Vrednovanje ocjena i rezultata natjecanja iz tehničke kulture za upis učenika u srednje škole

11.02.2013.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta dr. sc. Željko Jovanović donio je 22. siječnja 2013. Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014. U njoj je navedeno da učenici mogu steći dodatne bodove za upis na temelju zaključnih ocjena iz predmeta tehničke kulture te rezultata domaćih i međunarodnih natjecanja iz tehničke kulture.

Tehnička kultura kao nastavni predmet koji je bitan za upis u srednje škole

Za upis u gimnazijske programe i programe obrazovanja za stjecanje strukovne kvalifikacije u trajanju od najmanje četiri godine, vrednuju se i zaključne ocjene u posljednja dva razreda osnovnoga obrazovanja iz nastavnih predmeta Hrvatski jezik, Matematika i prvi strani jezik te triju nastavnih predmeta važnih za nastavak obrazovanja u pojedinim vrstama obrazovnih programa.

Tehnička kultura je predmet koji je posebno važan za upis u sljedećim obrazovnim sektorima: Ekonomija, trgovina i poslovna administracija, Elektrotehnika i računalstvo, Geologija, rudarstvo, nafta i kemijska tehnologija, Graditeljstvo i geodezija, Tehnička gimnazija - eksperimentalni program, Osobne, usluge zaštite i druge usluge, Poljoprivreda, prehrana i veterina, Promet i logistika, Strojarstvo, brodogradnja i metalurgija, Šumarstvo, prerada i obrada drva, Tekstil i koža te Umjetnost (programi: graditelj i restaurator glazbala, likovna umjetnost i dizajn).

Rezultati natjecanja iz tehničke kulture pri upisu u srednje škole

Sposobnosti i darovitosti kandidata dokazuju se i vrednuju, između ostalog, na osnovi rezultata natjecanja u znanju iz nastavnih predmeta posebno značajnih za upis, a koja se provode u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje (natjecanje mladih tehničara…) te rezultata međunarodnih natjecanja. Kandidatu se vrednuje samo jedno (najpovoljnije) postignuće.

Dodatni bodovi koje učenik može osvojiti na državnim i međunarodnim natjecanjima:

  • Prvo osvojeno mjesto kao pojedinac u 7. ili 8. razredu osnovnog obrazovanja – izravan upis;
  • Prvo osvojeno mjesto kao pojedinac u 5. ili 6. razredu osnovnog obrazovanja – 3 boda;
  • Prvo osvojeno mjesto kao član skupine u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja – 3 boda;
  • Drugo osvojeno mjesto kao pojedinac ili član skupine u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja – 2 boda;
  • Treće osvojeno mjesto kao pojedinac ili član skupine u posljednja četiri razreda osnovnog obrazovanja – 1 bod.

Odluku o elementima i kriterijima za izbor kandidata za upis u srednje škole u školskoj godini 2013./2014. i Popis predmeta posebno važnih za upis možete pronaći na ovoj internetskoj stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

vrh stranice