnika iz 23 zemlje svijeta na online platformama kako bi sudjelovali u 15. izdanju IYMS-a. Organizatori su Hrvatskoi filmski savez i Kinoklub Karlovac.

Sudionici će uz vodstvo raznovrsnih stručnjaka u područjima diplomacije i filma imati priliku surađivati s vršnjacima te proizvesti sedam kratkih filmova. Kroz temu Summita „Online: Ujedinjeni iz svojih domova“ mladi će naći poveznicu između trenutačne pandemije koronavirusa i najznačajnijih svjetskih problema (Diskriminacije, Okoliša, Zdravlja, Siromaštva, Nasilja, Ženskih prava i Osnaživanja mladih).

Zbog novonastalih okolnosti te preporučenih mjera Stožera za civilnu zaštitu, Summit se nije mogao održati u Karlovcu kao što je to bilo planirano, već je dvotjedno fizičko izdanje odgođeno za ljeto 2021. godine. Prethodni Summiti održani su u SAD-u, Švedskoj, Australiji, Nepalu i Srbiji. U sklopu Summita održat će se i masterclassovi koji su otvoreni za sve zainteresirane pojedince. Predavači su međunarodni i domaći stručnjaci, a teme su usko vezane uz film, medije i diplomaciju. Detaljnije informacije te način pristupanja masterclassovima nalazit će se na službenoj IYMS stranici (www.iyms.org) te Instagram i Facebook profilima.

Hrvatski član izvršnog odbora Summita i predsjednik odbora mladeži Antonio Britvar podijelio je s nama detalje o organizaciji: „Svih ovih godina, Summit je omogućio svladavanje mnogih kulturoloških razlika i prepreka koje mogu nastati tijekom međunarodne suradnje, ali ove smo godine svi dobili jednu novu prepreku – onu digitalnu. Delegati će imati poseban izazov u produkciji filmova jer će morati osmisliti koncept kojemu svi mogu doprinijeti na daljinu, svladavajući ograničenja koja donosi digitalno okruženje“. Hrvatsku delegaciju uz Antonija čine još 3 suorganizatora Rebeka : Čuljak, Ora Kovač i Karlo Špoljar, delegatkinja Klara Jovanov,  te mentorica Sanja Zanki Pejić.

U dosadašnjih 14 Summita sudjelovalo je više od 1.000 učenika iz 66 zemalja, s konačnim ciljem korištenja medija za postizanje stvarnih održivih promjena u vlastitim zajednicama te u cijelom svijetu. Sudionici su do sada zajedno snimili više od 130 kratkih filmova. Ti filmovi prikazivani su u Ujedinjenim narodima, za zemlje dužnosnike, u učionicama širom svijeta, na televizijskim programima i opsežno na web stranicama i društvenim medijima. Summit podržava Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), a hrvatski pokrovitelji ovogodišnje inačice su Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK), Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Karlovačka županija.

Uključivanjem djece i mladih u događanja ovakvog tipa, Karlovac i Hrvatsku pozicionira se na svjetsku kartu stvaralaštva djece i mladeži. Ima li ičeg ljepšeg od stvaranja u međunarodnom okruženju i komuniciranja sa svojim europskim i svjetskim vršnjacima? Filmska umjetnost i medijsko opismenjivanje općenito streme timskom radu i idealno su okruženje za savladavanje svih kulturoloških prepreka te implementaciju direktnih i indirektnih, već stečenih znanja i iskustava. Uz povezivanje naših mladih talenata s vršnjacima iz različitih dijelova svijeta, izuzetno je važna i aktivna uloga hrvatskih predstavnika koja utječe na pozicioniranje hrvatskog stvaralaštva mladih u svjetskim okvirima. Domaćinstvo IYMS 2020. i 2021. godine dodatno je zaokružilo dugogodišnju suradnju HFS-a i IYMS-a.
vrh stranice