Završena radionica robotike za darovite osnovnoškolce HZTK-e u Kraljevici

29.03.2013.

Radionicu robotike za darovite osnovnoškolce peti puta provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture (HZTK) tijekom proljetnih praznika u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici.

Riječ je o programu čiji su ciljevi omogućiti darovitim učenicima viših razreda osnovnih škola bavljenje robotikom na visokoj razini te popularizirati robotiku među djecom i mladima i potaknuti ih na uključivanje u natjecanje mladih tehničara u području robotike i robotskog spašavanja žrtve.

U 2013. godini na ovoj šestodnevnoj radionici sudjelovalo je 21 učenika (malih robotičara) uglavnom 6. razreda; trojica su bili polaznici 5. razreda, a jedan sedmog razreda osnovnih škola, iz 16 županija i Grada Zagreba.

Radionicu su vodili iskusni mentori tehničke kulture: Đula Nađ, Ana Berač, Petar Dobrić, Hrvoje Vrhovski i Sonja Pavlić.

Učenici su upoznali osnovne elemente strujnog kruga, naučili su spojiti obični i izmjenični prekidač u strujnom krugu, upoznali su osnovne logičke sklopove, semafor, LED display, elektroničke elemente, te mjerili i određivali električni otpor i napon. Napravili su program za robota koji se samostalno kreće, upoznali su prijenose gibanja i naučili kako robot pratiti crtu pomoću infracrvenih senzora. Slagali su konstrukcije automatskih garažnih vrata, rampu i robotska kolica s nadgradnjom za praćenje zida. Osim toga, usvojili su osnovno znanje o programiranju na računalu u programu pod nazivom ROBO Pro, upoznali su komandne elemente, ulazno-izlazne elemente, programirali kolica koja prate zid te stekli ostala znanja i vještine koje nije moguće steći tijekom formalnog obrazovanja.

U anonimnoj anketi učenici su odabrali Đivu Matovića iz Dubrovnika kao najboljeg prijatelja, a Doriana Janžetića iz Karlovca za najboljeg robotičara.
Mentori su izdvojili dvojicu malih robotičara koji su pokazali najveće znanje, trud i kreativnost, a to su: Pino Roglić iz Splita i Lovro Jančić iz Karlovca.

Od ove godine, radionica robotike za darovite osnovnoškolce organizirana je u okviru Male proljetne škole tehničkih aktivnosti. Osim malih robotičara, u Maloj proljetnoj školi bili su mali modelari iz cijele Hrvatske i učenici koji se pripremaju za međunarodna natjecanja u robotici (veliki robotičari).

Ovo je samo jedna od radionica koju HZTK organizira u Nacionalnom centru tehničke kulture u Kraljevici. Ove godine posebno ističemo desetodnevnu 6. ljetnu školu tehničkih aktivnosti za učenike osnovnoškolskog uzrasta (5.-8. razred). Škola će se održati u dva termina: od 1. do 11. srpnja 2013. te od 5. do 15. kolovoza 2013.

Fotogaleriju radionice robotike za darovite osnovnoškolce 2013. možete pogledati ovdje, a video Male proljetne škole tehničkih aktvinosti unutar kojeg je snimljen prilog o radionici robotike možete pogledati ovdje.

Preuzmite bilten radionice robotike za darovite osnovnoškolce

vrh stranice